Oszkár
20 °C
29 °C

Megszólaltak a pártok a melegfelvonulás ügyében

2008.07.06. 14:04
A Fidesz és az MDF is elutasították, hogy támadás érte a szombati melegfelvonulás résztvevőit. Az SZDSZ és az MSZP már szombaton szolidaritását fejezte ki a megtámadottakkal. A budapesti rendőrfőkapitány szerint a rendőrség megfelelően végezte a munkáját.

A Fidesz és az MDF is azt közölte, hogy elutasítja a szombati melegfelvonulás résztvevőit ért támadásokat. Az ellenzéki pártok szerint a politikának távol kellene magát tartania a rendőrségtől, hogy a testület biztosítani tudja a köznyugalmat. A KDNP még nem szólalt meg.

A Fidesz elutasítja a gyűlöletkeltés és az erőszak minden formáját, hangoztatta a párt parlamenti frakcióvezetője vasárnapi közleményében. Navracsics Tibor ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kisebbségi kormány tehetetlensége miatt a rendőrség továbbra sincs abban a helyzetben, hogy biztosítani tudja a köznyugalmat.

Hock Zoltán azt mondta, elutasítják, és mélységesen felháborítónak tartják a történteket, mert, mint fogalmazott, az erőszakot semmivel nem lehet igazolni. Hozzátette, a politikának a rendőrséget hagynia kellene dolgozni. Emlékeztetett arra, hogy a rendőrség a szakmai elemzések alapján először nem engedélyezte a rendezvényt, majd nyilvánvaló politikai nyomásra később megváltoztatta az álláspontját.

Hock Zoltán szerint a szervezőknek is meg kellett volna fontolniuk a rendezvény megtartását 2008 Magyarországán.

Szombaton az MSZP és az SZDSZ fejezte ki szolidaritását a megtámadottakkal. Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője azt mondta, hogy ugyanazok az emberek támadtak rá a budapesti melegfelvonulás résztvevőire, akik a szélsőjobboldali politikai megmozdulásokon vesznek részt.

Az SZDSZ elnöke a Magyar Köztársaság szégyenének nevezte a melegfelvonulás résztvevőit ért támadásokat. Fodor Gábor arra kérte a pártokat, hogy deklarációban határolódjanak el a szombati erőszakos eseményektől. "Ha valaki néma marad, az cinkosságot követ el" - fogalmazott Fodor Gábor vasárnapi sajtótájékoztatóján.

"Néhány száz intoleráns, homofób radikális rettegésben akarja tartani a békére vágyó budapestieket" - áll a főpolgármester vasárnapi közleményében. Demszky Gábor szerint gyáva és aljas dolog Molotov-koktéllal, savval és vegyszerekkel támadni békés tüntetőkre. A főpolgármester hozzátette: "többen vagyunk mi budapestiek, akik elítéljük az erőszakot és a céltalan rombolást". A melegfelvonulás résztvevői nagy bátorságról tettek tanúbizonyságot, amikor úgy döntöttek, hogy a durva és erőszakos fenyegetések ellenére ki mernek állni a nyilvánosság elé.

Az ellentüntetők szombaton, immáron sokadszorra, anyagi kárt okoztak Budapesten. Több millió forintba kerül helyreállítani a megrongált városligeti öntözőrendszert, új virágokat ültetni a Kós Károly sétány letaposott és kitépett virágai helyett, és kijavítani a felszedett díszburkolatot az '56-osok terén és környékén - zárul Demszky Gábor főpolgármester közleménye.

A Meleg Méltóság Menete az Erzsébet térről indult az Andrássy úton a Városliget felé. Ugyanebben az időben indult meg az ellentüntetők menete is az 56-osok teréről az Erzsébet tér felé. A melegek és szimpatizánsaik nagyjából másfél ezren, az ellentüntetők menetének tagjai néhány százan voltak. Mindkét felvonulást rendőrök vették körbe.

A melegek menetét az Andrássy út teljes hosszában gyalázták és dobálták az út mindkét oldaláról. Az első erős támadás a Liszt Ferenc térnél, a Rendszerváltó Fórum rendezvényének helyszínén érte a felvonulókat. A térnél a tüntetők megpróbálták megbontani a kordont, rátámadtak a rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak.

A Liszt Ferenc térinél is nagyobb összecsapás helyszíne volt a Hősök tere, ahol csuklyás, maszkos tüntetők támadtak a rendőrökre. A kordonokat ledöntötték, a rendőröket megdobálták. A rendőrség vízágyúkat és könnygázt vetett be, a tömeget a Városliget, valamint a Dózsa György úton a Keleti pályaudvar, illetve a Váci út felé szorították ki.

A melegfelvonulás után ellentüntetők megtámadták azt a rendőrautót, amelyben Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselő és a másságát nyíltan vállaló Szetey Gábor volt államtitkár próbálta elhagyni a teret. Kő találta el Léderer Andrást, az SZDSZ Új Generáció elnökét, megütötték Horn Gábor szabad demokrata ügyvivőt, és megverték Orosz Józsefet, a Klubrádió riporterét.

Egyelőre kizártnak tartja, hogy egy rendőrmotoros magára hagyta volna a megtámadott Horn Gábort, ám ki fogja vizsgáltatni az esetet, mondta vasárnap reggel a Nap-kelte című műsorban a budapesti rendőrfőkapitány. Tóth Gábor szerint a rendőrség megfelelően végezte munkáját.

Példaként említette, hogy sikerült megakadályozni, hogy vegyszerrel és savakkal töltött tojásokat dobjanak a melegfelvonulás résztvevőire. A főkapitány szerint demokráciában nem lehet teljesen kiüríteni egy várost. Enélkül viszont nem lehet tökéletes védelmet biztosítani. Tóth Gábor információi szerint éjszaka már nem voltak újabb rendbontások Budapesten.

Az összecsapásokban 20 civil és 11 rendőr sérült meg, utóbbiak közül hárman súlyosan, tette hozzá a főkapitány. 57 embert állítottak elő.