Árpád
-2 °C
4 °C

A Mol megszerezte a Slovnaft harmadát

2000.04.03. 03:15
Megállapodást írt alá a Mol Rt. a szlovák Slovnaft olajipari társasággal, amely alapján a magyar cég mintegy 262 millió dollár ellenében, első lépésben 36,2 százalékos részesedést szerez a szlovák társaságban. Az akvizíció versenyhivatali engedélyek és más előzetes feltételek teljesülése esetén érvényes és várhatóan 2000 harmadik negyedének végére fejeződik be. A két társaságnak együttesen 36 százalékos részesedése lesz a magyar, 38 százalékos a szlovák, 3 százalékos a román és 2 százalékos a cseh kőolajtermék-kiskereskedelmi piacon.

Slavomir Hatina, a Slovnaft elnök-vezérigazgatója kijelentette, hogy azért esett a választásuk a Mol Rt.-re, mert a két társaság között szoros a stratégiai kapcsolat, közösek a regionális célkitűzések, és a Mol jelentős tapasztalatai hozzájárulnak a hatékonyság javításához - áll a MoL közleményében.

A tranzakció 150 millió dollár tőkeemeléssel, és a meglévő részvények vásárlásával valósul meg. A tranzakció befejeződését követően a Mol a Slovnaft jegyzett tőkéjének több mint 50 százalékát birtokolhatja.

A pontos tulajdonosi arányok attól függően alakulnak, hogy a jelenlegi tulajdonosok milyen mértékben élnek elővételi jogukkal az alaptőke emelés során. A Mol Rt. a tőkeemelést követő nyolc üzleti negyedév után vételi joggal rendelkezik majd 50 százalék plusz egy szavazat megszerzésére a Slovnaft jegyzett tőkéjéből.

Az üzlet finanszírozásához a J. P. Morgan (amely a Mol kizárólagos nemzetközi pénzügyi tanácsadója volt) 364 napos futamidejű, 300 millió dolláros (1 dollár 269,84 forint) áthidaló kölcsönt nyújt. A rövid lejáratú hitelt várhatóan egy hosszabb futamidejű hitelkonstrukció váltja fel. A Mol tájékoztatása szerint a csoport eladósodottsága továbbra is 40 százalék alatt marad.

A tőkeemelést követő első nyolc üzleti negyedévben a Mol az igazgatóság nyolc tagja közül négyet delegál. A felső vezetők közül a Mol nevezi ki a pénzügyi vezetőt, az értékesítési és marketing vezetőt, a kiskereskedelmi vezetőt, valamint a beszerzési vezetőt. Az egyéb kinevezésekről később döntenek, a jelenlegi elnök-vezérigazgató azonban a tranzakciót követően is megtartja pozícióját.

A többségi tulajdonosi pozíció elérése után a Mol delegálhatja az igazgatóság tagjainak több mint felét. A jelenlegi két fő tulajdonos Slovintegra és a Slovbena jelentős kisebbségi hányadot tart meg a birtokában.

A két társaságnak együttesen 36 százalékos részesedése lesz a magyar, 38 százalékos a szlovák, 3 százalékos a román és 2 százalékos a cseh kőolajtermék-kiskereskedelmi piacon. Ezen kívül erős stratégiai pozíciót foglalnak el az Ausztria és Dél-Lengyelország piacain való terjeszkedéshez. A két társaság finomító-kapacitása 330 ezer hordó naponta. Ebből a pozsonyi finomító 110 ezer hordós kapacitással rendelkezik.

A Slovnaft nettó árbevétele 1999-ben 43,7 milliárd szlovák korona volt, míg az adózás utáni veszteség 2,39 milliárd szlovák koronát tett ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?