2024. június 24. 21:00 ÉLŐ
Albánia 0
Spanyolország 1
Düsseldorf Arena III. forduló
2024. június 24. 21:00 ÉLŐ
Horvátország 1
Olaszország 0

A Mol megszerezte a Slovnaft harmadát

2000.04.03. 03:15
Megállapodást írt alá a Mol Rt. a szlovák Slovnaft olajipari társasággal, amely alapján a magyar cég mintegy 262 millió dollár ellenében, első lépésben 36,2 százalékos részesedést szerez a szlovák társaságban. Az akvizíció versenyhivatali engedélyek és más előzetes feltételek teljesülése esetén érvényes és várhatóan 2000 harmadik negyedének végére fejeződik be. A két társaságnak együttesen 36 százalékos részesedése lesz a magyar, 38 százalékos a szlovák, 3 százalékos a román és 2 százalékos a cseh kőolajtermék-kiskereskedelmi piacon.

Slavomir Hatina, a Slovnaft elnök-vezérigazgatója kijelentette, hogy azért esett a választásuk a Mol Rt.-re, mert a két társaság között szoros a stratégiai kapcsolat, közösek a regionális célkitűzések, és a Mol jelentős tapasztalatai hozzájárulnak a hatékonyság javításához - áll a MoL közleményében.

A tranzakció 150 millió dollár tőkeemeléssel, és a meglévő részvények vásárlásával valósul meg. A tranzakció befejeződését követően a Mol a Slovnaft jegyzett tőkéjének több mint 50 százalékát birtokolhatja.

A pontos tulajdonosi arányok attól függően alakulnak, hogy a jelenlegi tulajdonosok milyen mértékben élnek elővételi jogukkal az alaptőke emelés során. A Mol Rt. a tőkeemelést követő nyolc üzleti negyedév után vételi joggal rendelkezik majd 50 százalék plusz egy szavazat megszerzésére a Slovnaft jegyzett tőkéjéből.

Az üzlet finanszírozásához a J. P. Morgan (amely a Mol kizárólagos nemzetközi pénzügyi tanácsadója volt) 364 napos futamidejű, 300 millió dolláros (1 dollár 269,84 forint) áthidaló kölcsönt nyújt. A rövid lejáratú hitelt várhatóan egy hosszabb futamidejű hitelkonstrukció váltja fel. A Mol tájékoztatása szerint a csoport eladósodottsága továbbra is 40 százalék alatt marad.

A tőkeemelést követő első nyolc üzleti negyedévben a Mol az igazgatóság nyolc tagja közül négyet delegál. A felső vezetők közül a Mol nevezi ki a pénzügyi vezetőt, az értékesítési és marketing vezetőt, a kiskereskedelmi vezetőt, valamint a beszerzési vezetőt. Az egyéb kinevezésekről később döntenek, a jelenlegi elnök-vezérigazgató azonban a tranzakciót követően is megtartja pozícióját.

A többségi tulajdonosi pozíció elérése után a Mol delegálhatja az igazgatóság tagjainak több mint felét. A jelenlegi két fő tulajdonos Slovintegra és a Slovbena jelentős kisebbségi hányadot tart meg a birtokában.

A két társaságnak együttesen 36 százalékos részesedése lesz a magyar, 38 százalékos a szlovák, 3 százalékos a román és 2 százalékos a cseh kőolajtermék-kiskereskedelmi piacon. Ezen kívül erős stratégiai pozíciót foglalnak el az Ausztria és Dél-Lengyelország piacain való terjeszkedéshez. A két társaság finomító-kapacitása 330 ezer hordó naponta. Ebből a pozsonyi finomító 110 ezer hordós kapacitással rendelkezik.

A Slovnaft nettó árbevétele 1999-ben 43,7 milliárd szlovák korona volt, míg az adózás utáni veszteség 2,39 milliárd szlovák koronát tett ki.