Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Semjén félreértette az ázsiaiak importját?

2007.02.20. 17:34
A nemzeti biztonsági stratégia részeként gyártotta le az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium a migrációs stratégiai tanulmányt, amelyről Semjén Zsolt azt állította, hogy ázsiaiak millióinak magyarországi importját készíti elő. A KDNP-elnök által kiszivárogtatott titkos tervezet a migrációs stratégia előkészítésének egyik előtanulmánya volt.

A magyar nemzet életérdekeivel végletesen ellentétes elképzelésnek minősítette Semjén Zsolt a kormány egy migrációs stratégiai tanulmányát, amelyet kedden a parlamenti demográfiai vitanapon mutatott meg messziről a sajtónak.

Beintegrálnák a milliókat

A kereszténydemokrata pártelnök azt állította, hogy a nem nyilvános tanulmány azt elemzi, hogy Magyarország ázsiaiak betelepítésével oldhatná meg demográfiai problémáit. Semjén Zsolt interpretációjában A kormány migrációs stratégiája" című, januári keltezésű dokumentum gyakorlatilag milliós emberimportot javasol, és arról is értekezik, hogy miként lehet majd ezt az embertömeget integrálni a magyar társadalomba. Semjén szerint az általa megszerzett titkos terv az oka annak, hogy a kormány elutasítja a családi adózásra és más demográfiai megoldásokra vonatkozó KDNP-s javaslatokat, ezért felszólította a kormányt, hogy ne fogadja el a tanulmányt.


A Semjén által említett szöveg nem szerepel az anyagban

Meg lett a marhaság

A kormányzati politikusok előbb marhaságnak titulálták Semjén állítását. Mesterházy Attila frakcióvezető-helyettes azt állította: Semjén Zsolt "tömjén hazugságokat mondott". Az Indexnek nyilatkozó Csizmár Gábor államtitkár azt állította, hogy ilyen tanulmány nem került sem a kormány, sem az államtitkári értekezlet elé. Később azonban kiderült, hogy a tanulmány mégis létezik, és valóban az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium készítette.

Értékelik a hatásokat

Az Index elérte a tárca migrációs osztályán a dokumentum egyik alkotóját, Lékó Zoltán, aki elmondta, hogy az írás a 2004-es nemzeti biztonsági stratégia keretében készült. A kormányhatározatban kiszabott feladat volt a migrációs stratégia megalkotása is, ez azonban az előző ciklus idején nem készült el. A tárca közleménye szerint a stratégia egyelőre még csak előkészítés alatt áll, de a Semjén által említett szöveg nem szerepel az anyagban: a kormányzatnak nincs olyan szándéka, amely szerint ázsiai vagy más külföldi bevándorlókat tömegesen telepítene le Magyarországon. A közlemény szerint a félreértelmezett sorok nem ázsiai vagy más külföldi migráns tömeges betelepítéséről szólnak, hanem "egyrészt a migráció globális szinten tapasztalható hatásait értékelik, illetve ezen keresztül a hazánkba legálisan érkező külföldiek társadalmi integrációját célozzák".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?