Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Vita a metróper költségei körül

2001.12.21. 14:58
Abban mindenki egyetért, hogy a főváros polgárainak pénzéből kellett finanszírozni a 132 millió forintos metrópert. A vita arról szól, hogy ki nyúlt a polgárok zsebébe, vagyis: ki okozta a deficitet. A Magyar Nemzet szerint maga Demszky Gábor, a főpolgármester szerint az állam.
- A fővárosi önkormányzatnak 172 millió forintjába került az elveszített metróper - számolt be egy hírben pénteken a Magyar Nemzet. A lap azt állítja, bizalmasan kezelt városházi dokumentumok kerültek a birtokába, és erre alapozta a közlést.

A hír szerint a közpénzből finanszírozott pereskedés költségeiből 132 millió forintos "sikerdíjat" számlázott le a városháza az őt képviselő ügyvédi irodának az elmúlt három évben, 40 millió forintot pedig a tavaszi és a legutóbb elveszített per után kellett kifizetni perköltségként.

A 4-es metró beruházásának előkészítő munkálataira a 700 ezer eurós európai uniós támogatáson felül több mint kétmilliárd forintot költött az önkormányzat, főként saját forrásaiból - írja a Magyar Nemzet.

A lap kategorikusan kijelentette, hogy a pereskedést közpénzből finanszírozta az önkormányzat. Erre, mintegy válaszként a Főpolgármesteri Hivatal péntek délután kiadott egy közleményt, melyben helyesbíti a Magyar Nemzet adatait.

A dokumentum szövege szerint az újságban megjelentekkel ellentétben a 4-es metró perköltsége és a főváros nevében eljáró ügyvédek munkadíja összesen 132 millió forint volt, s ezt az összeget "a kormány húzta ki a budapesti polgárok zsebéből".

Szükségszerű volt a per

A közlemény leszögezi: a metróépítés ügyében a főváros számára kizárólagos útként a peres eljárás maradt, mert a magyar állam és a főpolgármesteri hivatal között létrejött, a metró finanszírozásáról szóló szerződés - a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati állásfoglalása szerint - érvényben van, viszont a kormány elzárkózott az abban foglaltak teljesítésétől.

- A kormányt tehát kettős felelősség terheli - állapítja meg a közlemény, s ezt úgy indokolja, hogy a kormány miatt nem épült meg a 4-es metró, illetve a kabinet miatt kellett fölöslegesen elkölteni perköltségként a több tízmilliós összeget.

A közlemény sajnálatosnak nevezi a kormány magatartását. Hozzáteszi, hogy a kabinet a tűzoltóknak járó juttatásokat sem kívánja jogszerűen értelmezve folyósítani, így a fővárosnak ebben az ügyben is peres eljáráshoz kellett folyamodnia.