Nem látta el a könnygáztól fuldokló cukorbeteget a rendőrségi mentős

2008.07.07. 15:40
Nem látott el egy könnygáztól rosszul lett asszonyt egy mentőkocsi személyzete a szombati melegfelvonuláson. A kocsi nem az Országos Mentőszolgálat kötelékébe tartozott, hanem a rendőrség saját mentőautója volt. Az ügyben vizsgálatot indított a BRFK.

A Háttér Társaság a Melegekért honlapján olvasható beszámoló szerint az egyik felvonuló cukorbeteg édesanyja rosszul lett a könnygáztól, nem kapott levegőt. Odamentek a közelben álló mentőautóhoz, ahol a mentősnő azt válaszolta: "Itt rengeteg a levegő!"

Hiába mondták neki, hogy az asszony kezelésre szorul, mivel cukorbeteg, a mentősnő azt kiabálta ki a kocsiból, hogy "Nem kellett volna felvonulni!" A személyzet másik két tagja is csatlakozott hozzá, ha nem is szavakban, de gesztusokban, olvasható a levélben.

Képek a melegfelvonulásról

A beszámoló szerzője ezt írja: „Az én kérdésemre, hogy mit csináljunk, a mentősnő egyre durvábban, megvetően kiabált, nem is emlékszem pontosan mit. Az egyetlen érthető állítása az volt, hogy "Mi azért vagyunk itt, hogy a rendőrséget szolgáljuk, az ilyen embereket nem!".

Miután látták, hogy a mentősökre nem lehet számítani, félrementek, leültették a továbbra is nehezen lélegző asszonyt, akiről aztán a lánya gondoskodott. Az asszonyt végül egy szakképzett elsősegélynyújtó látta el a mentautóból ki sem szálló személyzet szeme láttára. „A kocsiban tartózkodó három munkatárs nemcsak közömbösséget, hanem kifejezetten megvetést tanúsított" olvasható a bejegyzésben. A levél írója a mentőautó rendszámát is felírta.

A rendszám alapján egyértelműen megállapítható, hogy nem az Országos Mentőszolgálat kocsijáról van szó, közölte az Index kérdésére Györfi Pál a mentőszolgálat kommunikációs igazgatója. A szombat délutáni melegfelvonulás egészségügyi biztosítását nem az Országos Mentőszolgálat egységei végezték, tette hozzá. Az OMSZ kocsijai csak abban az esetben mentek a helyszínre, ha a 104-re érkező segélyhívások alapján riasztották őket, közölte Györfi Pál.

A szóban forgó autó a rendőrség saját menőkocsija volt, közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Az ügyben a rendőrfőkapitány vizsgálatot indított.  • Bérelnék
  • Bankszámla