Erzsébet
1 °C
4 °C

Medgyessy Péter megérkezett New Yorkba

2002.11.06. 22:00
Medgyessy Péter szerda délután Párizsból az Air France járatán New Yorkba érkezett. A miniszterelnök 5 napos egyesült államokbeli hivatalos látogatásának sűrű programja a kétoldalú kapcsolatok teljes körét felöleli.
A kormányfő New Yorkban szerda este Israel Singerrel, a Zsidó Világkongreszus elnökével vacsorázik, csütörtökön találkozik Michael Bloombergel, New York polgármesterével, valamint Kofi Annan ENSZ-főtitkárral.

A miniszterelnököt pénteken Washingtonban kora délután fogadja George W. Bush amerikai elnök a Fehér Házban. A pénteki program szerint többek között találkozik Richard Cheney alelnökkel, Colin Powell külügyminiszterrel, Donald Rumsfeld védelmi miniszterrel, John Ashcroft igazságügy-miniszterrel és Samuel Bodman ügyvezető kereskedelmi miniszterrel.

Találkozik a magyarság képviselőivel is

Medgyessy Péter szombaton Washingtonban felkeresi a Holocaust Múzeumot, majd az arlingtoni katonai temetőben koszorúzáson vesz részt. Vasárnap New Yorkban lerója kegyeletét a Ground Zerónál, a szeptember 11-i terrortámadásban romba dőlt Világkereskedelmi Központ helyén.

A kormányfő mind New Yorkban, mind Washingtonban találkozik a helyi magyarság képviselőivel. A kormányfő vezette delegáció tagja Kovács László külügyminiszter, Juhász Ferenc honvédelmi miniszter és Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter. A miniszterelnököt elkíséri a tengerentúlra egy gazdasági delegáció is.

Tisztázhatják a problémákat

A látogatás lehetőséget ad a két ország kapcsolatában az utóbbi két évben felmerült problémák tisztázására. Medgyessy Péter útja alig két héttel előzi meg a NATO csúcstalálkozóját. A tárgyalások egyik témacsoportját a szövetség prágai csúcstalálkozója, a biztonsági együttműködés, a tömegpusztító fegyverek és Irak kérdése, illetve a nemzetközi terrorizmus elleni háború jelenti. A Fehér Háznak a látogatást bejelentő október 23-i közleménye Magyarországot az Egyesült Államok jó barátjának és szövetségesének nevezte, amely erős támogatója a terrorizmus elleni globális háborúban. Washingtonban ugyanakkor nem tartják kielégítőnek Magyarországnak az 1999 évi csatlakozás óta felmutatott teljesítményét, indokolatlannak ítélik a haderőreform vontatottságát, és keveslik a magyar hozzájárulást a terrorizmus elleni harchoz.

A tárgyalásokon szó esik Afganisztánról, ahova a NATO-tagok közül csak Magyarország és a hadsereggel nem rendelkező Izland nem ajánlott fel katonát békefenntartásra. A magyar kormányfő látogatása során arról biztosítja George W. Bush elnököt, hogy Magyarország megbízható szövetségese a NATO-nak és az Egyesült Államoknak, s a kelet-közép-európai térségben stabilizáló szerepet tölt be.

Ösztönöznék a befektetéseket

Az Egyesült Államok Magyarország fontos gazdasági partnere, az amerikai befektetések 8 milliárd dollárt tesznek ki, ami a 27 milliárd dollárt jelentő külföldi befektetések valamivel kevesebb mint egyharmada. Az Egyesült Államokba irányuló export magyar adatok szerint évi másfél milliárd dollárt tesz ki, s ebben fontos szerepet játszanak a technológiai termékek. Az import ennél valamivel kevesebb. Magyarország további befektetésre szeretné ösztönözni az amerikai vállalatokat, és itt fontos kérdés, hogy európai uniós tagként fenntarthatók-e majd a befektetői kedvezmények. Az európai uniós csatlakozási tárgyalásokon Magyarország még nem zárta le a versenyfejezetet. Magyarország, amely exportjának jelentős részét külföldi befektetők adják, biztosítani akarja a megbízható és kiszámítható befektetői környezetet a további külföldi tőke fogadására.

Lehűlés

A kétoldalú viszonyban az utóbbi két évben lehűlést okozott néhány magyar belpolitikai megnyilvánulás, így az, hogy Csurka Istvánnak a szeptember 11-i terrorcselekményekkel kapcsolatos megnyilatkozásától nem határolódott el az előző miniszterelnök, s nem szólt egy jó szót sem az antiszemita jelenségeket bíráló amerikai nagykövet asszony védelmében, amikor ezért méltatlan támadások érték. Orbán Viktor magyar miniszterelnök tavaly májusban járt a Fehér Házban, ahol Dick Cheney alelnök fogadta, George W. Bush elnök a találkozó közben rövid időre csatlakozott hozzájuk. A volt kormányfő idén februárban kezdeményezte, hogy fogadják a Fehér Házban, de kérése nem talált meghallgatásra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?