Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Medgyessy Péter megérkezett New Yorkba

2002.11.06. 22:00
Medgyessy Péter szerda délután Párizsból az Air France járatán New Yorkba érkezett. A miniszterelnök 5 napos egyesült államokbeli hivatalos látogatásának sűrű programja a kétoldalú kapcsolatok teljes körét felöleli.
A kormányfő New Yorkban szerda este Israel Singerrel, a Zsidó Világkongreszus elnökével vacsorázik, csütörtökön találkozik Michael Bloombergel, New York polgármesterével, valamint Kofi Annan ENSZ-főtitkárral.

A miniszterelnököt pénteken Washingtonban kora délután fogadja George W. Bush amerikai elnök a Fehér Házban. A pénteki program szerint többek között találkozik Richard Cheney alelnökkel, Colin Powell külügyminiszterrel, Donald Rumsfeld védelmi miniszterrel, John Ashcroft igazságügy-miniszterrel és Samuel Bodman ügyvezető kereskedelmi miniszterrel.

Találkozik a magyarság képviselőivel is

Medgyessy Péter szombaton Washingtonban felkeresi a Holocaust Múzeumot, majd az arlingtoni katonai temetőben koszorúzáson vesz részt. Vasárnap New Yorkban lerója kegyeletét a Ground Zerónál, a szeptember 11-i terrortámadásban romba dőlt Világkereskedelmi Központ helyén.

A kormányfő mind New Yorkban, mind Washingtonban találkozik a helyi magyarság képviselőivel. A kormányfő vezette delegáció tagja Kovács László külügyminiszter, Juhász Ferenc honvédelmi miniszter és Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter. A miniszterelnököt elkíséri a tengerentúlra egy gazdasági delegáció is.

Tisztázhatják a problémákat

A látogatás lehetőséget ad a két ország kapcsolatában az utóbbi két évben felmerült problémák tisztázására. Medgyessy Péter útja alig két héttel előzi meg a NATO csúcstalálkozóját. A tárgyalások egyik témacsoportját a szövetség prágai csúcstalálkozója, a biztonsági együttműködés, a tömegpusztító fegyverek és Irak kérdése, illetve a nemzetközi terrorizmus elleni háború jelenti. A Fehér Háznak a látogatást bejelentő október 23-i közleménye Magyarországot az Egyesült Államok jó barátjának és szövetségesének nevezte, amely erős támogatója a terrorizmus elleni globális háborúban. Washingtonban ugyanakkor nem tartják kielégítőnek Magyarországnak az 1999 évi csatlakozás óta felmutatott teljesítményét, indokolatlannak ítélik a haderőreform vontatottságát, és keveslik a magyar hozzájárulást a terrorizmus elleni harchoz.

A tárgyalásokon szó esik Afganisztánról, ahova a NATO-tagok közül csak Magyarország és a hadsereggel nem rendelkező Izland nem ajánlott fel katonát békefenntartásra. A magyar kormányfő látogatása során arról biztosítja George W. Bush elnököt, hogy Magyarország megbízható szövetségese a NATO-nak és az Egyesült Államoknak, s a kelet-közép-európai térségben stabilizáló szerepet tölt be.

Ösztönöznék a befektetéseket

Az Egyesült Államok Magyarország fontos gazdasági partnere, az amerikai befektetések 8 milliárd dollárt tesznek ki, ami a 27 milliárd dollárt jelentő külföldi befektetések valamivel kevesebb mint egyharmada. Az Egyesült Államokba irányuló export magyar adatok szerint évi másfél milliárd dollárt tesz ki, s ebben fontos szerepet játszanak a technológiai termékek. Az import ennél valamivel kevesebb. Magyarország további befektetésre szeretné ösztönözni az amerikai vállalatokat, és itt fontos kérdés, hogy európai uniós tagként fenntarthatók-e majd a befektetői kedvezmények. Az európai uniós csatlakozási tárgyalásokon Magyarország még nem zárta le a versenyfejezetet. Magyarország, amely exportjának jelentős részét külföldi befektetők adják, biztosítani akarja a megbízható és kiszámítható befektetői környezetet a további külföldi tőke fogadására.

Lehűlés

A kétoldalú viszonyban az utóbbi két évben lehűlést okozott néhány magyar belpolitikai megnyilvánulás, így az, hogy Csurka Istvánnak a szeptember 11-i terrorcselekményekkel kapcsolatos megnyilatkozásától nem határolódott el az előző miniszterelnök, s nem szólt egy jó szót sem az antiszemita jelenségeket bíráló amerikai nagykövet asszony védelmében, amikor ezért méltatlan támadások érték. Orbán Viktor magyar miniszterelnök tavaly májusban járt a Fehér Házban, ahol Dick Cheney alelnök fogadta, George W. Bush elnök a találkozó közben rövid időre csatlakozott hozzájuk. A volt kormányfő idén februárban kezdeményezte, hogy fogadják a Fehér Házban, de kérése nem talált meghallgatásra.