Klaudia
-4 °C
2 °C

Három százalékot kaphatott a visszaléptetett jelölt

2006.04.10. 13:28
A szocialista Molnár Zsolt nem indult az I-II. kerületben, mégis sokan szavazni tudtak rá. Az MSZP szerint szorosabb lehetne az állás, ha nevét rendesen áthúzták volna.

Az I-II. MSZP számításai szerint körülbelül ezer érvénytelen szavazatot kapott visszaléptetett jelöltjük az Budapest I. kerületben. A szocialista Molnár Zsolt nem sokkal az első forduló előtt lépett vissza a jelöltségtől a szabad demokrata Kóka János javára, de a szavazólapokat addigra már legyártották, így a neve szerepelt az íveken.

Ezt a választókerült II. kerületére eső részén megfelelően orvosolták, jól láthatóan áthúzták Molnár nevét. Szavazóköri delegáltak szerint az első kerületben viszont sok helyen inkább alá-, mint áthúzták a nevét, és emiatt sokan azt hitték, szavazhatnak az MSZP jelöltjére. Molnár Zsolt az Indexnek elmondta, számításaik szerint körülbelül ezer ilyen, érvénytelen szavazatot adtak rá.

Rámutatott, hogy ha ezek a szavazatok is Kóka Jánosnak mentek volna, akkor döntetlen közeli állás lenne a kerületben a liberális politikus és a fideszes polgármester, Nagy Gábor Tamás között.

Ha döntetlen nem is, a választási jegyzőkönyvek szerint valóban szorosabb verseny lenne Kóka és Nagy Gábor Tamás között. A hivatalos jegyzőkönyv szerint 3,22 százaléknyian, 1077-en szavaztak érvénytelenül. Ha ők valóban mind az időközben visszaléptetett szocialista jelöltet támogatták, akkor mindössze 263 szavazatnyi előnye lenne a gazdasági miniszterrel szemben az I. kerületi polgármesternek. Ez különösen a második fordulóban teheti izgalmassá a helyzetet, mivel a kerületből 377-en külföldön szavaznak, és ezek eredményét egy héttel a választás után összesítik. Elképzelhető tehát, hogy Kóka és Nagy Gábor Tamás között dől el a legkésőbb a szavazás.

Molnár Zsolt az Indexnek elmondta, hétfő délután döntik el, hogy panaszt tesznek-e. Az I. kerületi választási bizottságot eddig nem sikerült elérnünk, Kóka János pedig nem akarta a hírt kommentálni.