Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Kirúgták a meteorológiai szolgálat vezetőjét

2005.01.19. 13:15
Azonnali hatállyal felmentették az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnökét, Mersich Ivánt. Helyére miniszteri biztost kelöltek ki, Antal Emánuel személyében.
Azonnali hatállyal felmentették az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnökét, Mersich Ivánt. Helyére miniszteri biztost jelöltek ki, Antal Emánuel személyében, jelentette be Őri István a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Az államtitkár indoklásként elmondta, az OMSZ elnöke az utóbbi hetekben olyan intézkedéseket hozott, amelyeket a szakmai közvélemény megkérdőjelezett. Őri István az Indexnek nyilatkozva kiemelt néhány, a sajtóban is megjelent és nagy port kavart ügyet. Ezek közé sorolta a siófoki viharjelző rendszer átköltöztetését, a kékestetői állomás megszüntetését, valamint az ingyenesen elérhető nyilvános mérési és előrejelzésdi adatok nyilvánosságának a szűkítését.

Nemrégiben például sárkányrepülősök panaszkodtak amiatt, hogy a meteorológiai szolgálat megszűntette a honlapjáról elérhető ingyenes időjárás-előrejelzést. Korábban többen is kifogásolták, hogy az OMSZ - amely a piac 35 százalékával rendelkezik - fizetőssé tette több szolgáltatását. Épp Mersich volt, aki azt vallotta, törvényi szabályozás kellene, hogy ne használhassák fel kereskedelmi célra az internetről még ingyen letölthető adataikat. Mersich István az InfoRádiónak elmondta, a szűkös költségvetési helyzet miatt 21 embert el kellett küldenie és több meteorológiai intézet bezárását is tervezte.

"A miniszteri biztos feladata az lesz az elkövetkező három hónapban, hogy egy tudományos tanácsadó testülettel közösen javaslatokat dolgozzon ki egy korszerű, szolgáltató jellegű meteorológiai intézet kialakítására" - közölte Őri István.

Az OMSZ gazdálkodása

Az államtitkár cáfolta Mersich Iván sajtóban megjelent állításait, miszerint több száz millió forinttal csökkenne az idén az OMSZ állami támogatása. A felmentett elnök a forrásmegvonás általa vélt mértékével indokolt több olyan intézeti létszámmal és a megfigyelő-hálózattal kapcsolatos racionalizáló lépést, amelyet a szakma kritizált. Őri István beszámolt arról, hogy az OMSZ költségvetési támogatása csupán 60 millió forinttal, 3 százalékkal csökkent a tavalyi évhez képest, ami messze kisebb arányú mérséklés, mint amit a minisztérium szerveinél a takarékosság jegyében végre kellett hajtani. "Az idén az OMSZ mintegy 2,5 milliárd forinttal gazdálkodik, aminek fele állami támogatás, fele saját bevétel" - fűzte hozzá az államtitkár.