Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Medgyessy meglátogatja Bush-t

2002.10.22. 19:00
A kormány hétfői és keddi ülését követő tájékoztatón a kormányszóvivő bejelentette, hogy a miniszterelnök november 6-án utazik az Egyesült Államokba. Elhangzott, hogy a jövő évi költségvetés kialakításakor a fő cél a fenntartható gazdasági növekedés feltételeinek megteremtése lesz. Bárándy Péter igazságügyi miniszter a btk. Módosításáról szóló előterjesztést ismertette.
George Bush amerikai elnök meghívására november 6-a és 11-e között hivatalos látogatásra az Egyesült Államokba utazik Medgyessy Péter miniszterelnök - jelentette be Gál J. Zoltán kormányszóvivő.

Tájékoztatása szerint a miniszterelnök a Fehér Házban egyebek mellett a magyar-amerikai szövetségesi viszonyról tárgyal vendéglátójával, de találkozik majd az amerikai adminisztráció, a képviselőház, a szenátus, és az üzleti élet vezetőivel is.

Költségvetés

A kormány hétfői és keddi ülésén első olvasatban tárgyalta a jövő évi költségvetést. A jövő évi büdzsé kialakításakor a fő cél a hosszabb távon is fenntartható gazdasági növekedés feltételeinek megteremtése. A kormányszóvivő a kormány által legfontosabbnak tartott területeknek az egészségügyet, az oktatást, a területfejlesztést, és az EU-csatlakozással összefüggő feladatokat nevezte.

A költségvetés konkrét, részfejezeteket érintő számai a jövő heti kormányülés után lesznek nyilvánosak. Gál J. Zoltán azonban jelezte, hogy a kiadási főösszeg 5885 milliárd 195 millió forint lesz. A kormányszóvivő hangsúlyozta, a 2003-as büdzsé nem egyszerűen csak költségevetés, hanem gazdasági, társadalmi program is lesz.

A btk. módosítása

A kormány áttekintette a büntetőtörvénykönyv módosításával kapcsolatos előterjesztést. Mint azt Bárándy Péter igazságügyi miniszter elmondta, a javaslat általános része ismét biztosítja a bírók számára a szabad mérlegelés lehetőségét. A btk. különös részét érintő változtatások között pedig a kábítószeres bűncselekményekkel kapcsolatos passzusokat említette.

Ennek lényege, hogy kereskedőket továbbra is súlyosan büntetik, a fogyasztók esetében azonban csak a megszerzés és a tartás lesz büntetendő. Az a fogyasztó, aki aláveti magát a különböző orvosi eljárásoknak, mentesülhet a büntetés alól.

IBM elbocsátás

A kormány keddi ülésén foglalkozott az IBM székesfehérvári üzemében esedékes elbocsátással, mely 3700 embert érint. A kormányhoz írott levelében a cég vezetője a lépést a világpiacon a merevlemezek iránti csökkenő kereslettel indokolta. A kabinet megbízta a munkaügyi és a gazdasági tárcát, hogy az elbocsátott dolgozók helyzetének javítása érdekében dolgozzon ki javaslatokat.

Varga: nem előrelátó a kormány
A Fidesz úgy véli, hogy a kormány egyelőre nem gondolkodik alternatív forgatókönyvekben, nem gondolkodik azon, mi van akkor, ha a világgazdasági tendenciák az elmúlt hónapokhoz hasonlóan romlanak - mondta Varga Mihály, a Fidesz pénzügyi kabinetjének vezetője a kormányülésen elhangzott költségvetési irányszámok kapcsán.

A volt pénzügyminiszter az elhangzottak alapján arra következtetett, hogy a kormányon belüli viták miatt nincs még költségvetési törvényjavaslat. - Ha az államháztartási hiány mértékét a kabinet valóban másfél százalékkal kívánná csökkenteni, akkor nagyon komoly megszorító intézkedésekre kellene számítani - mondta. Varga Mihály szerint vagy erről szólnak a kormányon belüli viták, vagy a kormányülésen elhangzott számok nem valósak. Megfogalmazása szerint a Fideszt már nagyon érdekelné, hogy mire lehet számítani jövőre.

Forrás: MTI

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!