Auguszta
-7 °C
0 °C

Juhász: az előző honvédelmi vezetés átvágta a NATO-t

2002.11.05. 09:12
A honvédelmi miniszter szerint a NATO-val tárgyaló előző kormányzat rendszeresen "átvágta" a brüsszeli apparátust, amikor nem foglalkozott a szervezetnek tett vállalásokkal. Juhász Ferenc szerint 25-30 fős önkéntesekből álló hivatásos egység vehetne részt az afganisztáni békefenntartó hadműveletekben. Medgyessy Péter miniszterelnök többek között erről tárgyal szerdán Washingtonban. A miniszterelnök a Népszabadság értesülése szerint három elemből álló katonai ajánlatcsomagot visz magával.
A honvédelmi miniszter szeretné, ha egy kisebb 25-30 fős önkéntesekből álló hivatásos egység részt venne az afganisztáni békefenntartó NATO-hadműveletekben. A miniszter szerint ez a gesztus nem az afganisztáni hegyekben terrorista elhárítást végző csapatokra szólna, mert ilyen típusú feladatokra a magyar katonák nincsenek felkészülve.

Három elemes csomag

Juhász Ferenc egy televíziós interjúban a miniszterelnök washingtoni látogatásával kapcsolatban azt is kijelentette, hogy Medgyessy Péter nem az Országgyűlést megkerülve kíván felajánlást tenni a szövetségnek. Mint mondta, rosszul állna az MSZP-nek egy ilyen lépés, hiszen az elmúlt négy évben a parlament erősebb kontrolljáért küzdött. A Népszabadság értesülése szerint egyébként Medgyessy Péter három elemből álló katonai ajánlatcsomaggal érkezik Washingtonba. Medgyessy Péter először is biztosítja tárgyalópartnereit, hogy örömmel vennénk részt az európai gyors reagálású hadtest felállításában. Ez 2006-tól működne, és a Honvédelmi Minisztérium politikai vezetése a katonákkal egyetértésben úgy véli, hogy az ebben való részvétel segítené a magyar hadsereg reformját, fejlesztését is.

Nem került le a napirendről, és Magyarország továbbra is vállalja a NATO számára egy egészségügyi kontingens felállítását, illetve ha kell, annak "bevetését". A legkényesebb terület: tőlünk is elvárnák, hogy szükség esetén harcoló alakulattal is segítsünk egy-egy komolyabb NATO-akciót, hiszen például a nem NATO-tag Románia fegyveres csapatot is állomásoztat Afganisztánban. A Népszabadság értesülése szerint Medgyessy Péter amerikai tárgyalásain nem kerül napirendre semmilyen formában az F-16-os repülőgépek vétele, s ennek a látogatás előkészítésekor hangot is adtak a magyar diplomaták.

Jeles és elégtelen

A miniszterelnök franciaországi, illetve amerikai útját megelőző napokban hadseregünk felkészültségéről egy amerikai szaklap bíráló cikke nyomán kialakult vitában a Népszabadság kérdésére állást foglalt Fodor Lajos vezérkari főnök is. Szerinte a magyar katonák képességeik és a nemzetközi feladatokban végrehajtott teljesítményük alapján jelest érdemelnek. A honvédség eszközállománya és a NATO-vállalások teljesítése viszont az elégtelenhez közelít. A vezérezredes szerint az 1999-es csatlakozáskor tett felajánlások túlságosan ambiciózusak voltak, a valóságosnál erősebbnek képzelték a hadsereget a döntéshozók, s a költségvetésből is több pénzt reméltek. Ennek korrigálására dolgozták ki a haderő-átalakítás tízéves programját, amelyből 2000 óta szinte semmi sem valósult meg, különösen a katonai képességek fejlesztése terén. Az ősszel megindult felülvizsgálat éppen azt tűzte célul, hogy feltárja, mi akadályozza a tervek végrehajtását.

A felettesek tudtával

Amiben maradéktalanul teljesítettük a szövetségi vállalásainkat, az a NATO-posztok feltöltése. A vezérkari főnök megállapítása szerint jelentősen elmaradtunk viszont a technikai modernizációban. Jellemző, hogy a légierő felépítése teljes egészében NATO-kompatibilis, ugyanakkor vissza kellett vonnunk a nyolc MiG-29-esre vonatkozó felajánlást, mert a gépeket nem korszerűsítettük, miközben a Gripenek csak 2005-2006-ban érkeznek. A honvédség jelenlegi technikai állapota a vezérkari főnök szerint húszéves vagy annál is régebbi. Fodor lapunknak jelezte, hogy ő feletteseinek többször beszámolt a helyzetről, ám érdemi javulás nem történt.

A sorozatos átvágás

Az amerikai lapok kritikájával kapcsolatban Juhász Ferenc úgy vélekedett, hogy azok önmagukban nem járatják le az országot: "nem az a baj, hogy a hiányról beszélünk, hanem a hiány a baj". A honvédelmi miniszter megfogalmazása szerint elődei sorozatosan "átvágták" a NATO brüsszeli apparátusát, amikor olyan vállalásokat tettek, amelyek teljesítéséről itthon megfeledkeztek. Juhász a Napkeltében azt állította, hogy a Fidesz jelenleg sem partner az ügy megoldásában, a megoldások keresése helyett a kormányra hárítja az ügyben a felelősséget. A miniszter egyébként arról is szólt, hogy a külföldi lapok állításai csupán a figyelem középpontjába állították azokat a kritikákat, amelyekről ő már tárcája átvételét követően is beszélt. Mint mondta, a NATO jelzései miatt neki viszonylag "kényelmes dolga" volt a költségvetés összeállításakor, mert a kormány beépítette a szervezetnek tett felajánlásokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!