Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

A statisztikai hivatalnak fizetnie kell Mellár elbocsátásáért

2005.04.29. 15:43
A Fővárosi Bíróság pénteken másodfokon is kimondta, hogy Mellár Tamást jogtalanul bocsátották el a Központi Statisztikai Hivatal éléről. Mellár az Orbán-kormány idején kapta meg az intézmény vezetői posztját, ahonnan 2003 novemberében menesztették. Mellár nem akar újra a KSH elnöke lenni, azért indított munkaügyi pert, hogy a bíróság is kimondja, szabálytalanul váltották le.

A másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság helyben hagyta az első fokon tavaly nyáron meghozott ítéletet, amely szerint Medgyessy Péter miniszterelnök jogtalanul menesztette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) egykori elnökét.

Az EU-ra gyúrtak

Kiss Péter 2003 novemberében jelentette be, az EU-csatlakozás miatt megerősítésre szorul a KSH, ezért menesztik az elnököt. A kancelláriaminiszter az állami vezetőkről szóló törvényre hivatkozott a személyi döntés indoklásánál. Mellár Tamás ezért munkaügyi pert indított a Miniszterelnöki Hivatal ellen. A bíróság azonban egy közbeeső ítéletével kimondta, hogy a MeH az ügyben nem perelhető, miután a kancellária nem munkáltatója a KSH vezetőjének. Mellár azonban mind az első fokú, mind a mostani jogerős másodfokú pert megnyerte a KSH ellen. Az 1998-ban kinevezett Mellár mandátuma hat évre szólt volna, de az ítélet szerint menesztését csak minősített esetben lehetett volna jogszerűen megtenni.

Csak a döntés mivolta

A KSH volt elnöke a HavariaPress érdeklődésére elmondta, a keresetében nem kérte, hogy helyezzék vissza a hivatal élére, mindössze az volt a kérése, hogy a bíróság mondja ki a döntés jogtalan mivoltát.

Kozmetikus vádak

Mellár leváltása óta egyébként többször, legutóbb alig egy hónapja szakmai téren is összetűzésbe került régi munkahelyével. Márciusban a volt KSH-elnök a HírTv-nek adott interjújában azt állította, hogy a KSH politikai megrendelésre kozmetikázza a magyar gazdaságról közölt adatokat, tavaly pedig a Magyar Nemzetben állította azt, hogy "szakmailag indokolatlan korrekciókkal érte el a nemrégiben napvilágot látott kedvező gazdasági eredményeket" a KSH. A statisztikai hivatal elnöksége 2004-ben nyilatkozatban utasította vissza a vádakat Mellár korábbi, elnöki nyilatkozatára hivatkozva, amely szerint "bárki is a hivatalban az elnök, a manipulációra gyakorlatilag nincs mód és lehetőség, az adott technológiai folyamatot figyelembe véve, s a nemzetközi előírásokat, amelyeket rendszeresen ellenőriznek".