Őszre halasztják a metródöntést

2000.07.14. 12:20
Atkári János főpolgármester-helyettes is megerősítette az Indexnek azt a lapértesülést, miszerint a Fővárosi Közgyűlés - nagy valószínűséggel - nem ül össze júliusban, hogy a metróberuházásról tárgyaljon. Mindez nem azt jelenti, hogy az önkormányzat megváltoztatná korábbi álláspontját az ügyben, arról van szó csupán, hogy Budapest vezetése biztosítani kívánja a megfelelő létszámú képviselő jelenlétét - tudtuk meg. Júliusban ez azonban nem lenne garantálható, ezért várhatóan inkább a nyári szünet utánra halasztják a döntést a négyes metró építéséről.
Az Indexben korábban már többször beszámoltunk arról a tervről, amely elsősorban Demszky Gábor főpolgármester nevéhez fűződik, s amely szerint a főváros a kormányzat támogatása nélkül is belekezdene a metróépítésbe.

A Főpolgármesteri Hivatal szakértői ennek megfelelően több változatot is kidolgoztak a Dél-Buda és Rákospalota közötti földalatti ,,csökkentett" beruházására. Így például felmerült, hogy ne tíz, hanem hét, öt vagy három állomást készítsenek el (alagút nélkül), de az sem kizárt, hogy csak a terveztetést és engedélyeztetést indítja el az önkormányzat.

A tervek megvalósításától függően a néhány milliárdos összegektől a húszmilliárd fölötti projektekig sokféle elképzelés látott napvilágot. (Az eredeti programhoz leginkább hasonló tervek kivitelezése pedig 170-180 milliárdtól kezdődne.) Mielőtt azonban a Városházán döntés születne, a fővárosi képviselőknek figyelembe kell venniük, hogy Budapestnek legfeljebb harmincmilliárd forintja van az építkezésre.

Márpedig a 2-300 milliárd forintos költségű teljes metróberuházást ebből a pénzből csak elkezdeni lehet. A befejezéshez bizonyosan szükséges lesz a kormány hozzájárulására is.