Aliz
6 °C
14 °C

Vádat emeltek Molnár Csaba ellen

2004.07.05. 15:58
A Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal vádat emelt Molnár Csaba ellen vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés, hivatali visszaélés és államtitoksértés miatt. Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság pénzmosás elleni osztályának vezetője ellen tavaly decemberben indult belső vizsgálat.
A Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatala hétfőn benyújtotta a vádiratot Molnár Csaba alezredes és két másik gyanúsított - D. Zoltán és T. Bassam - ellen indított büntetőügyben. A vádirat szerint Molnár hivatali hatáskörében eljárva, pénzváltóknak tartott előadások során ismerkedett meg az ugyancsak pénzváltással foglalkozó D. Zoltánnal és T. Bassammal.

Ceruzatartóval kenyerezték le?

"A pénzváltók egyre intenzívebbé tették kapcsolatukat Molnárral", így amikor tudomást szereztek arról, hogy az őket ügynökként foglalkoztató K&H bank a szerződést fel akarja mondani, egy benzinkútnál találkoztak Molnár Csabával, és ajándékkal próbálták rávenni, hogy befolyását latba vetve bírja a bankot más döntésre. Molnár az ajándékot elfogadta, és másnap a bankot felhívta, soron kívüli találkozót kérve a pénzintézet vezetőitől - áll az Indexhez faxon eljutattott ügyészségi közleményben.

A benzinkútnál kapott csomagban egy körülbelül háromezer forintos arany karkötő, egy fa névtábla, egy szakértő által ötezer forint értékűnek becsült egzotikus faanyagokkal díszített ceruzatartó és sütemények voltak. Később Molnár az osztályához pénzmosás miatt érkezett bejelentésről tájékoztatta D. Zoltánt, ezzel államtitkot közölt arra jogosulatlannal, megsértve a pénzmosásról szóló törvényt. Az ORFK utóbb feloldotta a kérdéses információ titkos minősítését. Mindezek alapján a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal vádat emelt Molnár Csaba ellen vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés, hivatali visszaélés és államtitoksértés bűntette miatt. A pénzváltók ellen társtettesként elkövetett hivatali vesztegetés a vád. Az első vádpont büntetési tétele 2-8 év, a hivatali visszaélésé három évig terjedő, az államtitoksértésé 1-5 évig terejedő szabadságvesztés.

"Tanúk cáfolták"

"Végtelenül sajnálom, hogy az ügyészség a nyomozás megszüntetésének döntését nem vállalta fel, figyelemmel arra, hogy a gyanúsításban közölt gyanút egyébként kívülálló tanúk cáfolták és cáfolják, emellett a rendelkezésre álló bizonyítékok sem támasztják alá" - mondta Zamecsnik Péter, Molnár Csaba védőjeaz MTI-nek nyilatkozva.

Zamecsnik emlékeztetett rá: már a gyanúsításkor is rendelkezésre állt a bank két alkalmazottjának tanúvallomása, akik egyértelműen cáfolták az ügyészi gyanúsítást. Közölte: államtitok akkor lesz egy adatból, ha azt az arra jogosult államtitokká minősíti, márpedig azt az adatot, ami a vádban szerepel, a jogosult soha nem minősítette államtitokká. "Sajnálatos, hogy a vád szerkesztője (...) a magyar büntető-eljárási törvény szellemével és a legfőbb ügyész (...) álláspontjával szembehelyezkedve olyan bizonyítékot kíván felhasználni, amely nem felel meg a célhozkötöttség elvének" - közölte Zamecsnik Péter.

Az ügyvéd még májusban elmondta, hogy Molnár Csabára soha nem adtak ki lehallgatási engedélyt. Engedélyt adtak ki az egyiptomi pénzváltóra és magyar segítőjére pénzmosás megakadályozása céljából, de az államtitoksértés, a hivatalos személy által elkövetett vesztegetés és hivatali visszaélés nem tartozik ebbe a kategóriába. Hangoztatta: csak a lehallgatási engedélyben rögzített bűncselekménnyel összefüggő információkat lehet később a büntetőeljárás során felhasználni.

Ügyészségi nyomozás

Molnár Csaba, az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatósága pénzmosás elleni osztályvezetője (a brókerbotrány pénzmosási szálának feltárását végző nyomozócsoport vezetője) ellen tavaly decemberben indult belső vizsgálat, majd később ügyészségi nyomozás a Nemzetbiztonsági Hivatal feljelentése nyomán.

Az egyik napilap úgy tudja, hogy a nyomozás végét jelentő iratismertetéstől számítva hosszabb ideig tanulmányozták a különböző ügyészségi illetékesek Molnár Csaba néhány tízoldalas aktáját, mint a móri mészárlás többkötetes (csaknem 30 ezer oldalas) irathalmát.

Megbízott marad, a kinevezéssel várni kell

Molnár Csaba alezredest július 1-jével bízták meg a Nemzeti Nyomozó Iroda pénzügyi nyomozó főosztályán a felderítő osztály vezetésével, és az alezredes elfogadta a felkínált osztályvezetői állást. Addig azonban nem lehet kinevezni az osztály vezetésével az alezredest, amíg az ellene indult eljárás be nem fejeződik, ezért egyelőre csak megbízták az alezredest a július 1-jével felálló NNI osztályának vezetésével.

Mivel mindenki tudta, hogy az ügyben vádirat készül, ezért nem okozott meglepetést a vádemelés. Molnár Csaba kinevezésével meg kell várni a bíróság jogerős ítéletét, így most "a labda a bíróságnál van" - mondta Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője az Index érdeklődésére

Molnár Csaba korábban úgy nyilatkozott, hogy megvárja vádat emelnek-e ügyében, mert ennek tudatában szeretne válaszolni arra a felkérésre, amely szerint a jövőben a Nemzeti Nyomozó Iroda egyik osztályát vezethetné.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?