,,Mobilkutya" és asztali drog detektor

2000.07.19. 15:34
Új fejezet kezdődhet a hazai drog- és robbanóanyag felderítés történetében, ha az ezzel foglalkozó szakembereknek lesz pénzük megvásárolni azt a két eszközt, amelyet a napokban a gyakorlatban is kipróbálhattak. A 30 pikogrammnál - a milligrammnál is kisebb mértékegység - több marihuánát vagy robbanószert kimutató, 15-20 millió forintba kerülő szerkezetekből már az idén legalább 3-4 darabra lenne szüksége az országnak, a szűkös rendőrségi források azonban lehet, hogy még ennyi megvásárlását sem teszik lehetővé.
Rex felügyelő
Az elmúlt napokban a magyar rendőrség szakemberei is kipróbálhatták azt a két robbanóanyag -és kábítószer-felismerő készüléket, amely jelenleg csúcstechnológiának számít. A tesztelésben résztvevő rendőrök tapasztalatai szerint ezekkel a szerkezetekkel új fejezet kezdődhetne a magyar kábítószer -és robbanószer-felderítés történetében, a detektorok ugyanis minden eddiginél kisebb mennyiséget is képesek kimutatni és olyan területeken is felhasználhatók, ahova eddig nem jutottak el a rendőrség vagy a határőrség emberei.

Hordozható csempészfelismerő

Az egyik szerkezet, amelyet a rendőrök kipróbáltak, a ,,mobilkutya" névre keresztelt, leginkább egy kézi porszívóra emlékeztető hordozható csempészdetektor, amely minden fajta kábítószert és robbanóanyagot képes felismerni, és nagy előnye, hogy súlya mindössze 3,2 kilogramm. A ,,mobilkutya" főleg személyek és csomagok ellenőrzésére alkalmas. Elég, ha végighúzzák a ruhán vagy a bőröndön, és 5-8 másodperc után hangos sípolással jelzi, ha talált valamit, kijelzőjén pedig megjelenik az anyag típusa. A detektor beszippantja az anyagok páráját, majd felmelegíti, izolálja és felismeri azt.

A tapasztalatok szerint a ,,mobileb" elsődleges felhasználási területe a határátkelőhelyek lehetnek, ahol a rendőrség tudomása szerint az országba érkező vagy kimenő kábítószerek négyötöde gond nélkül jut át. A ,,mobilkutya" segítségével olyan helyeket is át tudnának vizsgálni, ahol a kábítószerkereső kutyák csődöt mondtak. Ilyenek például az élőállat szállítmányok, ahova sokszor rejtenek a csempészek drogot, de az erős szag miatt a kutyák azt nem fedezik fel - mondta el a műszereket bemutató sajtótájékoztatón Oláh Miklós alezredes, a BRFK kábítószer-elleni alosztályának vezetője.

A másik, a mobilkutyánál valamivel nagyobb, mintegy húsz kilogrammos szerkezet a felismerésen túl a pontos mennyiséget is másodpercek alatt meghatározza, és jelenleg a létező legérzékenyebb kábítószer- és robbanószer-detektor. A műszer használatához csapdaként szükséges egy papír-filter, vagy egy mobilkutya, amellyel a vizsgálandó mintát be lehet gyűjteni. A csapdát ezután csak a szerkezetbe kell helyezni és az 5 másodperc alatt analizálja a drogot vagy a robbanószert.

Mivel ezek a szerkezetek a legkisebb, az Egyesült Államokban végzett tesztek alapján akár 10 pikógramm mennyiségű anyagot is képesek kimutatni, ezentúl a szakemberek szerint nem tanácsos például danubit pakolás után, kézmosás nélkül autóba ülni, mert a kormánykeréken végighúzott papírcsapda pillanatok alatt lebuktathatja az illetőt.

Húszmillióért szaglásznának

A magyar szakemberek által tesztelt szerkezetek nagy hátránya viszont, hogy igen drágák. A mobilkutya 15, az asztali detektor pedig 20 millió forintba kerül, így a szűkös rendőrségi források minden bizonnyal nem teszik majd lehetővé a tömeges beszerzést. Oláh Miklós alezredes szerint még az idén legalább 3-4 ilyen szerkezetre lenne szüksége az országnak, hosszabb távon pedig 8-10 darab beszerzését is indokolnák az elmúlt évek robbantásos merényletei és a folyamatosan növekvő kábítószer kereskedelem.