Tovább tombol a nyár

2000.08.18. 22:49
A hétvégén tartósan magas hőmérsékletekre számíthatnak az emberek. A nagy meleg miatt a mentőket egyelőre nem kellett több esethez riasztani, az Útinform munkatársai az augusztus 20-i torlódásveszélyre hívják fel az autósok figyelmét.
Húzódjunk árnyékba
Egyelőre kis mértékben emelkedett a mentősök utcai riasztásának száma, átlagban öt-hat százalékkal, tájékoztatta az Indexet az Országos Mentőszolgálat szolgálatvezető főorvosa, dr. Gotopencza Pál. Valamivel többször hívták őket utcai összeeséshez. Mint mindig, az orvosok azt ajánlják, hogy az idősebbek üljenek otthon, a szív- és érrendszeri betegek kiváltképpen. Az elveszített folyadékot igény szerint pótolni kell. Az az ideális, ha a lakást vagy irodát légkondicionáló berendezés hűti, de egy ventilátor, vagy egy kis légmozgást előidéző huzat is jól jöhet a nagy melegben.

A forróság miatt fokozottan kell vigyázni a vezetésre - mondta az Indexnek az Útinform ügyeletes munkatársa, Tóth Tibor. A meleg miatt a sofőrök tompábbak, reakciókészségük lelassul, így a városokban megnövekedhet a koccanásos balesetek száma, országutakon viszont súlyos baleseteket idézhet elő. Az Útinform munkatársa az útra kelőknek óránkénti öt perces pihenőt ajánl a stresszes helyzetek elkerülése érdekében.

A hétvégén az állami ünnep miatt megnövekedett forgalomra számítanak a legtöbb főúton, és a Balaton felé vezető M7-en is. Tóth Tibor szerint a főutak jó állapotban vannak, így a nehéz autók nem fogják felgyűrni az aszfaltot. A városokban a gyakori fékezések helyszínén - stoplámpák előtt 10-20 méterrel - az aszfalt rongálódik majd.

A MÁV sajtóirodája szerint a hosszan tartó hőség fokozott figyelemre készteti a mozdonyvezetőket. A jelentés szerint az elmúlt napokban több biztosítóberendezést ki kellett cserélni, a nagy meleg a síneket is károsítja.