Hétfőn iskolakezdés

2000.08.21. 20:11
Másfél millió diáknak ér véget hat nap múlva a nyaralás, mert az előrehozott tanévkezdés miatt már augusztus utolsó hétfőjén becsengetnek a hazai iskolákban. A diákoknak idén mintegy 185 napot kell az iskolapadban tölteniük, ez közel nyolc százalékkal többe kerül majd szüleiknek mint tavaly. Jó hír azonban, hogy az idén minden nemzeti ünnep munkanapra esik (igaz, ezért a korai kezdéssel kell ,,fizetniük"), és ebben az évben először az iskolákban egyhetes őszi szünetet is tartanak.
Idén kevesebb az új diák
Jövő hétfőn közel másfélmillió diák és több mint százezer tanár számára ér véget a nyári vakáció, hiszen a hagyományoktól eltérően idén nem szeptember elsején, hanem már augusztus utolsó hétfőjén becsengetnek a hazai iskolákban. Az előrehozott kezdést az oktatási tárca azzal indokolta, hogy a most kezdődő tanévben minden nemzeti ünnep hétköznapra esik, és a törvényben előírt 185 tanítási nap csak egy meghosszabbított tanévbe fér bele. Idén először november elsejétől ötödikéig őszi szünet is lesz az iskolákban.

Kevesebb a diák

Az oktatási tárca adatai szerint az ország általános iskoláiban az idén várhatóan 121-122 ezer kisdiák kezdi meg alapfokú tanulmányait, amely szám körülbelül négyezerrel kisebb mint tavaly.

A középiskolások is kevesebben vannak: a tavalyi 82 ezerrel szemben csupán 77 ezren kezdenek el tanulni szeptembertől.

Szakközépiskolákba idén mintegy 41 ezren nyertek felvételt, míg tavaly csaknem ötvenezren jártak ilyen intézménybe. Kismértékben nőtt az érdeklődés a különböző szakiskolák iránt, ezekben 32 ezren, a tavalyinál csaknem ezerrel többen tanulnak majd tovább augusztus végétől.

Egyházi fenntartású oktatási intézményekben 42.285, míg alapítványi iskolákban 5883 diák folytatja tanulmányait.

Drágult az iskoláztatás

Mint ahogy az Index már beszámolt róla, azoknak a szülőknek, akiknek gyermekei az idén kezdik meg az általános iskolát, a taneszközökért minimum 8-9 ezer forintot kell fizetniük.

A tankönyvek átlagára 697 forint, ami kilenc százalékkal emelkedett a tavalyihoz képest, annak ellenére, hogy az oktatási tárca 3,2 milliárd forintot, a tavalyinál harminc százalékkal többet különített el tankönyvtámogatás címén.

Az áremelkedés oka elsősorban a papírpiacon lezajlott árrobbanás, melynek során mintegy harminc százalékkal drágábbak lettek a papíráruk. A legkevesebbet, 99 forintot az első osztályosoknak készült olvasási szöveggyűjteményért kell fizetni, míg a legdrágább egy középhaladóknak szánt angol nyelvkönyv, amely 3500 forintba kerül.

A legolcsóbb csomagokat 2500 forintért vehetik meg a szülők, a legdrágábbért csaknem tízezer forintot kell fizetniük. Az egységesen, iskolatípustól függetlenül járó, tanulónkénti 2250 forintos támogatást, amely a becslések szerint átlagosan a kiadások 25-35 százalékát fedezi, az intézményfenntartók már átutalták az iskoláknak, és a tankönyvkiadók azt ígérik, hogy legkésőbb augusztus 28-ig valamennyi könyv megérkezik az iskolákba.

Az általános és középiskolai tanulók átlagosan tizenegy könyvvel kezdik meg az új tanévet. A minisztérium megbízásából készített - idén nyáron közzétett - kutatásból - amit korábban szintén ismertettünk - kiderül: a legnehezebb, 7,2 kilogramm-os, a fővárosi diákok iskolatáskája, míg a legkisebb terhet körülbelül 5,7 kilogrammot a kistelepüléseken élő diákoknak kell az iskolába cipelniük.

A füzetcsomagok átlagosan 8-900 forintba kerülnek, egy tolltartó ára pedig 900 és 4 ezer forint között mozog. A legolcsóbb iskolatáska ötezer forint, de egy átlagos írószerbolt kínálatában sem ritkaság a 25 ezer forintos táska. Ha ehhez még hozzáadjuk az iskolakezdés egyéb költségeit, például a sportfelszerelés vagy a rajzeszközök árát, legkevesebb tizenötezer forintot kell augusztus végéig a szülőknek áldozniuk iskolás gyermekeik tanévkezdésére. A módosabb családokban ez az összeg azonban akár hetvenezer forint is lehet.

Kötelező megemlékezni a holocaustról és a kommunizmus áldozatairól

A 2000/2001-es tanév rendje
Az idei tanév augusztus 28-án kezdődik, és a középiskolák utolsó évfolyamainak kivételével
2001. június 15-én ér véget.
Az első félév 2001. január 26-ig tart.
Az őszi szünet november 1-jétől 5-éig ,
a téli szünet december 22-étől január 2-áig ,
a tavaszi szünet 2001. április 11-étől 17-éig tart.

A kötelező emléknapok: október 6-a , február 25-e és április 16-a .

Írásbeli érettségi és szakmai képesítési vizsgák:

Gimnázium és szakközépiskola
nappali tagozatán 2001. május 14. ,
nemzetiségi és két tanítási nyelvű középiskolákban május 11. ,
a gimnáziumok és szakközépiskolák esti és levelező tagozatain május 21-22-23.

Érettségi, szakmai képesítő szóbeli vizsgák:

nappali tagozaton: 2001. június 11-22. ,
esti és levelező tagozaton június 18-29.

A hat és nyolc évfolyamos gimnáziumok közös
írásbeli felvételije: 2001. február 7-e .

A tanköteles diákokat önkormányzat által meghatározott időpontban
2001.március 1-je és április 30-a között kell szüleiknek beíratni az általános iskolába.

Az idei tanévtől az aradi vértanúk október 6-ai emléknapján kívül, az iskolásoknak még két alkalommal kell megemlékezniük valamilyen történelmi eseményről. Miután az Országgyűlés június 16-án elfogadta a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjáról szóló határozatot, február 25-én mostantól az iskolákban is megemlékezéseket kell tartani. Erre a dátumra azért esett a választás, mert 1947. február 25-én tartóztatták le a szovjet hatóságok Kovács Béla országgyűlési képviselőt, a kisgazda párt országos főtitkárát.

A másik újdonság, az április 16-ai, minden iskolában megtartandó holocaust-emléknap, amelyről még Pokorni Zoltán oktatási miniszter februári javaslata alapján döntött az Országgyűlés. Az iskolák eldönthetik, hogy a megemlékezéseket tanórai foglalkozás keretében, vagy összevont iskolai rendezvényen tartják meg. A megemlékezésekhez szükséges háttéranyagokat, amelyek várhatóan napokon belül elkészülnek, történészekből, történelemtanárokból, valamint a zsidó hitközség, illetve az '56-os szervezetek képviselőiből álló munkacsoportok dolgozták ki.

Tovább bővül a Sulinet

Az Oktatási Minisztérium szeptembertől újabb száz iskola csatlakoztatását tervezi az eddig több mint másfélezer oktatási intézményt magába foglaló Írisz-Sulinet hálózathoz. Eddig az általános iskolák tíz százalékát sikerült bekötni az Írisz--Sulinet programba, de az intézmények hatvan-hetven százaléka már rendelkezik egy-egy számítógéppel. Ezen kívül kilencszázötven iskola egy-egy számítógépet és nyomtatót kap, amelynek elsődleges célja, hogy az intézmények elektronikus adatlapokon tudjanak információkat szolgáltatni a közoktatási statisztikai rendszerhez.

Ugyancsak szeptembertől indul az Írisz-Plusz program, amely az iskolai életből hosszabb-rövidebb időre kiszakadó gyerekek számára is biztosítja majd a számítógép- és internethozzáférést. A program során országszerte harminc kórházat, gyermekotthont, könyvtárat látnak el csatlakozással.

Szigorúbban veszik a lógást

A Népszabadság információi szerint az egy hét múlva kezdődő tanévben, az oktatási tárca új rendelete igencsak megnehezíti a lógásra hajlamos diákok életét. Aki ugyanis egy tantárgyból húsz tanóránál többet hiányzik, osztályozó vizsgát köteles tenni. Eddig ilyenre csak azokat kötelezték, akik egy tanévben 250 óránál többet hiányoztak.

Tökéletesítik a diákigazolvány rendszerét

A tavalyi évben számos problémát vetett fel az új típusú diákigazolványok rendszere, ezért az Oktatási Minisztérium az ehhez kapcsolódó ügyek intézésére a közeljövőben egy önálló irodát hoz létre, amely gyakorlatilag már július közepe óta működik - tájékoztatta az Indexet Guller Zoltán, a koordinációs feladatokat végző hivatal vezetője.

"Első lépésben az oktatási tárca körülbelül 35-40 millió forintos támogatásával a felsőoktatási intézményekben olyan leolvasókészülékeket helyezünk el, amelyek segítségével a hallgatók a diákigazolványukkal tudnak majd beíratkozni" - mondta Guller.

A tervek között szerepel az is, hogy a 14 éven felülieknek is csipet építenek a kártyájába, illetve, hogy tovább bővítik az igazolvánnyal igénybe vehető szolgáltatások körét. Már eddig is több száz cégnél lehet 5-10 százalékkal olcsóbban vásárolni a kártyával, ezen felül az igazolványhoz olyan, jogszabályban biztosított kedvezmények is fűződnek, mint bérlet vásárlásnál a kilencven, menetjegynél pedig a 67,5 százalékos kedvezmény.

Iskolaválasztás előtt, 2001
A főváros mintegy 180 szakképző intézményében, az általános iskola után megszerezhető háromszáz szakképesítésről nyújt tájékoztatást az Iskolaválasztás előtt, 2001 című kiadvány. A Fővárosi Ifjúsági és Pályaválasztási Tanácsadó által összeállított iskola- és szakmakatalógus az érettségivel rendelkezőknek több mint 250, az esti-levelező tagozaton továbbtanulóknak mintegy 100 szakképesítést ajánl.

A kiadvány áttekintés ad, az önkormányzati, felekezeti, alapítványi és magán négy-, hat és nyolcosztályos gimnáziumok felvételi lehetőségeiről, az egyetemi főiskolai előkészítőkről, a pályaválasztást segítő intézményekről, oktatási vállalkozások, vállalatok iskolarendszerű és tanfolyami képzéseiről. A kiadvány 990 forintba kerül.