Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Túljelentkezés az afganisztáni magyar különítménybe

2002.12.05. 13:21
Veszélyes küldetésbe mennének a magyar katonák - nyilatkozta az Afganisztánba küldendő magyar kontingensről Juhász Ferenc honvédelmi miniszter. A legfeljebb negyven fős egység februárban indulna Kabulba. Az ellenzék egyelőre nem döntött, hogy támogatja-e az ötletet.
Juhász Ferenc honvédelmi miniszter (jobbra) és Fodor Lajos vezérkari főnök
A maximum 40 fős magyar katonai egység egy Kabulban állomásozó nemzetközi zászlóalj objektumát fogja őrizni - jelentette be csütörtökön Juhász Ferenc honvédelmi miniszter. A kiküldetés fél évig tarthat - már amennyiben az akciót az ellenzék is támogatja, ugyanis kétharmados többségre van szükség ahhoz, hogy február 15-én valóban kiutazhasson a magyar különítmény.

A miniszter megfogalmazása szerint "veszélyes küldetésbe mennek a magyar katonák", de ezeket a veszélyeket a honvédség a német és holland útmutatás alapján igyekszik minimálisra csökkenteni.

Megkezdődött az előkészítés

Juhász Ferenc elmondta, hogy bár az ellenzék nemleges szavazatával még meggátolhatja az akciót, ennek ellenére a honvédség adminisztratív szinten már javában dolgozik a küldetés előkészítésén. "Mind a hivatásos, mind a szerződéses katonák közül hihetetlen számban jelentkeznek az afganisztáni misszióba" - árulta el a miniszter, hozzátéve, hogy a kiválasztás csak a parlamenti döntést követően kezdődik el.

Inkább a Balkánon
Az ellenzéki Simicskó István november közepén úgy kommentálta az afganisztáni misszió felállításáról szóló híreket, hogy azt tartanák a helyesnek, ha Magyarország inkább a Balkánon növelné jelenlétét, s nem Afganisztánban vállalna egy veszélyes küldetést.

Emlékeztetett arra, idáig csak Izland és Magyarország nem vállalt konkrét katonai feladatokat Afganisztánban, holott Törökország 1300, Görögország 125 katonát vezényelt a térségbe. A miniszter szerint sem az afgán misszió, sem más miatt nem csökken a magyar hadsereg jelenléte a délszláv térségben.

A Fidesz mérlegel

Meghallgattuk a kormány álláspontját, de a Fidesz frakció csak a jövő héten alakítja ki álláspontját, miután megismertük az Afganisztánban kiküldött két magyar katona véleményét - mondta a négypárti ülést követően Simicskó István. A Fidesz biztonságpolitikai kabinetjének vezetője is hangsúlyozta: nem egyszerű békefenntartói, hanem annál sokkal veszélyesebb feladatokat látna el a magyar egység. Simicskó István szerint a Fidesz nem tudja támogatni a kontingens felállítását, ha az elvárhatónál bizonyosan nagyobb veszélynek lesznek kitéve a magyarok.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!