Könnygázzal oszlattak az Oktogonnál

2008.07.05. 15:16
Incidensekkel kezdődött meg a melegfelvonulás szombaton Budapesten. A menet 4 körül indult, rég nem látott rendőri biztosítás van a környéken, az Oktogonnál már oszlatni is kellett.

Felgyújtottak egy rendőrségi kisbuszt Budapesten, az Oktogonnál a melegfelvonulás ellentüntetői szombat délután, eddig tíz embert állítottak elő. A téren pár tucatnyi ellentüntető a rendőröket elkezdte dobálni, a rendőrség könnygázzal és vízágyúval oszlatott.

A melegtüntetés óriási rendőri készültség mellett kezdődött meg Budapesten, az Andrássy úton. A melegek 4 óra után indultak a Bajcsy-Zsilinszky úttól az 56-os terére. A melegek két kamionnal vonulnak, körülöttük 10 rendőrségi kamion és rabszállítók biztosítanak fedezéket. A felvonulók a szexuális orientációjuk miatt bántalmazottak melletti kiállásukat demonstrálják.

A sugárutat teljes hosszában kordonok védik, a mellékutcából nem lehet kihajtani. Az Erzsébet téren körülbelül 200, az Oktogonnál 300 rendőr várakozik, de a környező utcák is tele vannak rendőrökkel, a Belváros felett rendőrhelikopter cirkál. A gyanúsnak tűnő embereket igazoltatják.

Melegfelvonulás Budapesten

A gyülekező helyszínén, az Erzsébet téren komolyabb ellentüntetői csoportokat nem lehetett látni, a melegek a rendezőkkel együtt körülbelül 400-an lehetnek. A rendezvényen megjelent Orosz József rádiós műsorvezető Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő, Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselő és Szetey Gábor volt államtitkár is.

A Liszt Ferenc téren viszont körülbelül 200 ellentüntető gyülekezik. Amikor kollégánk - a melegeknek fenntartott "kordonsávból" - megnézte, hogy hányan lehetnek, lebuzizták. Amikor a menet odaért a Liszt Ferenc térre, egy ellentüntető egy tálca tojással közeledett a melegeket védő kordonhoz, de civil ruhás rendőrök elvezették. De volt még tojás bőven, tojászápor zúdult a menetre.

A Rendszerváltó Fórum menetén azonos útvonalon, négy órával a melegek után vonulnak fel az "egészséges, és morálisan elfogadható emberek". Egy magánszemély a melegrendezvénnyel egy időben, azzal pontosan szemben kíván majd haladni a szervizúton, a Magyar Nemzeti Bizottság pedig az Andrássy út mellett, a Liszt Ferenc téren tart ellendemonstrációt.

Tavaly csak a felvonulás után, idén azonban már előtte is történtek súlyos atrocitások. Csütörtökre virradóra Molotov-koktélokat dobtak a józsefvárosi Magnum szauna előterébe, a múlt héten pedig egy belvárosi meleg szórakozóhelyet, az Action bárt érte támadás.

Az idei melegfelvonuláson Demszky Gábor főpolgármester ugyan személyesen nem lesz jelen, de levelet írt, mert szerinte a nemi identitásukat vállaló békés budapestiek fizikai bántalmazása, a személyük ellen irányuló gyilkos indulat láttán egyetlen jóérzésű demokrata sem mehet el szó nélkül.  • Tippek
  • Hírek