Viola
-6 °C
-2 °C

Nem repülhetnek a MiG-ek a légi parádén

2002.07.23. 09:06
Nem vesznek részt a honvédség MiG-29-es vadászgépei a hosszú idő után augusztus 20-án ismét megrendezendő budapesti légi parádén. A védelmi tárca vezetője szerint ugyanis egyrészt 1980 óta nem repülhetnek sugárhajtású vadászrepülők Budapest fölé, másrészt az alacsonyan képzett pilóták feleslegesen veszélyeztetnék a fővárosiakat.
Juhász Ferenc honvédelmi miniszter a Miniszterelnöki Hivatalnak küldött levelében emlékeztetett arra, hogy 1980 óta, amikor egy díszszemlére készülő MiG-23-as majdnem a fővárosra zuhant, sugárhajtású vadászrepülők nem repülhetnek Budapest fölé.

Ki lesz a tendergyőztes?
Az augusztus 20-i ünnepségek megrendezésére kiírt pályázatra meghívott négy cég közül ketten adtak be ajánlatot: a Multimédia Koncert Kft. és a Koncert és Média Kft. Az Index információi szerint az eredményt kedden hirdetik ki. A rendezvényre a kormány 495 millió forintot szán, ami negyven százalékkal kevesebb, mint a 2001-bes összeg. A fővárosi tűzijáték rakétáit ismét a Citadelláról lövik fel.
Alacsonyan képzett pilóták

Juhász szerint a MiG-29-esek részvétele ellen szól a takarékossági okok miatt igen keveset repülő állomány rendkívül alacsony képzettségi szintje és a repülők üzembiztonsága is - írja a Népszabadság. A miniszter már 2000-ben - még ellenzéki képviselőként - is tiltakozott az Országimázs Központ hasonló terve ellen, mert véleménye szerint az kockáztatta volna a főváros biztonságát.

A légi parádén sugárhajtású repülőgépet azért sem lehet szerepeltetni, mert nincs meg a biztonságos távolság a bemutató helyszíne és a nézők között. A NATO-szabványok szerint ugyanis katonai gép csak akkor mutathat be műrepülést, ha a nézők legalább 300 méternyire vannak a bemutató légterétől. Eszerint a Duna felett repülő gépek miatt a két parton háromszáz méternyire kordont kellene húzni, azaz nem lehetnének nézők sem az alsó, sem pedig a felső rakpartokon. A bemutató azonban így gyakorlatilag láthatatlan lenne.

Elton John is fellép
A Magyar Hírlap információi szerint az augusztus 20-ai ünnepségeken fellép Sir Elton John is, aki hétfőn elfogadta a szervező Multimédia Kft. felkérését. A helyszín még nem dőlt el, a két lehetséges variáció a Hősök tere és a Kossuth tér lehet.

Légi parádé lesz

A MiG-ek "fellépését" az is akadályozza, hogy a gázturbinás repülőgépek nyilvános szerepeltetését 3 hónappal a bemutató előtt jelezni kell a NATO-nál, és erre nem került sor. A napilap értesülései szerint a miniszter tiltakozását elfogadták a MeH-ben, de a légi parádét ettől függetlenül megtartják. A bemutatón részt vesz többek között a műrepülő világsztár Besenyei Péter és több katonai gép is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!