Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Tizennégy kisgyerek került kórházba ételmérgezés miatt

2001.05.17. 19:39
Főként nagycsoportos óvodásokat kellet kórházba szállítani ételmérgezés miatt a XVI. kerületben. Az érintett konyha kétezerhétszáz fő étkeztetését oldotta meg, nem csak budapesti óvodákban és iskolákban. Hányás és hasmenés miatt kórházba került gyerekek infúziós kezelésre szorulnak, várhatóan két napig tartják bent őket. A vendéglátó cég érintett konyhájának működését az ÁNTSZ ideiglenesen felfüggesztette. Utoljára öt évvel ezelőtt volt szalmonellamérgezés a Junior Rt.-nél, az akkori vizsgálat nem tudta egyértelműen megállapítani a felelősségüket.
Ételmérgezés miatt kellett kórházba szállítani szerdán több gyerekeket a XVI. kerület kilenc óvodájából és két iskolájából. A tünetek eddig huszonhat felnőttnél és hatszáz gyermeknél és jelentkeztek, a kicsik közül tizennégyen kerültek a Szent László Kórházba.

Szalmonellabaktérium
még nem bizonyított
Szabó Ágnes, a budapesti ÁNTSZ élelmezés-egészségügyi osztályának vezetője az Indexnek elmondta, valószínűsíthető a mérgezés, mert egy időben jelentkeztek a tünetek azon fiataloknál, akik étkeztetését egy cég biztosította. A gyerekek hánytak, szerda délutánra pedig hasmenés is fellépett. Lefolyása alapján nem, de létszámát tekintve súlyos ételmérgezésről van szó. A Junior Vendéglátó Rt. Pest megye több intézményébe is szállított ételt. Szabó Ágnes információi szerint száz gyermeket érinthet a megbetegedés. A Pest Megyei ÁNTSZ az Indexnek nem kívánt információkat adni az esetről, így nem tudni, ott hányan betegedtek meg.

Kétezerhétszáz gyerekre főzött a konyha

A Junior százezer ember étkeztetését oldja meg naponta, az érintett konyhájuk kétezerhétszáz főt szolgált ki - tájékoztatta az Indexet Palánkai Péter, a cég kereskedelmi igazgatója. Az érintett napon zöldbabfőzelék, az óvodásoknak sajtfánk, az iskolásoknak rántott párizsi és ízes bukta volt a menü. Az ÁNTSZ elvitte a szükséges mintákat, jövő hét közepére várják a vizsgálat eredményét. A kereskedelmi igazgatónak azonban nincs arról információja, hogy Pest megyei óvodákban és iskolákban is jelentkeztek volna a megbetegedések. A cég életében utoljára öt évvel ezelőtt volt egy szalmonellamérgezés, de az akkori vizsgálat nem tudta egyértelműen megállapítani a felelősségüket.

A Junior érintett konyhájának működését ideiglenesen felfüggesztették - folytatta Szabó Ágnes. Az ÁNTSZ jelenleg az ételmintákat vizsgálja, két nap múlva lehet tudni, melyik étel okozta a problémát. Ezután kaphatnak választ arra is, hogy milyen hiányosságok vezettek a vendéglátó vállalatnál az ételmérgezéshez. Ha bebizonyosodik a felelősségük, különböző szankciókkal és pénzbüntetéssel sújthatják őket.

Jobban vannak a gyerekek

A főként nagycsoportos óvodások állapota csütörtökre javult - mondta el az Indexnek Mészner Zsófia, a Szent László Kórház igazgatóhelyettese. Tíz gyermek infúziós kezelésre szorul, és két nap megfigyelésre mindenképp a kórházban kell maradniuk.