2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

'Szándéktisztázó beszélgetések' az MSZP-ben

2001.04.04. 13:03
Hivatalosan egyetlen vezető MSZP-s politikus sem tette világossá, hogy pontosan kik tartoznak a lehetséges miniszterelnök-jelöltek körébe. A keddi elnökségi ülésen lapértesülések szerint a pártot vezető testület arról határozott, hogy Kovács László pártelnökkel, Medgyessy Péter volt pénzügyminiszterrel, Németh Miklós exkormányfővel és Nagy Sándor frakcióvezetővel kezdenek egyeztetéseket a miniszterelnök-jelöléssel kapcsolatban. Kovács László az Indexnek kijelentette: "A szándéktisztázó beszélgetések után lehet majd megnevezni a jelölteket".
A párt hivatalos állásfoglalásaira hagyatkozva a szocialisták miniszterelnök-jelöléséről annyit lehet tudni, hogy körvonalazódik a párt erős embereinek egy csoportja, melyből a napokban esedékes "szándéktisztázó beszélgetések" folyamán kerülnek majd ki azok a politikusok, akik "az esetleges jelölést vállalók" előbbinél szűkebb, immár nevekkel és arcokkal is jelzett körét jelentik majd. Ezt követően pedig miniszterelnök-jelöltet választ a párt, jelen állás szerint a júniusi kongresszuson, bár vannak, akik szerint: a küldöttek sem neveznek meg konkrét jelöltet.

Kovács László továbbra is hallgat

Az Index megkeresésére Kovács László pártelnök, akinek a neve felmerült jelöltként, nem kívánta kommentálni azokat a sajtóértesüléseket, miszerint valójában négy politikus: Németh Miklós, Medgyessy Péter, Kovács László és újabban Nagy Sándor lapul a párt varázscilinderében. A pártelnök kijelentette: "az elnökséggel úgy egyeztettem, hogy a szándéktisztázó beszélgetések befejezéséig nem nyilatkozunk a felmerülő személyi kérdésekről". A lehetséges jelöltekkel Juhász Ferenc alelnök, Nagy Nóra elnökségi tag és Csiha Judit választmányi alelnök folytatja le a megbeszéléseket - fogalmazott a pártelnök.

Medgyessy vállalná a jelölést

Egyszerűbb a helyzete a nemrég reflektorfénybe került egykori pénzügyminiszternek, Medgyessy Péternek, aki "csak" lehetséges jelölt, jelenleg nincs pozícióban, ezért nyugodtan nyilatkozhat. Korábban a Népszavának adott interjút, ahol kijelentette, vállalná az esetleges jelölést, az ő szándékai tehát tisztázottnak tekinthetők.

Az Index megkeresésére a volt pénzügyminisztert támogató szociáldemokrata platform vezetője, Vitányi Iván úgy fogalmazott: "szimpatizálni bárkivel lehet, a döntés azonban az elnökség kezében van". Ahhoz, hogy a platform konkrét ajánlást tegyen egy jelöltre, Vitányi szerint tisztában kell lenni a szóba jöhető politikusok "szándékaival és elképzeléseivel". Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, a Vitányi vezette szerveződés és egy másik platform, a Kiss Péter nevével fémjelzett Baloldali Tömörülés ülésein hangzott el először Medgyessy Péter neve.

Nagy Sándor Németh 'beugróembere'

Az egykori magyar miniszterelnök, Németh Miklós a Magyar Hírlap információi szerint nem feltétlenül válaszol igennel a Kovács László által említett szándéktisztázó beszélgetésen, mivel kétséges számára, hogy együtt tud-e dolgozni a párt jelenlegi vezetésével. Nagy Sándor tehát voltaképpen Németh beugróembere, aki abban az esetben kerülhet az "esetleges jelölést vállalók" halmazába, ha Németh úgy dönt, mégsem indul a posztért. Lapértesülések szerint a rendszerváltás előtti utolsó magyar kormányfő ismét külországi munkavállaláson töri a fejét.