Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Az SZDSZ már nem tartja fontosnak a 4-es metró megépítését?

2003.02.20. 10:29
Egyetlen forint támogatást nem kapna a BKV a fővárostól, a 4-es metróra elkülönített milliárdokat pedig másra költené a fővárosi önkormányzat a napokban elkészült költségvetési előterjesztés szerint. Az SZDSZ-es tervezet szerint útfelújításra minimális összeg, a városüzemeltetési feladatokra pedig arányaiban feleannyi jutna, mint az előző évben. A szabaddemokraták tervezetét a szocialisták egyáltalán nem támogatják.
Alig készült el a főváros idei költségvetési javaslata, máris vita támadt az MSZP-SZDSZ-koalícióban - értesült a Magyar Hírlap. Gy. Németh Erzsébet, a fővárosi szocialisták frakcióvezetője kijelentette: nem támogatják a mintegy 345 milliárd forint felhasználását szabályozó költségvetési tervezetet.

Gy. Németh fel van háborodva

"A költségvetés tervezetét egyetértésünk nélkül állította össze, s küldte meg a képviselőknek az SZDSZ-es pénzügyi főpolgármester-helyettes"- mondta el a napilapnak Gy. Németh Erzsébet. Az MSZP képviselőcsoportja "megütközéssel fogadta", hogy miután a kormány átvállalta a BKV 38 milliárd forintos hitelállományát, most a fővárosi önkormányzat egyetlen forint támogatást sem nyújtana a cégnek.

Gy. Németh szerint "nem szabad kivonulnia a fővárosnak a tömegközlekedés finanszírozásából, különösen most nem, amikor idén 15 százalékkal emelkedik a jegyek és bérletek ára". Nem lehet kizárólag az államra és az utasokra hárítani a tömegközlekedés működési költségeit - véli a frakcióvezető. Az MSZP több mint tízmilliárd forintos támogatást tartana szükségesnek.

Atkári felélesztette a Fidesz javaslatát

A szocialisták elfogadhatatlannak tartják azt is, hogy másra költse el a város a 4-es metróra félretett tízmilliárdokat. Az előző ciklusban az Orbán-kormány és a Fidesz-frakció szorgalmazta a mintegy harmincmilliárd forintot kitevő metrópénz elköltését. Demszky Gábor főpolgármester akkor azzal utasította vissza a javaslatot, hogy ez egy egyszeri bevétel, amelynek felhasználásáról a közgyűlés már döntött. Most Demszky helyettese, az SZDSZ-es Atkári János költségvetési előterjesztése hasonlót javasol, mint amit korábban a Fidesz - állítja a Magyar Hírlap.

A szabaddemokraták költségvetési tervezetének szövege szerint "szükségessé válik az eddig a DBR metróra tartalékolt keret más tömegközlekedési feladatokra történő felszabadítása". Gy. Németh közölte: ragaszkodnak ahhoz, hogy ne döntsenek a metró finanszírozásáról, amíg le nem zárulnak a tárgyalások a kormánnyal. Az MSZP kifogásolja azt is, hogy az idén csak 1,5 milliárd forint jutna a korábbi esztendők többmilliárdos tételei után. Jövőre és 2005-ben pedig egy forintot sem tartalmaz a városfejlesztési koncepció útfelújításra.

Az SZDSZ egyelőre nem reagál

Az MSZP és az SZDSZ a napokban egyeztet a költségvetésről. Gy. Németh Erzsébet közölte: bízik a "SZDSZ-frakció bölcsességében". Bőhm András, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője hétfőig nem kívánt nyilatkozni. Mint fogalmazott: "folyik az egyeztetés, s ennek a nyilvánosság csak ártana." A költségvetési tervezetet március 3-án és 4-én rendkívüli ülésen tárgyalja a fővárosi közgyűlés.  • Vennék
  • Hírek