Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
0 °C
5 °C

Hétfőn véget ért a nyár

2000.08.28. 23:45
Zökkenőmentesen kezdődött hétfőn a tanítás az ország majd minden iskolájában. A jóslatokkal ellentétben az előrehozott tanévkezdés sem okozott különösebb problémát: a mintegy másfélmillió diák nagy része ma átvehette a tankönyveit, és az árvíz sújtotta területek iskoláiban is megkezdődött a munka. Kivételek természetesen ebben az évben is vannak: az egyik fővárosi iskolában a megszüntető határozat ellenére tartottak ma tanévnyitó ünnepséget, az oktatási miniszter egy tankönyvet pedig gyűlöletkeltő tartalma miatt rendelt vissza az iskolákból.
Különösebb fennakadások nélkül kezdődött meg hétfőn a tanév az ország 9500 iskolájában, a mintegy másfélmillió diák számára. Az előrehozott tanévkezdés miatti aggodalmak utólag nem bizonyultak jogosnak: a legtöbb oktatási intézménybe idejében megérkeztek a tankönyvek és a diákigazolványok.

Gyűlöletkeltő tankönyv ötödikeseknek?

Pokorni Zoltán, oktatási miniszter
Pokorni Zoltán oktatási miniszter hétfőn levélben indítványozta, hogy az Apáczai Kiadó szedje össze az iskoláktól Bánhegyi Ferenc Ember és társadalom című könyvét, és fizesse vissza az árát az oktatási intézményeknek. Az intézkedésre azért került sor, mert a Roma Polgárjogi Alapítvány szerint a cigányokat hóhérnak, kémnek beállító könyv alkalmas arra, hogy ebben a fogékony korosztályban gyűlöletet keltsen a romákkal szemben. A szerző szerint a kifogásolt részeket kiragadták szövegkörnyezetükből Az ügyben az oktatási jogok miniszteri biztosa, Aáry-Tamás Lajos is vizsgálatot indított. Az ominózus kiadvány tankönyvvé minősítését 1998 decemberében elutasították, ám ettől még segédkönyvként árusíthatták. A mű eddig 673 példányban került forgalomba. A kiadó a levél megérkezése előtt nem kívánta kommentálni az oktatási miniszter bejelentését.

Az Oktatási Minisztérium közleménye szerint a tárcánál már készül az a rendeletmódosítás, amellyel a hasonló esetek a jövőben megelőzhetőek lesznek.

Botrányos tanévkezdés a Meixner Iskolában

Annak ellenére, hogy Grespik László, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetője hétfőn már másodszorra függesztette fel az intézmény működési engedélyét, Csorba József iskolaigazgató tájékoztatása szerint zökkenőmentesen megkezdődött a tanítás a Meixner Alapítvány iskolájában.

A rákospalotai intézmény körül, amelyben olvasási, írási, számolási, illetve magatartási zavarokkal küszködő gyermekek oktatása folyik majd, a kerület MSZP-s vezetése, a kormánypárti képviselők, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal és a szülők közreműködésével ez év májusa óta dúl a vita és a pereskedés.

A XV. kerület MSZP-s többsége hónapokkal ezelőtt úgy döntött, hogy a Tóth István utcai iskolát szeptembertől az önkormányzat helyett a Meixner Alapítvány működteti. Ez ellen akkor a szülők egy része és a szocialistákon kívül valamennyi önkormányzati párt tiltakozott, mert szerintük gyanús kapcsolat van az alapítvány és a Magyar Szcientológiai Egyház között. Ezt a kijelentést a megvádoltak rendre cáfolják, a szülők által ez ügyben benyújtott keresetet pedig a bíróság elutasította. Később a közigazgatási hivatal felszólítására a testület visszavonta a kifogásolt határozatot, a bíróság pedig ejtette az ügyet.

Grespik László ezután a Legfelsőbb Bíróságon fellebbezett, a perben október végén várható döntés.

Grespik László mai, az iskola működését felfüggesztő határozatát egyrészt azzal indokolta, hogy az alapítvány tevékenységi körében nem szerepel a nyolcosztályos általános iskola működtetése. Másrészt a Fővárosi Bíróságon folyamatban van az önkormányzat határozatával kapcsolatos per is, így a hivatalvezető szerint az intézmény függő jogi helyzetben van.

Csorba József, a Meixner Iskola igazgatója az Indexnek elmondta: a tanévnyitó után természetesen megkezdődik a tanítás az iskolában, mivel a Fővárosi Közigazgatási Hivataltól mindeddig semmiféle ellenkező értelmű dokumentumot nem kaptak.

Arra a kérdésre, hogy a ,,botrány" után hány kisdiák maradt az iskolában, pontos adatot az igazgató nem tudott mondani, de elárulta, hogy a beíratkozás óta megfogyatkozott a tanulók száma.

A polgármesteri hivatal nem tudja értelmezni Grespik határozatát

Roma gyerekek elkülönítése Bogácson?
A kisebbségi ombudsman ajánlással fordult a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bogács polgármesteréhez a roma gyerekek elkülönítése miatt. A helyi iskolában ugyanis külön osztályokban tanulnak, csak külön vécét használhatnak és külön poharakból ihatnak az ebédlőben a roma gyerekek. A bogácsi iskola egyébként másfélmillió forintos külön állami támogatást kap a roma gyerekek felzárkóztatására és az identitásukat erősítő népismereti programokra.Az iskola igazgatója az ombudsmannak írt levelében tagadta a szegregáció vádját, és állításait a polgármester is megerősítette. Ugyanakkor az RTL Klub rejtett kamerával készített felvételein az igazgatónő személyesen fejtette ki, hogy azért van viaszosvászon asztalterítő a cigány gyerekek asztalainál, "mert meg kell nézni, hogy mennyi szemetet csinálnak". Bogács polgármestere jelenleg négyhetes szabadságát tölti. Csetneki Ernőné, a község jegyzője az Index megkeresésére elmondta: amíg nem kapják meg az ombudsmani ajánlást, nem nyilatkoznak az ügyről.
Értetlenül állunk Grespik úr nyilatkozatai és döntései előtt - nyilatkozta az Indexnek Ambrus János, a XV. kerület alpolgármestere. A kerület második emberének tájékoztatása szerint Grespik László ma egy határozattal kereste meg a hivatalt. Ebben felszólítja a jegyzőt, hogy utasítsa a Meixner Alapítványt arra, hogy vegye bele alapító okiratába a nyolcosztályos iskola működtetését is. A polgármesteri hivatal munkatársai azonban Ambrus állítása szerint nem tudják értelmezni a határozatot. Egyrészt, a jegyző nem utasíthatja az alapítványt semmire sem, másrészt a Fővárosi Bíróság által jóváhagyott alapítványi okiratban szerepel a nyolcosztályos általános iskola működtetése is. Az ügy előreláthatóan október 31-én, a XV. kerületi önkormányzat és a Fővárosi Közigazgatási Hivatal közötti per lezárásával oldódik meg.


  • Vennék
  • Hírek