Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Grespik törvényellenesen bünteti a Meixner Iskolát

2000.10.25. 16:23
Pintér Sándor belügyminiszter a múlt héten törvényellenesnek találta és megsemmisítette Grespik Lászlónak azt a határozatát, amely miatt már hónapok óta nem kap állami támogatást a Meixner Iskola. Az időközben csőd szélére került intézménynek visszamenőleg át kell utalni az elmaradt összeget, ám mindehhez Grespik László aláírására is szükség van. Az elszánt hivatalvezető azonban nem nyugszik bele a döntésbe: 25 oldalas levelet küldött a ,,kollégái által félrevezetett belügyminiszternek", amelyben újabb terhelő tényeket tár fel az iskolával kapcsolatban.
Pintér Sándor belügyminiszter a múlt héten megsemmisítette a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetőjének, Grespik Lászlónak azt a törvényellenes határozatát, amelynek alapján immár négy hónapja nem kapja meg a minden gyermek után járó normatív támogatást a rákospalotai Meixner Iskola. A döntés alapján a közigazgatási hivatalnak kötelessége visszamenőleg kifizetni az elmaradt, havi másfél millió forintot. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, az iskola vezetősége a múlt héten már a közvéleményhez fordult anyagi segítségért, a támogatás megvonása miatt ugyanis az iskola üzemeltetése is veszélybe került.

Grespik hajlamos a meglepetésekre

Grespik László: ,,Jogászi meggyőződésem, hogy igazam van"
Bár a belügyminiszter döntéséről hivatalos értesítést még nem kaptunk, reméljük, hogy igaz a hír, és hozzájuthatunk a pénzhez - nyilatkozott az Indexnek Csorba József, a Meixner Iskola igazgatója. ,,De mivel Grespik úr hajlamos a meglepetésekre, és nagyon elszántan harcol ellenünk, elképzelhető, hogy a minisztériumi döntés ellenére sem utalják át a nekünk járó összeget. Tudomásunk szerint amíg Grespik nem írja alá az átutalást engedélyező papírt, nem kaphatunk pénzt" - latolgatta az esélyeket az iskola igazgatója.

Grespik László a belügyminisztériumi határozat megszületését követően már múlt hét pénteken írásban kezdeményezte annak visszavonását Pintér Sándornál. A közigazgatási hivatal vezetője szerint ugyanis kollégái szándékosan félrevezették a minisztert, amikor a határozatot fogalmazták.
,,A sas nem fog legyeket, ahogy a belügyminiszter is csak aláírja az elé tett papírokat"- vázolta az Indexnek a miniszteri döntés lehetséges hátterét Grespik.

Az eltévedt levél

A hivatalvezető szerint az elutasító dokumentumban többek között tárgyi tévedés is van: a megsemmisítő határozat indoklásában az iskola jogi létét fenyegető per -amire Grespik hivatkozott- megszűntéről írnak, ami nem felel meg a valóságnak, a Legfelsőbb Bíróságon ugyanis elbírálás alatt van az ügy. Grespik a XV. kerületi önkormányzat ellen azért fordult a bírósághoz, mert az alapítványi iskolával kötött oktatási megállapodást nem a képviselő-testület, hanem a polgármester írta alá. Egyébként, mivel Grespik nem a megfelelő helyre címezte a fellebbezést ezt a pert a bíróság megszüntette. A hivatalvezető ezért fordult a Legfelsőbb Bírósághoz.

Arra a felvetésre, hogy a belügyminisztériumi döntéssel kapcsolatban nincs jogorvoslatra lehetősége, Grespik elmondta: egy öt oldalas levelet küldött, a hozzácsatolt húsz oldalas melléklettel Pintér Sándornak, amelyben rengeteg új tényre is felhívja a tárca gazdájának figyelmét.
,,Jogászi meggyőződésem, hogy igazam van, de azt már most leszögezem: bárhogyan is döntsön a levelem elolvasása után a miniszter, én végrehajtom az akaratát."

Amennyiben a közigazgatási hivatal vezetője új tényeket tár fel, elvileg nem kizárt, hogy a miniszter döntését felülvizsgálják A tárca illetékesei egyébként már intézkedtek arról, hogy a pénzt átutalják a közigazgatási hivatalnak, ahonnan automatikusan tovább kell küldeni azt az iskolának. Amennyiben ezt Grespik megakadályozza, akár fegyelmi eljárás is indulhat ellene.