Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Medgyessy-Demszky megállapodás a 4-es metróról

2003.12.22. 14:45
Medgyessy Péter miniszterelnök és Demszky Gábor főpolgármester szándéknyilatkozatot írt alá a 4-es metró építéséről szóló szerződés jóváhagyásáról hétfőn Budapesten. "Ezt a metrószerződést változatlan formában a Fővárosi Közgyűlés, illetve a kormány elé terjesztjük, ezt követően pedig a pénzügyminiszterrel aláírom a véglegesített szerződést" - mondta el a főpolgármester az MTI-nek az esemény helyszínén, a Földalatti Millenniumi Múzeumban.
"A Magyar Köztársaság polgárainak szeretném megköszönni azt, hogy lehetővé teszik, hogy megépüljön a metró, hiszen mindaz, amit ők tesznek a költségvetéshez (...), mindezekből a pénzekből épül meg a metró" - mondta a miniszterelnök az ünnepélyes aláírást követően. Hozzáfűzte: a városnak szüksége van a metróra, amely - ha ma már működne - sokat könnyítene a város közlekedésén. Mint mondta, 2004 és az azt követő időszak az építkezések évei lesznek, és az uniós csatlakozás után olyan forrásokhoz jut Magyarország, amelyek segítségével megvalósulhat a metróberuházás.

Demszky Gábor beszédében elmondta: az aláírás helyszínére, a múzeumba jelképesen magával hozta a metróberuházás több mint harminc évi előkészítő munkáját. Szólt arról, Medgyessy Péterrel pénzügyminisztersége idején hat évvel ezelőtt már aláírt egy szerződést, amely ha akkor teljesül, már másfél éve működhetne a 4-es metró. Eközben 150 ezer gépkocsival lett több Budapesten és most a metróberuházás hatvanmilliárd forinttal többe kerül az adófizetőknek, mint amennyi a megépítés költsége lett volna 1998-ban - tette hozzá.

A főpolgármester ismertette, hogy a közvélemény-kutatások szerint ma a 4-es metró építését a budapestiek több mint 80 százaléka támogatja. Ugyancsak egy közvélemény-kutatásra hivatkozva elmondta, "a budapestiek kétharmada úgy gondolja, hogy az Orbán-kormány bukásában komoly szerepet játszott a 4-es metró építésének leállítása".

László Csaba pénzügyminiszter és Demszky Gábor főpolgármester múlt pénteken állapodott meg a 4-es metró építését érintő finanszírozási kérdésekről. A szerződést januárban a kormánynak és Fővárosi Közgyűlésnek is jóvá kell hagyni, majd ennek alapján írhatja alá a metrószerződést a magyar állam nevében a László Csaba pénzügyminiszter, illetve a főváros nevében Demszky Gábor főpolgármester.

A 4-es metró építésére a 2004-es költségvetés 15,8 milliárd forintot irányoz elő. A 300 milliárd forint összértékű beruházás 75 százalékát fedezné a kormány és az a hitel, amelyet az önkormányzat kíván felvenni az európai pénzintézettől. A kormány és a főváros között korábban megkötött megállapodás értelmében a beruházás költségeiből 90 milliárd forint terhelné Budapestet és 210 milliárd forint a költségvetést. A 4-es metró első Kelenföldi pályaudvar és Keleti pályaudvar közötti szakaszát a tervek szerint 2008 decemberében adják át.  • Vennék
  • Hírek