Eleonóra
-1 °C
2 °C

A minisztérium szerint leépítés helyett bővítés lesz a mentőknél

2007.06.15. 18:23
Az Egészségügyi Minisztérium cáfolja azokat a sajtóhíreket, amelyek az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) létszámleépítéséről és gépkocsiparkjának csökkentéséről szólnak, közölte a tárca. Egy józsefvárosi templom elé ideiglenesen helikopter-leszálló- és felszállóhelyet terveznek.

Sem a tárca, sem a mentőszolgálat nem tervez leépítéseket, ezért azok a hírek, amelyek az OMSZ jövőjével kapcsolatosak, félreértésekre és aggodalmakra adhatnak okot, írja közleményében az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztálya.

Helikopter-leszállópályát építenének a Józsefvárosban
Dénes Margit (Fidesz-KDNP), Budapest VIII. kerületének alpolgármestere megerősítette az MTI-nek azt a Magyar Nemzet pénteki számában megjelent információt, miszerint a józsefvárosi Rezső téri parkba, a nagytemplom elé ideiglenesen helikopter-leszálló- és felszállóhelyet terveznek.

A napilap szerint a helikopter-leszállópálya megépítésének tervét az indokolja, hogy a kerületnek biztosítania kell a fővárosi Heim Pál Gyermekkórház traumatológiai céljaira a sürgősségi betegszállítás feltételeit, ugyanis az intézményben gyermek sürgősségi osztály alakul.

Mint írják, az objektum megépítése visszafordíthatatlan változásokat okozna a műemléki területként ismert pihenőparkban, mivel a tér nagy részét lebetonozzák.

Dénes Margit sérelmezte, hogy a képviselő-testület csak két hete szerzett tudomást az építési tervről, amelyről június 26-ig döntenie kell. Az objektum zaj- és egyéb zavaró hatása nemcsak a lakóközösséget, hanem a templomi szertartásokat is nagyon zavarná, mondta.

A Magyar Nemzet pénteki számában azt írja, újabb, drasztikus mértékű létszámleépítést javasol az OMSZ-nál a szervezet átvilágítását végző cég: a dolgozóknak legalább a negyedét, de akár a felét is elküldenék. A szakértői anyag – amelyre a lap hivatkozik – a mentőautók számát is jelentősen csökkentené.

A minisztériumi közlés szerint a mentőszolgálatnak 1,2 milliárd forint adóssága van, és ez az összeg elérheti év végére a kétmilliárd forintot is, ha a szervezet működésén nem változtatnának. Mint írják, az OMSZ nemrég kinevezett főigazgatója és gazdasági vezetője megkezdte a szervezet átvilágítását.

Az OMSZ pénzügyi átvilágításáról szóló munkaanyagnak bizonyos adatai kerültek ki a sajtóhoz, írja a tárca. Az anyag valóban tartalmazott három pénzügyi modellt, ezek azonban nem szakmai javaslatok, csak annak szemléltetését segítik, hogy milyen mértékű átalakítás eredményezné a szervezet pénzügyi egyensúlyát.

Hangsúlyozzák: "ezek pénzügyi modellek, és nem szakmai, átalakítási alternatívák", majd hozzáteszik: sem az OMSZ, sem a tárca nem tervez létszámleépítést, sem a mentőgépjármű-park csökkentését.

A közlemény felhívja a figyelmet arra is, hogy az elmúlt években a minisztérium több mint négyszáz új mentőautó forgalomba állítását finanszírozta, s ez a program a jövőben is folytatódik majd, valamint tavaly év végén elfogadták a mentőállomások rendszerének fejlesztési programját, amelynek keretében az idén több mint 20 állomást építenek vagy újítanak fel.

"Mindezekből egyértelműen következik, hogy sem a tárca, sem a mentőszolgálat nem tervez leépítéseket; éppen ellenkezőleg – az egyeztetések eredményeképpen a létszám bővítéséről történt megállapodás" – írja közleményében az Egészségügyi Minisztérium.

Az OMSZ tavaly nyár végén rendelt el egy tíz százalékos létszámleépítést, amely 734 dolgozót érintett. Molnár Lajos korábbi egészségügyi miniszter akkor azt mondta, a létszámleépítést fokozatosan hajtják végre.