Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Tovább tombol a nyár

2000.08.18. 22:49
A hétvégén tartósan magas hőmérsékletekre számíthatnak az emberek. A nagy meleg miatt a mentőket egyelőre nem kellett több esethez riasztani, az Útinform munkatársai az augusztus 20-i torlódásveszélyre hívják fel az autósok figyelmét.
Húzódjunk árnyékba
Egyelőre kis mértékben emelkedett a mentősök utcai riasztásának száma, átlagban öt-hat százalékkal, tájékoztatta az Indexet az Országos Mentőszolgálat szolgálatvezető főorvosa, dr. Gotopencza Pál. Valamivel többször hívták őket utcai összeeséshez. Mint mindig, az orvosok azt ajánlják, hogy az idősebbek üljenek otthon, a szív- és érrendszeri betegek kiváltképpen. Az elveszített folyadékot igény szerint pótolni kell. Az az ideális, ha a lakást vagy irodát légkondicionáló berendezés hűti, de egy ventilátor, vagy egy kis légmozgást előidéző huzat is jól jöhet a nagy melegben.

A forróság miatt fokozottan kell vigyázni a vezetésre - mondta az Indexnek az Útinform ügyeletes munkatársa, Tóth Tibor. A meleg miatt a sofőrök tompábbak, reakciókészségük lelassul, így a városokban megnövekedhet a koccanásos balesetek száma, országutakon viszont súlyos baleseteket idézhet elő. Az Útinform munkatársa az útra kelőknek óránkénti öt perces pihenőt ajánl a stresszes helyzetek elkerülése érdekében.

A hétvégén az állami ünnep miatt megnövekedett forgalomra számítanak a legtöbb főúton, és a Balaton felé vezető M7-en is. Tóth Tibor szerint a főutak jó állapotban vannak, így a nehéz autók nem fogják felgyűrni az aszfaltot. A városokban a gyakori fékezések helyszínén - stoplámpák előtt 10-20 méterrel - az aszfalt rongálódik majd.

A MÁV sajtóirodája szerint a hosszan tartó hőség fokozott figyelemre készteti a mozdonyvezetőket. A jelentés szerint az elmúlt napokban több biztosítóberendezést ki kellett cserélni, a nagy meleg a síneket is károsítja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?