Olivér
5 °C
8 °C

A statisztikai hivatalnak fizetnie kell Mellár elbocsátásáért

2005.04.29. 15:43
A Fővárosi Bíróság pénteken másodfokon is kimondta, hogy Mellár Tamást jogtalanul bocsátották el a Központi Statisztikai Hivatal éléről. Mellár az Orbán-kormány idején kapta meg az intézmény vezetői posztját, ahonnan 2003 novemberében menesztették. Mellár nem akar újra a KSH elnöke lenni, azért indított munkaügyi pert, hogy a bíróság is kimondja, szabálytalanul váltották le.

A másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság helyben hagyta az első fokon tavaly nyáron meghozott ítéletet, amely szerint Medgyessy Péter miniszterelnök jogtalanul menesztette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) egykori elnökét.

Az EU-ra gyúrtak

Kiss Péter 2003 novemberében jelentette be, az EU-csatlakozás miatt megerősítésre szorul a KSH, ezért menesztik az elnököt. A kancelláriaminiszter az állami vezetőkről szóló törvényre hivatkozott a személyi döntés indoklásánál. Mellár Tamás ezért munkaügyi pert indított a Miniszterelnöki Hivatal ellen. A bíróság azonban egy közbeeső ítéletével kimondta, hogy a MeH az ügyben nem perelhető, miután a kancellária nem munkáltatója a KSH vezetőjének. Mellár azonban mind az első fokú, mind a mostani jogerős másodfokú pert megnyerte a KSH ellen. Az 1998-ban kinevezett Mellár mandátuma hat évre szólt volna, de az ítélet szerint menesztését csak minősített esetben lehetett volna jogszerűen megtenni.

Csak a döntés mivolta

A KSH volt elnöke a HavariaPress érdeklődésére elmondta, a keresetében nem kérte, hogy helyezzék vissza a hivatal élére, mindössze az volt a kérése, hogy a bíróság mondja ki a döntés jogtalan mivoltát.

Kozmetikus vádak

Mellár leváltása óta egyébként többször, legutóbb alig egy hónapja szakmai téren is összetűzésbe került régi munkahelyével. Márciusban a volt KSH-elnök a HírTv-nek adott interjújában azt állította, hogy a KSH politikai megrendelésre kozmetikázza a magyar gazdaságról közölt adatokat, tavaly pedig a Magyar Nemzetben állította azt, hogy "szakmailag indokolatlan korrekciókkal érte el a nemrégiben napvilágot látott kedvező gazdasági eredményeket" a KSH. A statisztikai hivatal elnöksége 2004-ben nyilatkozatban utasította vissza a vádakat Mellár korábbi, elnöki nyilatkozatára hivatkozva, amely szerint "bárki is a hivatalban az elnök, a manipulációra gyakorlatilag nincs mód és lehetőség, az adott technológiai folyamatot figyelembe véve, s a nemzetközi előírásokat, amelyeket rendszeresen ellenőriznek".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?