Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Hétfőre kiderülhet, hogy ki az MSZP miniszterelnök-jelöltje

2001.04.06. 17:52
A szocialista elnökség által megbízott háromtagú testület hétfőn számol be arról, hogy Kovács László, Medgyessy Péter, Németh Miklós és Nagy Sándor vállalná-e, és ha igen, akkor milyen feltételekkel a miniszterelnök-jelöltséget. Horn Gyula szocialista exminiszterelnök szerint ugyanakkor Kovács Lászlónak van a legnagyobb támogatottsága a párton belül, de szükségszerű lenne a pártelnöki és a miniszterelnök-jelölti tiszteket szétválasztani. Horn kijelentette, szívesen lenne újra az MSZP elnöke.
Bár korábban csak májusra ígérte a szocialista párt miniszterelnök-jelöltjének megnevezését, már jövő héten kiderülhet, hogy a négy jelölt közül kik és milyen feltételekkel vállalnák a megmérettetést. A távirati iroda értesülései szerint ugyanis az MSZP elnökségét a testület hétfői ülésén tájékoztatja a párt lehetséges miniszterelnök-jelöltjeivel folytatott szándéktisztázó megbeszéléseinek eredményéről az a háromtagú bizottság, amelyet az elnökség bízott meg ezzel a feladattal. A testület tagjai Juhász Ferenc alelnök, Csiha Judit választmányi elnökhelyettes és Nagy Nóra elnökségi tag azonban egyelőre elzárkóztak a nyilatkozattól.

Mindegyik jelölt vállalná a megmérettetést?

kl A péntekig a szóba jöhető jelöltek közül Kovács László pártelnök, Medgyessy Péter volt pénzügyminiszter, Németh Miklós exkormányfő és Nagy Sándor elnökségi tag, frakcióvezető is azt jelezte, hogy bizonyos feltételekkel vállalná a kormányfőjelölti funkciót. A konzultációs folyamat azonban még nem zárult le.

Az MTI értesüléseivel ellentétben azonban az Index úgy tudja, hogy a háromtagú testület nem csak ezzel a négy jelölttel tárgyal. A szocialista párton belüli harcok a kormányfőjelölésről azonban - mint ahogy azt sok szocialista hangoztatta a napokban - a párt belügyét képezik. Arról szerencsére kevés, ám sok esetben torz információ lát napvilágot - sejtették egyes képviselők.

Horn Kovácsot támogatná a jelöltek közül

Horn Gyula szocialista exminiszterelnök, volt pártelnök szerint az MSZP következő kongresszusán le kell zárni minden személyi kérdést, és dönteni kell a miniszterelnök-jelölt személyéről, egy új pártelnök megválasztásáról, valamint "üdvös lenne", ha megneveznék az országos lista első 10-12 helyén szereplőket is. Ha felkérnek, elvállalom a pártelnöki posztot - közölte Horn Gyula, aki Kovács László miniszterelnök-jelöltségét támogatja, mert "ő a legnépszerűbb MSZP-s politikus, és tud olyan légkört kialakítani maga körül, ami konszenzust teremt". Ugyanakkor Horn úgy látja, Kovács László azonban egyedül nem tudja megnyerni a választásokat, ezért lenne szükség a pártelnöki és a miniszterelnök-jelölti funkció szétválasztására - vélekedett a politikus. Horn szerint a párt új vezetőségével szemben sok kritika fogalmazódott meg, de ez csak azt jelenti, hogy nem erre a funkcióra, a pártvezetés irányítására, szervezésére Kovács a legalkalmasabb személy.

A volt szocialista pártelnök azért támogatja Kovácsot, mert véleménye szerint a volt külügyminiszter jól látja az ország problémáit, és politikai kultúrája megszemélyesíti a szocialista pártot, valamint nem utolsó sorban alternatívát képes nyújtani Orbán Viktorral és az egységes jobboldallal szemben. Ezzel szemben Németh Miklóssal kapcsolatban az m1 Aktuális című műsorában elmondta: "senkit nem lehet megerőszakolni, hogy vállaljon tisztségeket". Németh a legutóbbi szocialista kongresszus után nem jelent meg sem a nyilvánosság előtt, sem pedig a Köztársaság téri szocialista székházban. Horn éppen ezért nem ismeri Németh elképzeléseit az ország vezetésével kapcsolatban. Medgyessyt ugyanakkor az elmúlt tíz év legjobb pénzügyminiszterének, nagyon jó gazdasági szakembernek, Nagy Sándort pedig olyan személynek tartja, akire rendkívül sok feladat vár a szocialista parlamenti képviselő csoport élén.

Horn a lista első tíz helyén szerepeltetné Medgyessyt és Némethet

Horn Gyula
Az exminiszterelnök - az érintettek beleegyezése esetén - a lista első 10 helyén szerepeltetné többek között Medgyessy Péter volt pénzügyminisztert és Németh Miklós exkormányfőt. Szavai szerint sokan keresték meg az elmúlt időszakban azzal, hogy változtatásra van szükség az MSZP politizálásában, hogy a párt egyértelművé tudja tenni: miben tud mást, többet nyújtani az embereknek a jelenlegi kormányzatnál.

Szerinte a Fidesz olyan ellenfél, amely választási sikere érdekében "akár állami eszközöket is felhasznál", agresszív kommunikációt alkalmaz, illetve várhatóan "osztogatással" próbál majd szavazatokat szerezni. Harcos típus vagyok, és nehéz választási küzdelem előtt állunk - mondta Horn Gyula, hozzátéve: ezért döntött úgy, hogy felkérés esetén vállalná a pártelnöki posztot.

Kovács nem kommentálta Horn nyilatkozatát

Kovács László, az MSZP - tavaly novemberben, a párt kongresszusán - nagy többséggel megválasztott elnöke nem kívánta kommentálni a volt kormányfő szavait.

Horn 'emberként' látogatta meg Torgyánt
Horn Gyula az m1 Aktuális című műsorában kijelentette, az, hogy tegnap meglátogatta a kórházban Torgyán József kisgazda pártelnököt, csupán emberi tett volt. Hozzátette, ez azonban nem áll összefüggésben azzal a korábbi nyilatkozatával, hogy ha arra esetleg sor kerülne, akkor 2002-ben az MSZP nem határolódna el az FKGP-vel való együttműködéstől. Az exminiszterelnök meglátása szerint ugyanakkor csak egy Torgyán nélküli kisgazdapártról lehet szó, mivel nehéz elfelejteni és megbocsátani is, amit a kisgazdák elnöke a magyar mezőgazdasággal tett. Horn szerint az MSZP azonban egyelőre nem foglalkozik koalíciós találgatásokkal.


  • Vennék
  • Bankszámla