Ágnes
-1 °C
2 °C

Elvesztette Budapest a metrópert

2001.12.12. 11:56
Az államot nem terheli felelősség a 4-es metró finanszírozására vonatkozó 1998 áprilisi szerződés ellehetetlenülése miatt, így nem kell kifizetnie a főváros 100 milliárd forintos követelését - döntött szerdán az Legfelsőbb Bíróság.
Továbbra sem kell fizetnie az államnak a Legfelsőbb Bíróságnak (LB) szerdán a metróperben kihirdetett felülvizsgálati döntése értelmében. Az ügyben az LB már ez év áprilisában jogerősen elutasította a felperes Fővárosi Önkormányzatnak az állammal szemben támasztott mintegy 100 milliárd forintos követelését azzal, hogy közpénzeket országgyűlési felhatalmazás nélkül nem lehet folyósítani.

Az állam nem felelős

A főváros ez ügyben benyújtott felülvizsgálati kérelméről döntött szerdán az Legfelsőbb Bíróság. Az LB öttagú felülvizsgálati tanácsa az áprilisi jogerős ítélet indoklásához hasonlóan szerdán kihirdetett szóbeli indoklásában is a per közjogi elemeit hangsúlyozta, és kimondta, hogy az ügyben az államot nem terheli felelősség a 4-es metró finanszírozására vonatkozó 1998 áprilisi szerződés ellehetetlenülése miatt.

Előzmény

A jogvita előzménye, hogy az 1998-as választások előtt néhány héttel polgárjogi szerződést írt alá Medgyessy Péter, a Horn-kormány pénzügyminisztere és Demszky Gábor főpolgármester a tervezett Dél-Buda - Rákospalota metróvonal első, Etele tér - Baross tér közötti, 2004-ig megépítendő szakaszának 60-40 százalékos arányban történő finanszírozására.

Per a felmondás után

Az év novemberében azonban Járai Zsigmond, az Orbán-kormány akkori pénzügyminisztere felmondta a megállapodást. Ezt követően kezdett pereskedni a Fővárosi Önkormányzat a magyar állammal az áprilisban aláírt szerződés teljesítéséért, illetve kártérítésért.

Kis hiba, végleges döntés

A szerdai tárgyaláson, amikor az LB felülvizsgálati tanácsának elnöke át akarta adni az írásba foglalt felülvizsgálati döntést a feleknek, kiderült, hogy azokon november 10-ei, a felülvizsgálati tárgyalás megkezdése előtti dátum szerepel, ezt azonban gépelési hibának minősítették, és azonnal kijavították a feleknek átadott példányokon.

"A kormány befolyásolta a bíróságot"

A kormányzatot, a jelenlegi politikai kurzust, valamint Orbán Viktort és nem a magyar igazságszolgáltatást tartja felelősnek Demszky Gábor főpolgármester a metróperben szerdán kihirdetett, s a főváros számára előnytelen legfelsőbb bírósági felülvizsgálati döntést kommentálva. - Feltételezem, hogy a kormány és a Fidesz vezérkara megpróbált befolyást gyakorolni a Legfelsőbb Bíróságra döntésének meghozatala előtt - mondta Demszky. - Mindvégig bíztam abban, hogy a bíróság ellent tud állni a befolyásolási szándéknak, s a politikai nyomástól függetlenül, pártatlanul fog dönteni a perben.

Demszky szerint ha törvényesség és jogállam lenne, akkor a bíróság helyt adott volna a főváros kérelmének, s így négy év múlva már a 4-es metrón utazhatnának az emberek. A főpolgármester leszögezte: ez az ítélet azt mondja ki, hogy a kormánnyal kötött magánjogi szerződések végrehajtását nem lehet kikényszeríteni, s ez intő jel lehet mindenki számára a jövőre nézve.

Minden bírótársam nevében a leghatározottabban visszautasítom, hogy a Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága politikai nyomás alapján hozta volna meg döntését a metró-per felülvizsgálati eljárásában - nyilatkozta Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság elnöke szerdán az MTI-nek. Solt Pál a budapesti főpolgármester aznapi sajtótájékoztatóján a metró-per felülvizsgálati döntésével kapcsolatban elhangzottakra reagált. A Legfelsőbb Bíróság elnöke úgy véli: a bíróság pártatlanságát megkérdőjelező nyilatkozat a politikai kultúra igen alacsony szintjét jelzi. - Az, hogy Demszky Gábor főpolgármester nem ért egyet a döntéssel, minden pervesztes természetes reakciója, de az ítéletet kizárólag az iránymutató jogszabályok figyelembevételével hozták meg - hangsúlyozta Solt Pál.