Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Mikola egészségügyi üzletei

2004.12.01. 09:12
Miközben az Orbán-kormány volt egészségügyi minisztere, Mikola István a Fidesz hétvégi gyűlésén arról beszélt, hogy a kórház és az egészségbiztosítás nem lehet a parttalan profitszerzés piaci terepe, a cégadatok szerint néhány éve, minisztersége előtt egészségügyi szolgáltató cégekben volt érdekeltsége - írta a Népszava. A Fidesz egészségügyi politikusa egy kft-ben tulajdonos, egy részvénytársaságban pedig felügyelőbizottsági tag volt.

A Népszava szerint egészségügyi területen tevékenykedő cégekben volt érdekeltsége Mikola Istvánnak. Az Orbán-kormány egykori egészségügyi minisztere már több sajtótájékoztatón, a hét végén pedig a Fidesz budapesti gyűlésén kampányolt az igen mellett a népszavazás egészségügyi intézmények privatizációjának tilalmára vonatkozó kérdésében. Mikola arról beszélt, hogy a kórházak nem eladók, az egészségügyi ellátás állami felelősség, az állam nem vonulhat ki belőle, és nem adhatja át a terepet tőkés, multinacionális befektetőknek. A polgári kormány egészségügyi minisztere úgy vélte: a kórház és az egészségbiztosítás nem lehet a parttalan profitszerzés piaci terepe.

Rt.-s betegellátás

Minisztersége előtt, 2000 júliusa és novembere között Mikola Istvánnak meghatározó, 83 százalékos befolyása volt a Phonendoscop Egészségügyi, Tanácsadó és Kiadói Korlátolt Felelősségű Társaságban, amelynek elnevezése idén júliustól Os Frontale Egészségügyi, Tanácsadó, Tanúsító és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaságra változott. A cégadatok szerint már minisztersége idején, 2001 júliusában Mikola Ádám és Mikola Eszter fele-fele arányban jegyezték a céget - írta a Népszava. A leányfalui cég mellett Mikola István nevét megtaláljuk egy másik, budapesti társaságban is. A volt miniszter éveken át, 1992 decembere és 2000 januárja között felügyelőbizottsági tag volt a MaMMa Egészségügyi Rt.-ben, illetve korábbi nevén MaMMa Klinika Rt-ben. A lap szerint a vállalat tevékenységi körébe tartozott a gyógyszer-kiskereskedelem, a fekvőbeteg-ellátás, egyéb humán-egészségügyi ellátás illetve a részvénytársaság fő tevékenysége a járóbeteg-ellátás volt.

Apáink verítéke

Hét végi beszédében Mikola István emlékeztetett: a világ azon részén, ahol privatizálták a kórházakat, az egészségügyi intézményeket, ott mindenhol előbb-utóbb a betegnek fizetnie kellett az ellátásért. Fizetni kell az egészségért? - tette fel a kérdést néhány nappal ezelőtt az Orbán-kormány volt egészségügyi minisztere és reményét fejezte ki, hogy december 5-én véghez vihető a rendszerváltozás. Mint mondta: "azok a kórházak, amelyeket apáink, nagyapáink verítékével építettek, nem eladók!". A volt miniszter emlékeztetett arra, hogy a népszavazáson a kórház-privatizáció leállítása ügyében is szavazni kell, és mint fogalmazott: bár szegények vagyunk, de gazdagok is, mert még mindenünk megvan.