Ervin
14 °C
20 °C

Megtámadta a metródöntést a főváros

2001.06.22. 20:12
Jogorvoslati kérelmet nyújtott be a főváros a Legfelsőbb Bíróság áprilisi metróperben hozott döntése ellen, mert több ponton törvénysértőnek tartja azt. Demszkyék szerint a jogbiztonság elve sérült akkor, amikor a bíróság, addigi ítéleteinek ellentmondva úgy határozott: az államnak nem kell kifizetnie a főváros 100 milliárdos, a 4-es metró megépítésére szánt követelését.
A Fővárosi Önkormányzat péntek reggel felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Legfelsőbb Bíróság (LB) 4-es metró ellenes legutóbbi ítéletének megváltoztatása érdekében, azt ugyanis több ponton törvénysértőnek tartja. Mint ismeretes, áprilisban az LB úgy döntött, hogy a magyar államnak nem kell megfizetnie a főváros 100 milliárd forint nagyságrendű követelését a 4-es metró perében. A döntés szerint a kormány és a főváros között kötött szerződés nem kötelezi az államot a beruházás finanszírozására, mert arról az Országgyűlésnek külön törvényben kellett volna határoznia. Demszky Gábor a metróberuházást megbénító határozat napján már jelezte, hogy a főváros várhatóan felülvizsgálati kérelmet nyújt be a döntés ellen.

Demszky szerint a jogbiztonság is sérült a metróperben

A felülvizsgálati kérelemben szereplő indokok részletezésekor Demszky meglepőnek tartotta, hogy áprilisi ítéletében az előző három bírósági ítélettel szöges ellentétben az LB úgy döntött, hogy a metrószerződés nem több egy nyilatkozatnál, amelyet bármely fél bármikor érvénytelennek nyilváníthat. Demszky Gábor szerint ez a szemlélet sérti a jogbiztonságot. A főpolgármester jogszabálysértőnek tartja az ítéletnek azt a részét is, amely szerint a kormány csak az Országgyűlés jóváhagyásával köthet szerződést a költségvetés terhére. A jogállamiság eszméjével ellentétes az LB-nek az az álláspontja, hogy a szerződésnek nincs kötelező ereje az államra, s csak jóindulatán múlik, betartja-e szerződéseit. Demszkyék az ítélet megváltoztatására vonatkozó kérelmüket arra alapozzák, hogy szerintük a kormány szerződést szegett.

Az MSZP meglepett, de megértő

Ha érvényben marad a Legfelsőbb Bíróság ítélete, úgy törvényesen megszületik a hiteltelenség kormánya, amely következmények nélkül megteheti, hogy kötelezettségeit nem teljesíti - nyilatkozta az MTI-nek pénteken a Fővárosi Közgyűlés MSZP frakciójának vezetője. Gy. Németh Erzsébet ezért indokoltnak tartja a főváros felülvizsgálati kérelmét.

Németh úgy gondolja, hogy ezzel a "szavahihetetlen kormánnyal" vigyázni kell. Nem szabad vele több éves időtartamra szerződni, mert meggondolja magát, s menet közben leállítja a beruházásokat, mondta.

A szocialista politikus elmondta még: viszont meglepőnek, illetve a fővárosi MSZP-SZDSZ koalíciós együttműködés megsértésének tekintik azt, hogy a szabad demokrata városvezetők az előzetes megegyezés ellenére a felülvizsgálati kérelmet a szocialista jogi szakértők véleményét mellőzve nyújtották be.

Csúszik a beruházás

Az engedélyezési eljárás késése miatt csak ősztől kezdődhet meg a 4-es metróhoz kapcsolódó terek és a Bartók Béla út felújítása, amivel a tervek szerint jövő őszre végeznek. Abban az esetben pedig, ha a metró építése is csúszna, ezeket a tereket, utakat később, a metró építésekor részben ismét fel kell majd bontani.