Sára, Márió
2 °C
6 °C

Mikola nemet mondott Gógl kht.-terveire

2001.01.18. 12:04
Az egészségfejlesztés és -kutatás nem különböző intézetek, hanem az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat feladata - hangsúlyozta Mikola István azon a tájékoztatón, melyen az egészségügyi átszervezésekről tartott. Lapértesülések szerint visszavonják a Gógl Árpád volt egészségügyi miniszter nevéhez fűződő közhasznú társaság alapító okiratát a cégbíróságról, és a Nemzeti Egészség kht.-t várhatóan az új egészségügyi miniszter javaslatai alapján alakítják meg.
Mikola nemet mondott Gógl terveire
Mikola István már szerdai, első munkanapján bejelentette, hogy összeállítja észrevételeit azzal az egészségfejlesztési közhasznú társasággal kapcsolatban, amely az elképzelések szerint elődje, Gógl Árpád vezetésével jött volna létre.

Az egészségfejlesztési közhasznú társaság létrehozásának gondolatában a jó szándék nem kérdőjelezhető meg, de a kht. működésének formája legalább még egyszer átgondolandó, és örülök, hogy nekem ebben szerepem lesz - nyilatkozta.

Szavazategyenlőség
A kht. eredeti alapítóokirata a három, fejenként százezer forintos törzsbetéttel rendelkező magánszemély, illetve a 200 millió forinttal beszálló egészségügyi tárca szavazategyenlőséggel rendelkezne a társaságban.
Egészségügyi puccs

Mikola szerint a társaság szerkezetét puccsszerűen alakították ki. Mint mondta, furcsa helyzetben van, mert a kht. bejegyzési eljárása az ő hivatalba lépése előtt kezdődött el, így a társaság előkészítésében nem vett részt. Most már miniszterként azonban ő a felelős az egészségügy állami feladatainak ellátásáért. "Állami egészségügyi feladat nem kerülhet úgy kht.-ba, hogy a felelősséget viselő minisztérium és miniszter annak megvalósulását ne tudja kontrollálni" - szögezte le Mikola István.

Visszavonják a kht. alapító okiratát

A Magyar Hírlap és a Népszabadság mindezek után arról számolt be, hogy várhatóan visszavonják a Gógl Árpád volt egészségügyi miniszter nevéhez fűződő közhasznú társaság alapító okiratát a cégbíróságról, a Nemzeti Egészség kht.-t pedig Mikola István új egészségügyi miniszter javaslata alapján alakítják meg.

Borókai Gábor kormányszóvivő ennek kapcsán elmondta: a miniszterelnök kérésére az a három magánszemély, aki részt vett volna a kht. létrehozásában, visszalépett az alapítástól. A szóvivő nem cáfolta, hogy a kormányfő lépésében a jelenlegi egészségügyi miniszter véleménye játszotta a döntő szerepet. A kht.-ba szánt intézményeknek - magyarázta - jelenleg az ő tárcája a tulajdonosa, Mikola István pedig jelezte: az állam részvételét a társaságban csak új formában tudja elképzelni.

Borókai Gábor hozzátette: a Nemzeti Egészség kht. végső formájáról a január 30-ai kormányülésen döntenek.

Keller Orbán felelősségét kutatja

Keller szerint törvénytelen vagyonátmentés folyik

Keller László MSZP-s országgyűlési képviselő a Népszabadság szerint arra vár írásbeli választ, hogy az alapításban milyen felelőssége van Orbán Viktor miniszterelnöknek és Varga Mihály pénzügyminiszternek. A szocialista képviselő a lap szerint azt furcsállja, hogy miként segédkezhetett a pénzügyi tárca vezetője és a miniszterelnök a "törvénytelen vagyonátmentésben.

A szocialista politikus írásbeli kérdésben kifogásolja Mikolának az okirat visszavonásával kapcsolatos eljárását is. Szerinte az egészségügyi miniszternek a kht. magánszemély alapítói nélkül nincs joga a cégbírósági bejegyzési kérelmet módosítani. A képviselő egyebek mellett azt is kéri, hozzák nyilvánosságra, hogy a társaság milyen kötelezettségeket vállalt az alapító okirat bejegyzésének kezdeményezése óta.

Csökken az apparátus

A miniszter a szerdai tájékoztatón azt is elmondta, hogy a tárca apparátusának létszáma a január 1-jei állapothoz képest rövid időn belül 30 százalékkal csökken. Mikola jelezte: szakmai és gazdasági szempontokból ismét megvizsgálják az egészségügyi országos intézetek helyzetét. Megítélése szerint ezeknek a betegellátás csúcsintézményeiként, tehát eredeti feladatuknak megfelelően kellene működniük.

A miniszter szerint rögzíteni kell az egészségügy különböző szintű intézményeinek feladatait, hogy a betegek eleve odakerüljenek, ahol az állapotuknak leginkább megfelelő ellátást kaphatják.