József, Bánk
-6 °C
0 °C

Kifogások a Nyírő kórház ellen

2001.02.22. 15:18
Több kifogást is lehet emelni a Nyírő Gyula Kórház ellen - fogalmazott az egészségügyi miniszter az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat előzetes jelentésére hivatkozva. Miután az ÁNTSZ-vizsgálat csak jövő kedden fejeződik be, Mikola István nem árult el részleteket. A miniszter felvetette az ISO-szabványok felülvizsgálatának lehetőségét is, hiszen a Nyírő megfelelt az ISO szabványainak. Mikola azt is bejelentette, hogy megkezdődött az ÁNTSZ országos vizsgálatsorozata. A kórház dolgozói pénteken tüntetni fognak a bezárás miatt.
Mikola István
Megkezdődött és egy hónapon belül be is fejeződik az a vizsgálatsorozat, melyet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat az ország összes kórházában az elkövetkezendő egy hónap alatt lefolytat - jelentette be az egészségügyi miniszter.

Mikola István közölte azt is, hogy az ÁNTSZ-vizsgálat során véletlenszerűen még legalább egy osztályt megvizsgálnak, mert úgymond nem érdekük semmit a szőnyeg alá söpörni.

A miniszter hangsúlyozta: megvédik mindazokat az orvosokat és nővéreket, akik a napi gyakorlatban tisztességgel ellátják a feladatukat.

Mikola szerint nincs szükség pszichológiai vizsgálatra

A Nyírőben történt sorozatos halálesetek kapcsán tartott tájékoztatón a miniszter hangsúlyozta: a Fidesz javaslata ellenére az orvosokat és a nővéreket nem szükséges pszichológiai vizsgálatnak alávetni, mert Mikola szerint az egészségügyi képzés során kiderül róluk, ha betegek. Mikola fölösleges és megalázó procedúrának tartaná a pszichológiai vizsgálatot.

Mikola Demszky Gábor nyilatkozatára reagálva azt is közölte: szó sincs arról, hogy kiásták volna a politikai csatabárdot, kizárólag szakmai ügyekről döntenek a Nyírő sorsa kapcsán.

A miniszter ismét hangsúlyozta abbéli álláspontját, miszerint a közel negyven halálos áldozatot követelő ügyet nem szabad az eutanáziával összefüggésbe hozni, és hiba lenne parttalan eutanázia-vitába is bocsátkozni. Szerinte mindegy, hogy egy nővér egyedül követt-e el ilyesmit, vagy több tettesről van szó, nem lehet tehát pénz- és nővérhiányra hivatkozni ezzel az üggyel kapcsolatban.

Döntések csak az ÁNTSZ-vizsgálat után

Arra a kérdésre, hogy várható-e a Nyírő élén változás, szintén azt felelte a miniszter, hogy az ÁNTSZ jövő keddre ígért szakvéleményét meg kell várni, ez után dönthet a Főváros a kórház menedzsmentjéről.

A Nyírő Gyula Kórház orvosi kamarájának közleménye
A Nyírő Gyula Kórház orvosi kamarája visszautasít minden nyílt vagy burkolt állítást, amely kész tényként tálal feltételezéseket a kórház orvosainak felelősségét illetően az úgynevezett "fekete angyal"-ügyben.

Az intézményben működő kamarai szervezet nyilatkozata felhívja a figyelmet: a kórház kötelességként jelentette egyik, az osztály ápolónőjének utóbb országos felháborodást keltő esetét.

Nem tudtuk, ma sem tudjuk, és ismereteink szerint a rendőrség sem tudja e pillanatban, hogy mennyi a valós alapja annak, amit az őrizetbe vett nővér terhére rónak a nyilvánosságban és a nyomozó hatóságnál - olvasható a közleményben.

Ugyanezen időpont és az eredmények tükrében lehet szó önkormányzati biztos kinevezéséről is - hangsúlyozta Mikola. Ismét megerősítette: amennyiben anyagi okok miatt állt elő a helyzet, a tárca átveszi a kórházat a fővárostól.

Mikola - bár a vizsgálat csak a jövő hétre várható, és hangsúlyozta, hogy az előzetes jelentésről nem óhajt nyilatkozni, annyit elárult, hogy több kifogás is emelhető a Nyírő Gyula Kórház ellen az előzetes szerint. A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy felül fogják viszgálni az ISO-rendszert is.

A miniszter felvetette az ISO-szabványok felülvizsgálatának lehetőségét is, hiszen a Nyírő megfelelt az ISO szabványainak.

A miniszter cáfolta a kórház főigazgatójának állítását is, miszerint másutt is előfordulhatna hasonló eset. Mint elmondta, e kijelentés miatt megrótta Takács Gábort. Mikola szerint ez durva általánosítás, ráadásul már hónapok óta pletykák keringtek a gyilkossággal gyanúsított ápolónőről.

Fegyelmi eljárást indíthatnak a Nyírő igazgatója ellen

Hétfőn rendkívüli bizottsági ülésen hallgatja meg a Fekete Angyal néven ismert ápolónő ügyével kapcsolatban a fővárosi közgyűlés a Nyírő Gyula Kórház főigazgatóját, Takács Gábort - jelentette be Demszky Gábor.

Budapesti főpolgármestere azt is elmondta, hogy amennyiben az ÁNTSZ vizsgálata elmarasztalja az intézményt, akkor Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes eljárást indít Takács fegyelmi felelősségének megállapítására.

Súlyos tárgyi és szakmai tévedésnek nevezte Demszky Gábor az egészségügy miniszternek a Nyírő Gyula Kórház átvételéről tett kijelentéseit, Demszky szerint a betegek helyzete akkor vált kritikussá, amikor az ÁNTSZ a miniszter utasítására bezárta az I-es számú belgyógyászati klinikát.

Péntek délelőtt demonstrációt tartanak a Nyirő Gyula kórház orvosai, nővérei, tiltakozva az I-es számú belgyógyászati klinika bezárása miatt.