16:00, December 09.
Horvátország 0
Brazília 0
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 0
Argentína 0

SZDSZ: Megbukott az új rend kormánybiztosa

2008.07.04. 13:04
Az SZDSZ ifjúsági szervezetének elnöke szerint megbukott az Új rend programja és kormánybiztosa. Léderer András Kondorosi Ferenc felelősségét firtatta, hogy a rendőrség nem találta meg a melegek szórakozóhelyei ellen történt Molotov-koktélos támadások elkövetőit, de azokat sem, akik tavaly támadtak a melegfelvonulás résztvevőire.

Megbukott az Új rend programja és annak kormánybiztosa, mondta az SZDSZ Új Generáció vezetője pénteki i sajtótájékoztatóján, a VIII. kerületi melegbárt ért szerdai támadás kapcsán.

Léderer András szerint Kondorosi Ferenc kormánybiztosnak elvileg felelősnek kellene lennie azért, hogy ne dobhassanak Molotov-koktélt melegbárokra, vagy ha ez mégis megtörténik, akkor minél hamarabb megtalálják a felelősöket. Hozzátette, hogy az államtitkárról általában akkor lehet hallani, ha tilosban parkol vagy ha 19 millió forintért 90 ezer példányban juttatnak el kiadványokat érettségiző diákoknak, amiben elmagyarázzák, miként tudnak élni az Alkotmányban biztosított jogaikkal.

"Ezúton szeretnénk felhívni Kondorosi Ferenc figyelmét, hogy állampolgárok szombaton is szeretnének élni alkotmányos jogaikkal, szeretnének felvonulni saját alapvető jogaik mellett, ezt azonban ellentüntetők megpróbálják megakadályozni, szétverni" - mondta a fővárosi melegfelvonulás kapcsán Léderer András.

Emlékeztetett arra is, hogy a tavalyi melegfelvonulás elleni támadás tetteseit sem találta meg a rendőrség. Megjegyezte, akkor ő közösség elleni izgatás miatt feljelentést tett, de a rendőrség "nem igazán tett meg mindent" azért, hogy a közismert ellentüntetőket megtalálják és bevigyék. Hozzátette, idén az ellentüntetők még nyíltabban szervezkednek.

A liberális párt ifjúsági szervezetének vezetője úgy összegzett, hogy az Új rend programja és annak kormánybiztosa képtelen megfelelő választ adni azokra a cselekedetekre, amik Budapest utcáin történnek.

"Kíváncsi vagyok arra, hogy Kondorosi Ferenc milyen együttműködést tervez a titkosszolgálatokkal, hogy ezeket az elkövetőket felkutassák. Kérdés, valóban az-e a feladata a nemzetbiztonsági szolgálatoknak, hogy újságírókat figyeljenek meg" - közölte Léderer András. Szerinte inkább a Molotov-koktélos támadókat kellene megtalálni.

Újságírói kérdésre azt mondta, a tavalyi melegfelvonuláson a rendőrség két hibát is elkövetett. Nem készült fel arra, hogy fizikai támadás is érheti a felvonulókat és nem biztosította azokat a helyeket, ahová a felvonulók utólag szórakozni mentek. Elmondta azt is, biztos abban, hogy a szervezők megkérték a rendőröket arra, a múlt évinél nagyobb számban biztosítsák a rendezvényt.

Tudomása szerint az Oktogonnál találkoznak a melegfelvonulás résztvevői az ellentüntetőkkel és a két csoport a két szerviz úton halad el egymás mellett. Megjegyezte, nem ért egyet a másik tüntetés résztvevőivel, de örül neki, hogy nem próbálták mondvacsinált módszerekkel megakadályozni, hogy ők is demonstrálhassanak.

A szerdai támadást megelőzően a legutóbb múlt pénteken dobtak Molotov-koktélt ismeretlenek egy melegek által látogatott fővárosi szórakozóhely, az V. kerületi Magyar utcai Action bár ajtajára. A rendőrség rongálás miatt indított eljárást.  • Hírek
  • Hírek