Bernadett
-2 °C
4 °C

Leállították a Millenniumi Városközpont építését

2003.11.18. 07:39
Bizonytalan időre szünetel a Millenniumi Városközpontban a kulturális tömb építése - írja a Népszabadság. A IX. kerületi önkormányzat döntésének hátterében az áll, hogy a komplexumot az építtetők másfél méterrel megemelték, földszintje így ennyivel feljebb van a talajszintnél. Az építkezés késlekedése miatt az EU-szerződést lehet, hogy más helyszínen kell aláírni 2004. május 1-jén.
A ferencvárosi önkormányzat pénteken felfüggesztette a Millenniumi Városközpontban a kulturális tömb építését - értesült a Népszabadság. A kivitelező, a cikk szerint, megszegte az eredeti engedélyekben foglaltakat, és "teljesen más épületet" húz fel. A IX. kerület szerint ezért a beruházó, a Trigránit-csoporthoz tartozó Duna Sétány Székház Kft. a felelős, ezért a hiánypótlásokra is a kft.-t szólítja fel.

Gegesy Ferenc, a kerület polgármestere a lapnak elmondta: az eltérésekre egy bejáráson figyeltek fel, majd az eredeti tervek módosításának, illetve jóváhagyásának kérelmezésére szólítottak fel, ám az anyag hiányos. A beruházónak ezután nemcsak fennmaradási, hanem továbbépítési kérelmet is be kell nyújtania az önkormányzathoz, ellenkező esetben meghatározatlan ideig szünetelhet az építkezés.

A komplexumot az építtetők másfél méterrel megemelték, földszintje így ennyivel feljebb van a talajszintnél. A Népszabadság információi szerint hétfőn délután ültek tárgyalóasztalhoz az ügyben a Duna Sétány Székház Kft. vezetői és az önkormányzat illetékesei, melyekről egyelőre semmilyen részlet nem szivárgott ki.

Az ügyet kirobbantó Magyar Hírlapban az építkezés főépítésze azt állítja: többmilliárdos kárt és akár két-három hónapos csúszást is okozhat, ha záros határidőn belül nem indulhat újra a Nemzeti Színház melletti kulturális tömb építése. Zoboki Gábor építész egyébként tartja a leállítást, amely a legrosszabbkor jött. Ha a tél beállta előtt nem tudják befedni és befűteni az épületet, akkor a milliárdos kár mellett az is biztos, hogy nem sikerül határidőre elkészülni. Márpedig a tervek szerint május 1-jén már a Ludwig Múzeumban kellene aláírni az EU-csatlakozást - jegyezte meg.