Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyar katonák Afganisztánba?

2002.11.07. 22:10
Fodor Lajos vezérezredes az átlagos magyar katonáknak nincs olyan felszerelésük, amely alkalmas lenne Afganisztánban. A Magyar Hírlap értesülése szerint egyhamar nem is lesz, mert a katonai költségvetés 49 milliárdos növekedéséből kell finanszírozni a béremeléseket.
Hivatalos helyen egyelőre cáfolják a Magyar Hírlapnak azt az értesülését, amely szerint Magyarország akár harcoló alakulatokkal is segítheti szövetségeseit. Az látszik bizonyosnak, hogy a katonai költségvetés az inflációt meghaladó mértékben nőhet, vagyis az idei 261 milliárd forint után 310 milliárdra nőhet. A 49 milliárdos többletből fejlesztésre csak kevés fordítható, mivel ebből a keretből kell előteremteni az 50-70 százalékos béremeléshez szükséges fedezetet.

A felszerelés teszi ki

A kabuli misszió - legfeljebb negyven katonát küldenénk rendészeti feladatokra - 500 millió és 1 milliárd forint közötti összegbe kerülhet - értesült a Magyar Hírlap. A legnagyobb tételt a felszerelés teszi ki, mivel a szolgálatot teljesítőknek rendkívül nehéz időjárási körülmények és természeti viszonyok között kell szolgálatot teljesíteniük.

Nehéz terepviszonyok

A Magyar Honvédség korábbi külföldi misszióitól eltérő körülményekre, más éghajlati és terepviszonyokra kellene felkészíteni azokat a magyar katonákat, akik Afganisztánba utaznának, amennyiben erről politikai döntés születik. Erről Fodor Lajos vezérezredes beszélt újságíróknak csütörtökön.

Átlagos magyar

A Honvéd Vezérkar főnöke elmondta: még nem tudják, milyen feladatokat kapna egy ilyen alakulat, és milyen eszközökkel kellene ellátni annak tagjait. Feltehetően olyan felszerelésekre volna szükségük, amilyenekkel az átlagos magyar katonák nem rendelkeznek. A tábornok példaként említette a különböző vegyvédelmi eszközöket.

Balkánra kellene

A vezérkari főnök megjegyezte, hogy egy ilyen misszió költségeit egyelőre csak becsülni tudják, illetve viszonyítani a honvédség többi külföldi szerepvállalásához, ezért ezzel kapcsolatban nem mondott részleteket. Közlése szerint már a katonák helyszínre szállítása is lényegesen drágább lenne annál, mintha csak a Balkánra kellene őket eljuttatni. A távolság ugyanígy megnövelné az ellátás költségeit is.

Ezer dollár havonta

Fodor kiemelte, hogy az esetleges afganisztáni feladat veszélyesebb lehet, mint például a balkáni szerepvállalás, ezért várhatóan a katonák illetménye is magasabb lenne. Ez az MTI információi szerint két és félszerese lenne a balkáni missziókban kapható illetménynek, amely beosztástól függően ezer dollár körüli összeget jelent havonta.

Nem közvetlen harci

Az MTI úgy tudja, hogy a számítások szerint meghaladná az egymilliárd forintot az alakulat létrehozása, felkészítése és egyéves működési költsége. Havril András altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese az MTI-nek szerdán nyilatkozva arról szólt, hogy akár egy-két hónap alatt felkészíthető lenne a magyar alakulat és kiemelte, hogy a Magyar Honvédség elsősorban olyan szerepet szeretne vállalni az esetleges misszióban, amely nem közvetlen harci tevékenységet jelentene, hanem inkább támogatási feladatokat.

Német támogatással

A Honvédelmi Minisztérium keddi tájékoztatása szerint a szaktárca elemzi, hogy a Magyar Honvédség milyen szerepet tudna vállalni a terrorellenes koalícióban: vizsgálják annak lehetőségét, hogy kiküldhetnének-e egy 25-30 magyar katonából álló alakulatot német logisztikai támogatással Afganisztánba. A felajánlást a kormánynak, majd a parlamentnek is el kellene fogadnia.

Új fejezet

Medgyessy Péter pénteki washingtoni találkozóin érzékeltetni, illetve miniszterelnöki szinten is megerősíteni kívánja a magyar bel- és külpolitikának azokat a változásait, amelyek lehetővé teszik, hogy új fejezet nyíljon a magyar-amerikai kapcsolatokban, jelentette ki Kovács László külügyminiszter New Yorkban a magyar sajtónak nyilatkozva.

Más mód

Kovács László elmondta, hogy Magyarország támogatja az Egyesült Államok fellépését, Irak leszerelésének ügyében a békés megoldást tartaná a legjobbnak, de a fegyverest is támogatja. Ez nem jelenti azt, hogy magyar katonákat küldenének Irakba, erre nincs is alkalmas egység, és ezt Washingtonban sem várják el. A katonai támogatás más módja is helyettesítheti a közvetlen részvételt.

Kabul környékén

Kovács László elmondta, hogy a magyar Honvédelmi Minisztérium tanulmányozza azt a német kérést, hogy Magyarország is küldjön katonákat Afganisztánba. Németország átveszi az ENSZ-felhatalmazású, javarészt NATO-erők részvételével folytatott afganisztáni békeküldetés irányítását. Magyar katonák Kabul környékén állomásoznának.