Kendernap a béke ketrecében

2006.05.14. 17:48
A Kendermag Egyesület és szimpatizánsai békésen, a fűben heverészve demonstráltak az ésszerű drogpolitikáért a Margitszigeten.

A margitszigeti Nagyrét köré vont kettős fémkordon már tavaly elhozta az első botrány nélküli Kendernapot, idén pedig a Nagyrét egyenesen a béke ketrece volt. A Lelkiismeret 88 Csoport adrenalinjunkie lecsókommendója már el sem jött.

Egyedül a szigeti lejárónál hirdette pár ember, hogy "Jézus nem beszélt zöldségeket". Egy óra keresgélés után bukkantam az első emberre, aki nagyon nem értett egyet a rendezvénnyel. A feketébe öltözött katolikus teológus a kamerák gyűrűjében éppen azt magyarázta, hogy a Kendermag Egyesült alelnöke, Juhász Péter liberális hátterének köszönhetően "könnyen ráncigálja a hatalom bajuszát".

Egy ifjú kereszténydemokrata pedig azt fejtegette, micsoda dolog, hogy míg prevencióra egyre kevesebb pénz jut, a "drogfogyasztás népszerűsítésére" viszont egyre többet tudnak fordítani a civil szervezetek.

A ketrec két oldalán lévő emberek között pár identitásjelző kelléken kívül összességében csak annyi különbséget fedeztem fel, hogy odabenn inkább a fűben heverésztek, kívül viszont mozgással járó tevékenységeket űztek. De talán másként gondolkodnak a drogkérdésről is, de ennek senki nem adta jelét.

Odabenn büfék, csocsóasztal, a színpad előtti fémkordonnak támasztva ismerős táblák: "Ne tiltsd, szabályozd!", "Nem vagyok bűnöző", "Minket ki képvisel?", "Adószámot a fűárusoknak!".

A koncerteket ritkán szakította meg szöveg. A kendermagosok mindenesetre elmondják, hogy meg kellene szüntetni a fogyasztók büntetőjogi fenyegetését. De ez csak az első lépés, szerintük el kellene kezdeni értelmesen beszélni a legalizációról is. A tiltással ugyanis az állam egyszerűen lemond arról, hogy a kábítószerpiacot ellenőrzés alatt tartsa.