Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Medgyessy egységességet és szervezettséget kér

2001.04.07. 18:13
A volt pénzügyminiszter csütörtökön írt levelében feltételekhez kötötte a miniszterelnök-jelöltség vállalását. Medgyessy azt szeretné, ha új arcok jelenítenék meg a pártot, és egységes támogatás fejében vállalná a felelősséget a választási eredményért is.
Az MSZP országos elnökségének hétfőre tervezett tanácskozásán foglalkozik azzal a csütörtökön kelt levéllel, amelyben Medgyessy Péter összefoglalja azokat a feltételeket, amelyek esetén "érdemesnek tartja", hogy pályázzon az MSZP miniszterelnök-jelölti helyére.

Medgyessy Péter
Medgyessy Péter úgy fogalmazott: megtiszteltetésnek tartja, hogy a neve szóba került az MSZP miniszterelnök-jelöltjei között, ugyanakkor nagy felelősségnek is ítéli a titulus betöltését. A volt pénzügyminiszter leszögezte: meggyőződése szerint jó programmal, nagy szervezettséggel, jó PR-ral és hiteles személyiségekkel az MSZP esélyei jók a választásokon.

- Ezért őszintén kell beszélni és tisztázni kell azokat a feltételeket, amelyek fennállása esetén ezen megtisztelő helyre pályáznom érdemes - fogalmaz levelében Medgyessy, aki feltételei között a párt véleményformáló vezetőinek egységes és tartós támogatását kérte a szocialista kormányfőjelölt számára.

Egységes stratégia, párton kívüli miniszterek

- Véget kell vetni az egyéni stratégiák építésének - írja Medgyessy Péter, egyetértve Kovács László pártelnökkel abban, hogy az egyéni érdekeket alá kell rendelni a párt választási érdekeinek.

Hozzátette továbbá: a választási kampányt csak egy professzionális, menedzserszemlélettel dolgozó csapat vezetheti le sikeresen, és a választási időszakban világos munkamegosztásra, jól elkülöníthető felelősségi körökre és a számon kérhetőség kialakítására van szükség.

- A választási győzelem esetén a miniszterelnök-jelölt joga és kötelessége a kormánytagok személyének kiválasztása - írja levelében Medgyessy Péter.

Szerinte nem kizárólagos szempont az alkalmas jelöltek esetén a párttagság - olyan tárcánál viszont, amelyet párton kívüli miniszter vezet, a politikai államtitkár posztját csakis szocialista politikus töltheti be.

A jelölté minden felelősség

- A választási időszakban a döntéshozatal centruma csakis az elnökséggel együttműködő választási bizottság lehet - folytatódik a feltételek felsorolása.

Medgyessy Péter centralizált és koncentrált irányítást tart szükségesnek a választási siker érdekében, és mivel "a miniszterelnök-jelöltség vállalása egyben a választási szereplésért viselt felelősség vállalását is jelenti, ezért a döntéshozatal centrumába is a miniszterelnök-jelöltet szükséges állítani".

- Ez olyan módon érhető el, ha a párt választási bizottságát a miniszterelnök-jelölt vezeti. Kezdeményezem ezért, hogy az elnökség tegyen javaslatot a miniszterelnök-jelöltet választó kongresszusnak az alapszabály ilyen értelmű módosítására - olvasható Medgyessy levelében.

Jó arcok, árnyékkabinet

A volt pénzügyminiszter arra is rámutatott, hogy alapvetően meg kell változtatni a párt kommunikációs stratégiáját, az "egy személyre épített kommunikáció helyett" munkamegosztás kell, döntően új, lehetőleg fiatal, jó arcokkal, újszerű, rövid, egyszerű üzenetekkel. Medgyessy továbbá egy árnyékkabinet felállítását javasolta.

Tudatja, hogy elképzelései bővebb kifejtésére szívesen vállalkozik az elnökség előtt, és szívesen venné a megyei és választmányi elnökök támogatását is.

Gyanúsított szocialista választmányi tag
Gyanúsítottként hallgatta ki a helyi rendőrség Szűcs Erikát, a Magyar Szocialista Párt választmányának tagját, a miskolci önkormányzat képviselőjét, pénzügyi bizottságának elnökét - értesült a Magyar Nemzet. Szűcs Erika a Horn-kormány idején a Rákóczi Regionális Fejlesztési Bank Rt.-nek volt vezérigazgatója. Tevékenysége alatt a Rákóczi Bank félmilliárd forintos induló tőkéjének csaknem teljes egészét elveszítette, és 1998-ban -leváltásának évében - 255 millió forintos veszteséget hagyott hátra tulajdonosainak: a Magyar Fejlesztési Banknak (MFB), illetve több önkormányzatnak. Az 1998-ban kinevezett új bankvezetők több rendőrségi feljelentést tettek a pénzintézet volt irányítói ellen hitelezési csalás és fedezetelvonás gyanúja miatt. Az ügyészség vádat emelt. A kisbank pénzintézeti licenszét tavaly a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete visszavonta.
Medgyessy Péter azzal zárta feltételei körvonalazását: ha egységes elképzelése elfogadhatatlan a pártelnökség számára, továbbra is hajlandó részt venni az MSZP programjának elkészítésében és megismertetésében.

Fordulatra vár a Baloldali Tömörülés

A Baloldali Tömörülés azt a miniszterelnök-jelöltet támogatja, aki vállalja a szociális fordulat végrehajtását, és akkor is kész segíteni az MSZP ezzel kapcsolatos munkáját, ha a pártkongresszus esetleg nem őt választja kormányfő-jelöltnek - mondta Kiss Péter, a platform vezetője, a szerveződés szombati tanácskozását követően.

A politikus elmondta, hogy személyi kérdésekről nem tárgyaltak, kizárólag azokat a kritériumokat határozták meg, amelyek alapján támogatni tudnak egy adott jelöltet.

Kiss Péter nem kívánta kommentálni Horn Gyula pénteki bejelentését, miszerint felkérés esetén elvállalná a pártelnöki posztot. - Kizárólag a vezető testületek hivatalos javaslataival foglalkozunk - mondta.

Tájékoztatása szerint a platform szombati ülésén a szociális fordulat végrehajtásával kapcsolatos javaslatokkal foglalkozott. A platformvezető úgy értékelte, hogy ehhez a munkához társadalmi mozgalomra van szükség, amelynek gerincét a szakszervezetekkel való együttműködés adhatja.