Idén is nőnek az iskoláztatás költségei

2000.07.27. 18:28
A szülőknek idén, a tavalyinál körülbelül kilenc százalékkal többet kell áldozniuk iskolás gyermekeik tanévkezdésére. Az augusztus 28-án kezdődő tanévben az iskoláztatás minimális költsége körülbelül 15 ezer forint lesz. A Szociális és Családügyi Minisztérium az iskolakezdés terheinek enyhítésére a legszegényebb családokat egyszeri gyermekvédelmi támogatásban részesíti. A juttatás összege 3320 forint.
Emelkednek az iskoláztatás költségei
Az új tanévben a tankönyvek árai átlagosan kilenc százalékkal emelkednek, annak ellenére, hogy az idén több mint 3 milliárd forinttal nőtt a tankönyvvásárlás támogatására szánt összeg. A legolcsóbb csomagokat 2500 forintért vehetik meg a szülők, a legdrágábbért csaknem 10 ezer forintot kell fizetni.

A tankönyvek átlagára a tavalyi 465 forintról 542 forintra emelkedik. Az áremelkedés oka elsősorban a papírpiacon lezajlott árrobbanás, melynek során mintegy harminc százalékkal drágábbak lettek a papíráruk.

A tankönyvpiacon vezető pozíciót elfoglaló Nemzeti Tankönyvkiadó Rt, ami közel 1200 fajta könyvet forgalmaz, átlagosan 6 százalékkal, a legnagyobb magánvállalkozásként számon tartott Apáczai Kiadó pedig 8,4 százalékkal emeli az árait.

Az iskolakezdés költsége akár hetvenezer forint is lehet

A füzetcsomagok átlagosan 8-900 forintba kerülnek, egy tolltartó ára pedig 900 és 4 ezer forint között mozog. A legolcsóbb iskolatáska ötezer forint, de egy átlagos írószerbolt kínálatában sem ritkaság a 17 ezer forintos táska.

Ha ehhez még hozzáadjuk az iskolakezdés egyéb költségeit, mint a sportfelszerelés vagy a rajzeszközök ára, legkevesebb tizenötezer forintot kell augusztus végéig a szülőknek áldozniuk iskolás gyermekeik tanévkezdésére. A módosabb családokban ez az összeg azonban akár hetvenezer forint is lehet.

Egyszeri támogatás a legszegényebb családoknak

Szeptemberben egyszeri gyermekvédelmi támogatásban részesülnek azok a családok, akik egyébként is jogosultak a juttatásra, és iskolás gyermekük van - jelentette be Harrach Péter szociális és családügyi miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján. A rendkívüli iskoláztatási támogatás összege 3320 forint, tehát ugyanannyi mint a rendszeres gyermekvédelmi támogatás, amely az öregségi nyugdíj legkisebb összegének húsz százaléka. A támogatást a szülőknek nem kell külön igényelniük, hanem a szeptemberben esedékes támogatással együtt folyósítják majd. A ,,13. havi" kiegészítés a támogatásban részesülő 830 ezer gyermek közül 530 ezret érint, és összesen 1,7 milliárd forinttal terheli meg a költségvetést.  • Tippek
  • Babaváró hitel