Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

1,2 milliárdba kerülne az afganisztáni magyar misszió

2002.12.09. 13:41
Veszélyesebb volna a negyven magyar katona afganisztáni missziója, mint az eddig vállalt katonai akciók, de csak objektumokat kellene őrizni és felkészítenék a résztvevőket a feladatokra - mondta a parlament honvédelmi bizottsága előtt Juhász Ferenc honvédelmi miniszter. A Fidesz és az MDF még nem tudja, támogatja-e az elképzelést.
A honvédelmi miniszter szerint az esetleges afganisztáni magyar szerepvállalás a terrorizmus elleni küzdelem egyik láncszeme, azonban az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának fideszes képviselői úgy vélekednek, hogy ahhoz nem feltétlenül egy katonai akcióban való részvétellel kell hozzájárulni.

Fél éves lenne az afganisztáni misszió

A testület hétfői rendkívüli ülésén az esetleges magyar katonai szerepvállalás előkészítő munkájáról és részleteiről tájékozódott: a Fidesz- és az MDF-frakció az elhangzottakat is figyelembe véve dönti majd el, hogy támogatja-e a missziót.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter közlése szerint mintegy 1,2 milliárd forintba kerülne a 40 fős magyar alakulat február 15-én kezdődő, fél évig tartó afganisztáni szerepvállalása, ahol objektumőrzés lenne a feladatuk.

Alapos felkészítést kapnak

A miniszter nem tagadta, hogy ez a szerepvállalás veszélyesebb, mint a Magyar Honvédség eddigi külföldi missziói, de hangsúlyozta, hogy a katonákat alaposan felkészítik. Mint mondta, a katonák felszerelésének beszerzéséhez a nemzetbiztonsági kabinet jóváhagyását kérik majd, az alakulat felkészítését már előkészítették, és ha a parlament jóváhagyja a szerepvállalást, azonnal megkezdik a munkát.

A Fidesz tartózkodott

Általános vitára alkalmasnak találta az Országgyűlés Külügyi Bizottsága hétfői ülésén a misszió felállításáról szóló határozati javaslatot. A szavazásnál a Fidesz képviselői tartózkodtak, Németh Zsolt bizottsági elnök szerint eljárási okokból, mivel a Fidesz-frakció csak kedden alakítja ki álláspontját a kérdésben. Bródi Gábor helyettes külügyi államtitkár a bizottsági ülésen hangsúlyozta: az önkéntesekből álló könnyű gyalogos szakasz egy közös német-holland dandár fennhatósága alatt alapvetően őrző-védő feladatokat fog ellátni Kabulban és nem folytat harci tevékenységet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!