Móric
9 °C
15 °C

Összeszámlálatlan miniszteri utazások

2003.02.08. 12:17
A legtöbb tárcánál nem képesek vagy nem hajlandóak a nyilvánosság elé tárni, hogy a miniszterek beiktatásuk óta hova, hányszor, mennyi ideig és mennyi pénzért utaztak. A pénzügyminiszternek az ellenzék által bírált távol-keleti útja kapcsán a Magyar Hírlap érdeklődésére minden tárcánál azt hangsúlyozták, betartják a jogszabályokat, ám több minisztérium válaszra sem méltatta a lapot.
A Medgyessy-kormány hivatalba lépése óta a kormány külföldre utazó tagjai minden esetben betartották a vonatkozó jogszabályokat - hangsúlyozta kérdésünkre Gál J. Zoltán kormányszóvivő. A Magyar Hírlap azt szerette volna megtudni, hogy a minisztériumok vezetői beiktatásuk óta hova és mekkora költségen utaztak, ám választ csak néhány esetben kapott.

Utazás helyett űrkutatás

A gazdasági minisztérium sajtóosztályán azt közölték: miután több főosztály is illetékes az utazások ügyében, ezért nem tudnak felvilágosítást adni. Az informatikai minisztériumban pedig azzal próbálták megnyugtatni a lap újságíróját, hogy "Kovács Kálmán tájékoztatót tart az űrkutatásról, és az is érdekes téma". Az oktatási minisztériumból az utazásokat firtató kérdéssel a kancelláriához irányították, míg a földművelési tárca válaszra sem méltatta a lapot. Bár a környezetvédelmi minisztériumban azt ígérték, még aznap átküldik a kért adatokat, azokat lapzártáig nem kapta meg a Hírlap. Nem tudtak válaszolni a kérdésekre az egészségügyi, az igazságügyi és a belügyi tárcánál sem.

A napidíj fele a repölőre

Nyilatkoztak viszont a Honvédelmi Minisztériumnál, amelynek kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a tárca a miniszteri utazásokat illetően különleges helyzetben van, ugyanis saját géppel rendelkezik. Matyuc Péter hangsúlyozta: a pilóta gyakorlatban tartása érdekében a gépnek mindenképpen rendszeresen repülnie kell, éppen ezt használják ki, amikor a miniszteri delegáció külföldi útjaira igénybe veszik. A gépre 24-26 ember fér föl, a miniszter mellett mindig ott van a kabinetfőnök vagy annak a helyettese, valamint a kommunikációs vezető, illetve helyettese. Rajtuk kívül katonai vezetők és újságírók is utaznak a repülőn. Matyuc azt is elmondta: a kint tartózkodás idejére járó napidíjnak csupán a felét kapják kézhez, a másik felét levonják a repülés és a szállás költségeire. Az ifjúsági tárcánál az derült ki, hogy ott féléves utazási terveket készítenek, amelyeket a miniszternek kell jóváhagynia. A tárca éves utazási kerete 35 millió forint. A vezetők közül képviselősége miatt a miniszter utazik a legkevesebbet - tudta meg a lap.

Korlátozott első osztályok

Az utazásokra vonatkozó kormányrendelet szerint - amely még Horn Gyula kormányfő hivatali ideje alatt született - külföldre repülőgéppel vagy vonattal a miniszterek első osztályon utazhatnak. Vonaton az első osztályt vehetik igénybe a politikai államtitkárok, államtitkárok és helyettes államtitkárok is, ám ők csak komfort osztályon repülhetnek. A rendelet szerint a minisztereket a kiküldetés ideje alatt felmerülő indokolt költségeikre (szállás, járműhasználat) számla ellenében költségtérítés illeti meg.

A szállást a meghívó állja

Amikor egy-egy miniszter külföldi kollégája meghívására utazik - mondta el Gál J. Zoltán, rendszerint a meghívó fél állja a szállással, illetve a miniszter biztosításával kapcsolatos kiadásokat. Ha a miniszter a tárca költségére utazik, akkor útját - ide értve a szállás komfortfokozatát is - úgy kell megszervezni, hogy a miniszter folyamatosan elérhető maradjon, illetve telefonon, faxon vagy interneten keresztül megkaphassa a sürgős információkat. A miniszterek külföldi útjaik során napidíjra is jogosultak. Ezt egy 2003-as külügyminiszteri rendelet szabályozza. Ez alapján László Csaba szingapúri útja során például napi 69 dollárra, vagyis mintegy 16 ezer forintra jogosult. Az európai országokba utazó kormánytagok a célállomástól függően napi 67-89 eurót kaphatnak. A legmagasabb összeg egyébként Albánia, illetve Oroszország után jár.