Mikola: a hatalomnak szabadságjogokat kell korlátoznia

2006.03.23. 15:35
Mikola István kedden Pécsen járt, ahol a szingli életformát támadta, és arról beszélt, hogy a hatalomnak szabadságjogokat kell korlátoznia. Az SZDSZ Orbántól vár magyarázatot, az MDF pedig azt kérdi, hogy a Fidesz mely szabadságjogokat kívánja korlátozni.

Éles reakciókat váltott ki Mikola István, fideszes miniszterelnök-helyettes-jelölt legutóbbi, pécsi választási beszéde. Mikola a szingli életformát támadta.

Prolongált öngyilkosság-kép

Mikola a következőket mondta: "s igenis, a mindenkori irányításnak, menedzsmentnek, hatalomnak korlátoznia kell az egyén parttalan szabadságvágyát. A közösség (...) a közjó és az igazságosság szellemében. Mit jelent a másik oldal? Az egyén parttalan szabadságvágynak a kibontakozását kell segíteni, nem kell a közösség, önmegvalósító, mai szingli életforma, az az igazi. Nem közösségek kellenek, hanem szinglikbol összeálló hordák kellenek, és akkor már indul is az Andrássy úton a menet a fiúk, a lányok nyakába fülbevalók, lufik, és szól a recsegő rádióban a zene, amit úgy hívnak, hogy technó. Elgondoltam ezt a két képet, két világ. Döntenünk kell a két világ között. Az egyik oldalon az élet kultusza, az egyén, a közösség boldogulásának a segítése, a másik pedig az önpusztító, talán prolongált öngyilkosság-kép is aposztrofálható (...)".

Gyurcsány Ferenc kormányfő internetes naplójában értetlenségének adott hangot Mikola István Pécsett tett kijelentéseivel kapcsolatban, amelyek véleménye szerint a hetvenes, nyolcvanas évek mondatai.

"Ez a polgári Magyarország eszménye?"

"Orbán elnök úr helyettese Pécsett elég erősen fogalmazott. Bevallom, nem is értem, mit ért valaki azon, hogy a hatalomnak korlátoznia kell az egyén parttalan szabadságvágyát. Kikelni a fiúk ellen, akik fülbevalót hordanak, kikelni a technozene ellen egy politikusnak ma, 2006-ban ... - nem látom ennek értelmét, okát, nem értem, hogy mire való ez" - írta a kormányfő blogjában csütörtökön. "Ez lenne a szabad polgári Magyarország eszménye? Azt mondják nekünk a politikusok, hogy korlátozni kell a bennünk lévő szabadságvágyat?" - tette fel a kérdést.

Gyurcsány Ferenc azt írta: "talán Hiller István mondta, hogy Orbán Viktor a szó, Mikola István a szándék. Nos, igen. Ha valaki arról beszél, hogy a hatalom érdekében szavazati jogot adna a határon túliaknak, majd ennek a hatalomnak a birtokában korlátozná az egyén szabadságvágyát, az már nem csak Mikola úrnak a személyes véleménye".

Az SZDSZ elnöke nyílt levélben arra kérte Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, mondja meg, hogy egyetért-e Mikola István azon kijelentésével, miszerint a hatalomnak korlátoznia kell az egyén szabadságvágyát. Kuncze Gábor csütörtökön sajtótájékoztatón azt kérdezte a kijelentések kapcsán, hogy vajon az állam mindenkit házasságra fog kényszeríteni.

Mely szabadságjogokat korlátozzák?

Mikola István szingliket támadó kijelentése miatt "felháborodott" az MDF is. Közleményükben a "demokráciához méltatlannak" tartják Mikola "szélsőséges kijelentését, amelyben durván megbélyegzi az egyedül élő embereket, és hitet tesz amellett, hogy a mindenkori hatalomnak korlátoznia kell az egyén szabadságvágyát".

Az MDF szerint a Fidesz miniszterelnök-helyettes-jelöltje ezzel a kijelentésével "több tízezer, nemegyszer szándékai ellenére egyedül élő nőt és férfit sértett meg". Levelükben felszólítják a legnagyobb ellenzéki pártot, hogy "még a választások előtt tájékoztassa a választókat arról, hogy pontosan hogyan és miben szándékozik korlátozni az egyéni szabadságjogokat? Mely szabadságjogokat tart megszüntetendőnek?" - olvasható közleményükben.

A Fidesz szóvivőjét szerettük volna megkérdezni, de nem siekrült elérnünk.