Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

Aggályos az egészségügyi miniszter eljárása

2001.01.10. 18:09
Mikola István egészségügyi miniszter még az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgatójaként olyan céggel kötött szolgáltatási szerződést, amelyben közvetve maga is érdekelt volt. A 2000. augusztusában kiírt közbeszerzési pályázaton nyertes EURAM Kft-vel vezetési tanácsadásra kötött három évre szóló, a számokból ítélve több tízmilliós szerződést a vérellátó. Egy másik, még 1999-ben kiírt pályázat kapcsán Keller László szocialista képviselő a legfőbb ügyészhez fordult. Polt Péter szerint aggályos, hogy a szerződéskötéssel megkerülték a közbeszerzési eljárást.
Mikola István
az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgatójaként olyan céggel kötött szolgáltatási szerződést, amelyben közvetve maga is érdekelt volt
Mikola István jelenlegi egészségügyi miniszter, a Nemzetközi Kórházszövetség alelnöke, a Kórház című szaklap főszerkesztője még az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatójaként kötött szolgáltatói szerződést az Euram Kft-vel. Mielőtt kinevezték volna egészségügyi miniszterré, annak a Mamma Klinika Rt.-nek volt a felügyelőbizottsági tagja, amely cég tulajdonos volt az EURAM kft.-ben. A Mamma Rt-ben kisebbségi tulajdonnal bírt a Phonendoscop Kft-ben, amely cégnek 2000 novemberéig ügyvezetője volt Mikola.

A közbeszerzési értesítő 43. száma szerint a Mikola vezette OVSZ által 2000. augusztusában, vezetési tanácsadásra kiírt közbeszerzési eljárás nyertese az EURAM Kft volt. A pályázatban foglaltakból kiderül, az EURAM három éven keresztül, többek között vezetési tanácsadásért 20.000 forintos óradíjat, marketing terv készítéséért 100 000 forintos napidíjat, a projektfelügyeletért, a projekt értékétől függően 1 milliárdig 2 százalékos, efelett pedig 1 százalékos részesedést kap a vérellátótól. Ezen felül az elért megtakarítások húsz százaléka is a cég kasszáját gyarapítja.

Aggályos lépés

Polt Péter
Aggályos, hogy a megállapodás előtt Mikola mellőzte a közbeszerzési eljárást
A vérellátó és az EURAM között 1999-ben létre jött egy másik szerződés is, amelynek okán Keller László szocialista képviselő Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult. Polt, az RTL Klub információi szerint azt válaszolta a honatyának: aggályosnak tartja, hogy a megállapodás előtt Mikola mellőzte a közbeszerzési eljárást.

Polt szerint a szerződés összege nemcsak az a 7,5 millió forintos alaptétel, ami a megállapodásban áll, hanem ennél több pénz illeti a céget, a végső összeg pedig meghaladja a közbeszerzési törvény által előírt értékhatárt. Az egészségügyi miniszter szerint törvényes volt a '99-ben kötött szerződés. Keller László szocialista képviselő viszont azt állítja, hogy a legfőbb ügyész egyértelműen megállapítja, hogy Mikola István megsértette a közbeszerzési törvényt.  • Bérelnék
  • Hírek