Szilárda
-4 °C
3 °C

The Washington Post: A magyarok 1456 óta nem nyertek csatát

2002.11.04. 10:26
Miközben Juhász Ferenc honvédelmi miniszter sötét képet fest a magyar hadsereg állapotáról, egy amerikai napilap vasárnapi száma azt írja, hogy a NATO-főtitkár ujjával az asztalt verve közölte: a magyarok teljesítsék a fegyveres erőik korszerűsítésére és jobb felszerelésére tett ígéreteiket.
Olyan alapvető katonai képességek hiányoznak Magyarországon, hogy még más NATO-tagállamok sem igen tudnának megvédeni bennünket megfelelő háttérbázis és intézményrendszer híján - ezt Juhász Ferenc honvédelmi miniszter nyilatkozta a hétfői Népszabadságban. A szocialista politikus elmondta még, hogy a magyar hadseregnek nincs elég fegyvere, nem megfelelő a szervezete, valamint a felkészülés és a fegyverzet együttese sem.

Nincsenek tisztában

A Népszabadság azután kérdezte a minisztert, hogy a Foreign Affairs című amerikai folyóiratban hazánk katonai teljesítményét bíráló cikk jelent meg. Juhász szerint a magyar hadsereget nehézkes mozgásra alakították ki, hiányoznak a gyorsan bevethető zászlóaljak. A NATO-együttműködés szabályait kevés katona ismeri, ahogy az atlanti szövetség szabványaival is sokan nincsenek tisztában. Nehézkes a kommunikáció más tagállamok zászlóaljaival.

A haladék lejárt

A Medgyessy-kormány honvédelmi minisztere úgy látja, hogy az előző kormány megpróbálta a NATO-t kicselezni. A védelmi tervezésnél mindig csak ígérgetett, az atlanti szövetség pedig nem volt elég követelődző, ám a haladék mostanra lejárt. A jelenről szólva a miniszter ehhez hozzáteszi: a november végi prágai NATO-csúcson a magyar teljesítményről nem esik szó ugyan, de a jelenlegi kormánynak a brüsszeli egyeztetéseken értésére adták: az ajánlásokat ezentúl komolyan kell venni.

Ujjaival verte

Időközben újabb amerikai bírálatot kapott a magyar hadsereg. A Népszabadság idézi a The Washington Post vasárnapi számát. A lap azt írja: Két nappal hivatalba lépése után Juhász Ferencet sokkolta George Robertson NATO-főtitkárnál tett brüsszeli bemutatkozó látogatása. Keith B. Richburg budapesti tudósításában Juhász beszámol arról, hogy a NATO-főtitkár ujjával az asztalt verve közölte: a magyarok teljesítsék a fegyveres erőik korszerűsítésére és jobb felszerelésére tett ígéreteiket. További késlekedésre nincs idő.

Egyelőre ígéret

Az új kormány valóban nem kapott türelmi időt, mert Magyarország roskadozó katonai struktúrájával több szempontból is gyenge láncszem a NATO-szövetségben -írja a lap. Egy szövetséges nyugati ország diplomatáját név nélkül idézve a cikkíró ehhez hozzáfűzi, hogy Magyarország nem katonanemzet. 1456 óta nem nyertek egyetlen csatát sem, és ma is csekélyek a katonai kiadásai. A diplomata dicsérte az új kormányt, amiért a katonai kiadások növelését ígérte, megjegyezte ugyanakkor, hogy mindez egyelőre ígéret.

Izland és Magyarország

A Népszabadság által idézett tudósítás szerint Juhász Ferenc elmondta: sokkoló volt számára látni, hogy csak két ország nem vett részt a terrorizmus elleni afganisztáni háborúban, amikor az Egyesült Államok a szövetségesek segítségét kérte, az egyik Izland volt, amelynek nincs hadserege, a másik pedig Magyarország. Az új kormány bejelentette, hogy 16 százalékkal növeli a védelmi kiadásokat, összegét mintegy 1,2 milliárd dollárra emelve.

Big Brotherben rendszeresen

A napilap megszólaltatta Simicskó Istvánt, a Fidesz védelempolitikusát. A kormányváltás óta eltelt hat hónap alatt Juhász Ferenc honvédelmi miniszternek a haderőreform folytatásával kellett volna foglalkoznia ahelyett, hogy folyamatosan különböző kritikai megjegyzésekkel illesse az Orbán-kormány tevékenységét - nyilatkozta az ellenzéki politikus. Véleménye szerint a szocialista kormányzat a védelem területén mindössze azt tudta elérni, hogy érkezett az országba tucatnyi 39 éves német teherautó, és a Big Brotherben rendszeresen szerepel az MSZP egyik katonai szakértője.

Simicskó az amerikai lapokban megjelent cikkeket Medgyessy Péter washingtoni útja előkészítésének tekinti. Mint mondta, félő, hogy a kormányfő magyar katonák küldését ajánlja fel majd veszélyes háborús területekre. Ezt pedig azzal fogják indokolni, hogy az Orbán-kormány nem teljesített eleget, ezért nekik utólag pótolniuk kell az elmaradásokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!