Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Medgyessy meglátogatja Bush-t

2002.10.22. 19:00
A kormány hétfői és keddi ülését követő tájékoztatón a kormányszóvivő bejelentette, hogy a miniszterelnök november 6-án utazik az Egyesült Államokba. Elhangzott, hogy a jövő évi költségvetés kialakításakor a fő cél a fenntartható gazdasági növekedés feltételeinek megteremtése lesz. Bárándy Péter igazságügyi miniszter a btk. Módosításáról szóló előterjesztést ismertette.
George Bush amerikai elnök meghívására november 6-a és 11-e között hivatalos látogatásra az Egyesült Államokba utazik Medgyessy Péter miniszterelnök - jelentette be Gál J. Zoltán kormányszóvivő.

Tájékoztatása szerint a miniszterelnök a Fehér Házban egyebek mellett a magyar-amerikai szövetségesi viszonyról tárgyal vendéglátójával, de találkozik majd az amerikai adminisztráció, a képviselőház, a szenátus, és az üzleti élet vezetőivel is.

Költségvetés

A kormány hétfői és keddi ülésén első olvasatban tárgyalta a jövő évi költségvetést. A jövő évi büdzsé kialakításakor a fő cél a hosszabb távon is fenntartható gazdasági növekedés feltételeinek megteremtése. A kormányszóvivő a kormány által legfontosabbnak tartott területeknek az egészségügyet, az oktatást, a területfejlesztést, és az EU-csatlakozással összefüggő feladatokat nevezte.

A költségvetés konkrét, részfejezeteket érintő számai a jövő heti kormányülés után lesznek nyilvánosak. Gál J. Zoltán azonban jelezte, hogy a kiadási főösszeg 5885 milliárd 195 millió forint lesz. A kormányszóvivő hangsúlyozta, a 2003-as büdzsé nem egyszerűen csak költségevetés, hanem gazdasági, társadalmi program is lesz.

A btk. módosítása

A kormány áttekintette a büntetőtörvénykönyv módosításával kapcsolatos előterjesztést. Mint azt Bárándy Péter igazságügyi miniszter elmondta, a javaslat általános része ismét biztosítja a bírók számára a szabad mérlegelés lehetőségét. A btk. különös részét érintő változtatások között pedig a kábítószeres bűncselekményekkel kapcsolatos passzusokat említette.

Ennek lényege, hogy kereskedőket továbbra is súlyosan büntetik, a fogyasztók esetében azonban csak a megszerzés és a tartás lesz büntetendő. Az a fogyasztó, aki aláveti magát a különböző orvosi eljárásoknak, mentesülhet a büntetés alól.

IBM elbocsátás

A kormány keddi ülésén foglalkozott az IBM székesfehérvári üzemében esedékes elbocsátással, mely 3700 embert érint. A kormányhoz írott levelében a cég vezetője a lépést a világpiacon a merevlemezek iránti csökkenő kereslettel indokolta. A kabinet megbízta a munkaügyi és a gazdasági tárcát, hogy az elbocsátott dolgozók helyzetének javítása érdekében dolgozzon ki javaslatokat.

Varga: nem előrelátó a kormány
A Fidesz úgy véli, hogy a kormány egyelőre nem gondolkodik alternatív forgatókönyvekben, nem gondolkodik azon, mi van akkor, ha a világgazdasági tendenciák az elmúlt hónapokhoz hasonlóan romlanak - mondta Varga Mihály, a Fidesz pénzügyi kabinetjének vezetője a kormányülésen elhangzott költségvetési irányszámok kapcsán.

A volt pénzügyminiszter az elhangzottak alapján arra következtetett, hogy a kormányon belüli viták miatt nincs még költségvetési törvényjavaslat. - Ha az államháztartási hiány mértékét a kabinet valóban másfél százalékkal kívánná csökkenteni, akkor nagyon komoly megszorító intézkedésekre kellene számítani - mondta. Varga Mihály szerint vagy erről szólnak a kormányon belüli viták, vagy a kormányülésen elhangzott számok nem valósak. Megfogalmazása szerint a Fideszt már nagyon érdekelné, hogy mire lehet számítani jövőre.

Forrás: MTI