A 'bizniszelők' juttatták ide a pártot

2001.03.20. 17:03
A Törzsasztal vendége volt kedden Molnár Róbert képviselő, Torgyán József egykori bizalmasa. A képviselő könyve (Az elnök embere voltam) a napokban jelent meg. Molnár szerint a könyv jól megy, "veszik mint a cukrot". A ,,renitens" kisgazda úgy gondolja: nem a lejáratás vagy a hálátlanság szándéka vezérelte a megírásában, könyve adalékul is szolgálhat majd a rendszerváltás-kori Magyarország politikai kronológiájának jobb megismeréséhez. Molnár szerint 2002-ben a kisgazdák nem jutnak be a Parlamentbe. Az FKGP botránysorozatához pedig nem a Fidesznek, hanem a párton belüli "bizniszelőknek" volt közük. A kedden visszahívott Borost ,,jó embernek", Torgyánt pedig ,,teljesen kontrollnélkülinek" tartja. ,,Nem Torgyánnak, hanem azoknak kell rács mögé kerülniük, akik belevitték a sok hülyeségbe" - állítja Molnár.
(Töfröcsó): - Fogy a könyv? Veszik? Viszik mint a cukrot?

- Azt mondják az engem felhívó és dedikálásra invitáló könyvesboltosok, hogy igen, jól megy. Mondhatnám úgy is, hogy "veszik mint a cukrot".

(Cafon): - Mennyi segítséget kapott Bartus László újságírótól könyve megírásához? Biztos emléxik, hogy ő is valami ilyesmit írt a Hit Gyülekezetéről. Nem is beszélve az Ön szektázós parlamenti felszólalásairól... Helyesnek tartja e önnön példáján keresztül megtanítani gyermekeinknek jótevőink elárulását?

- Még ha számodra nem is látszik, van magamhoz való eszem, nem kell tanácsért sem Bartus Lászlóhoz, sem máshoz fordulnom, noha megszoktam szívlelni a nálamnál okosabbak intelmeit.

Ami elárulást illeti, mindenkinek üzenném: Úgy érzem, hogy nem én árultam el a kisgazdákat, hanem azok akik pártköntösbe bújtatva saját bizniszeiken ügyködtek 1998-tól kezdődően. Én főállású képviselő vagyok, noha lehetnék még mellette akár valamilyen Kft ügyvezető igazgatója is.

(cafon): - Ha nem árulta el jótevőjét, akkor hogyan definiálja könyve megjelentetését? Jócselekedet?

- Ha elolvassa könyvem, rá fog jönni, hogy nem a lejáratás szándéka vezérelt a megírásban. Úgy gondolom, hogy könyvem adalékul is szolgálhat majd a rendszerváltás-kori Magyarország politikai kronológiájának jobb megismeréséhez. Ma felhívott egy történészprofesszor, és gratulált könyvemhez, amelyben szerinte sok esemény más megvilágításba kerül(het) a történelemkutatók számára. Ha ezzel egy objektív kép megalkotását szolgáltam, akkor igen, jócselekedetnek tartom.

(Semsei Ferenc István): - A Bartus könyv és az Ön könyve közötti párhuzamon szeretnék tovább menni. Számos feltűnő párhuzam van a Hit Gyülekezetében 1998-ban lejátszódó - számomra - sajnálatos események és a Független Kisgarázda Pártban történtek között. Ez utóbbit vegyes érzelmekkel fogadtam, fogadom. Legutóbbi ilyen mozzanatnak az Ön könyvének megjelenését tekintem. Akkoriban többen itt a fórum keretei között hangot adtunk annak, hogy szerintünk a nálunk történtek mögött a FIDESZ manipulációi húzódnak meg. Az Önöknél bekövetkezett dolgok mögött viszont nem csak én, hanem közszereplők is egyértelműen a FIDESZ háttérmunkájáról szólnak. Megerősíti-e, hogy a FIDESZ a háttérben tevékeny szerepet vállalt Torgyán elnök úr elmozdításában? Tud-e arról, hogy ilyen szerepet vállalt a FIDESZ akkoriban a Hit Gyülekezetével szemben?

- Köszönöm kérdéseit. Ha Torgyán körül nincsenek olyan negatívumok, amelyek a közbotrány szintjére süllyesztik az FKGP-t, akkor a Fidesz sem tudott volna bármit tenni. Ahhoz, hogy ezek a negatívumok megtörténjenek, nem a Fidesznek, hanem a párton belüli "bizniszelőknek" volt közük. A bűnbakot ott kell keresni. Nem tudom, hogy a Hitgyülihez mi köze a Fidesznek? Szerintem semmi.

(Csülök): - Molnár Úr, írja: " Én főállású képviselő vagyok, noha lehetnék még mellette akár valamilyen Kft ügyvezető igazgatója is." És az fáj nagyon, hogy nem az?

- Nem fáj, sőt...

(dekóder): - Nem gondolja, hogy taktikai hibát követtek el azzal, hogy elhagyták a frakciót? A jelek szerint sokat számítana most az a négy-öt ember.

- Egy idő után már nem tudtam nézetközösséget vállalni a vezetőkkel. A történtek arra kéztettek, hogy mindent egy lapra téve elhagyjuk a frakciót. A jövő titka, hogy jól döntöttünk-e. Magam részéről úgy gondolom, jól döntöttem.

(nemo_d): - ,,Pubi" most jelentette be, hogy a Boross Imrét vissza hívják a miniszteri tisztségből. Mit szólsz ehhez?

- Imrét régóta ismerem. Rendes, jó ember. Torgyán sajnos teljesen kontrollnélkülivé vált. Nem értek egyet Boross visszahívásával. Gondolom lesz még Viktornak is némi beleszólása a dologba.

(purplerain11): - Amikor Ön 1996-ban megszavazta a kisgazda pártalkotmányt, akkor nem gondolt arra, hogy nyilvánvalóan diktatórikus és csak Torgyán hatalmát akarja fedezni ami mélyen ellentétes a kisgazda hagyományokkal? Amióta Ön a változatlan és Ön által is megszavazott pártalkotmányt diktatorikusnak érzi, az ugye azt jelenti, hogy Ön változott meg, nemde? Ön nyár végén a kisgazda nagyválasztmányon még arra szavazott, hogy Torgyán legyen az államfő? Fél éve Ön még Torgyánt a magyar demokrácia letéteményesének látta, most meg diktátornak, Ön szerint ez hiteles? Ön ugye akkor változott meg, amikor már napvilágra kerültek a közvéleménykutatási adatok, miszerint Torgyán utazgatásai, alkalmatlansága, házépítése és a kisgazda korrupciós ügyek miatt a párt népszerüsége alig kimutathatóvá süllyedt és Ön előtt jogosan felrémlett az, hogy Torgyán 2002 után már nem lesz képes Önt megfelelő anyagiakkal ellátni a jövőben, így Ön most váltani próbál?

- Torgyán teljhatalmat 1992-ben kapott, és nem '96-ban. Azért volt erre szükség, mert Antallék ekkor nem a kisgazdákat akarták bedarálni, hanem Torgyánt eltávolítani. Az ember folyamatosan változik, én is... De soha nem támogattam Torgyán államfővé jelölését. Nem tartoztam a talpnyalók közé, és amikor szükséges volt (igen sokszor), magam is kritikával illettem őt.

(purplerain11): - Ha tehát az előző kérdésből származtatva, itt végeredményben az Ön megélhetése, jövője van veszélyeztetve, Ön úgy gondolja, hogy a reformkisgazdák mögött potenciális szavazók állnak és én tévedek, amikor azt gondolom, hogy sem a kisgazdák, sem a reformkisgazdák mögött nem állnak tömegek és Torgyán eddigi és mostani kiszolgálói között a közvélemény nem fog különbséget tenni?

- Soha nem foglalkoztatott a megélhetés kérdése. Mindig azt csináltam, amit szerettem, soha nem pénzért, soha nem a hatalomért.

(purplerain11): - Ha Önök valódi reformkisgazdák, akkor mi érdekük volt abban, hogy előre írásban leszerződjenek a Fidesszel, hogy kivülről támogatják azt a kormányt, amelyik még mindig az Önök ellenfelére, Torgyán Józsefre alapoz? Mi volt az ok, hogy egy ilyen egyoldalú hüségnyilatkozattal segítsék Orbánt, mikor ezzel szemben semmit sem kaptak? Igértek Önöknek a Fidesz részéről választási támogatást, listát, pénzt, bármit egyoldalú kormánytámogató hüségnyilatkozatukért cserébe? Ha nem igértek ilyet, akkor Ön hallot-e már a bizonyos mórról, aki megtette a kötelességét és utána elmehetett?

- Elsősorban magyarnak érzem magam, ezért az ország ügyei foglalkoztatnak leginkább, és nem valami féle pártalkuk.

(nobodybuilder): - Ismerőseim körében mindenki pontosan a megjelenése óta tudja, érzi Joszif Visszarionovics Torgyeanuról, hogy kiféle-miféle. Önök erre csak most kezdenek rájönni? Miért? Tsodálkozik azon, ha ezután azt kérdezi egy jobbérzésű ember, hogy jöhet-e valami jó egyáltalán a kisgazdapártból? Ilyen háttérrel, alappal mit remél, milyen karrierre számít?

- Ne feledkezz meg arról, hogy Torgyán 1996-ban 29%-os népszerűségnek örvendett. Neki jól állt az ellenzéki szerep, de nem igazán jól muzsikált kormánypártiként. Ha fut a szekér, akkor mi baj lehet?

(Laci): - Hogy bírja elviselni a lelkiismerete azt, hogy aki önt felemelte, azt most ön hátbatámadja? (Én szoclib féreg vagyok, és nem bírom én sem Torgyánt, de inkább ő, mint a reformer kisgazdák, annak alapján amit művelnek) Másik kérdés: igaz-e, hogy az ön "nagy leleplező" könyvéhez segítséget nyújt a múlt év másik "nagy leleplezője" Bartus László? Csak adalékként: közismert tény, hogy bizonyos dolgokban egyezik a véleménye vele. És ugyanazt is csinálja.

- Jó szórakozást Torgyánhoz :-)

(Csattogószárnyú Falepke): - Ön szerint bejut-e a Kisgazdapárt a Parlamentbe a 2002. évi választásokon? Ha igen, melyik? Hány százalékos eredménnyel? Szövetségre lépnének-e a bejutás érdekében saját magukkal (ti: Torgyán-féle kisgazdák) ? Szövetségre lépnének-e olyan más párttal, amelyik szövetségre lépett Torgyánékkal? Miben különböznek önök Torgyánéktól, leszámítva a belső hatalmi harcokat, Torgyán személyét és sleppjét? Másképp: miben különbözik az Önök programja?

- A kisgazdáknak első sorban a kormányprogram végrehajtását kell(ene) szolgálniuk. E helyett civakodnak - amelyből én kimaradok - és azzal foglalatoskodnak, hogy ki az igazi. Ha minden így marad, akkor múlt időben kell 2002 után beszélni az FKGP-ről. Amennyiben elolvassa könyvem "végszóját", megtudhatja, hogy az én álláspontom mi ebben a kérdésben.

(Töfröcsó): - Ön aztán tud szélirányba forogni... Az asztal a tanúm rá, hogy én nagyon nem kultiválom a torgyánt, de amit ön csinál(t), az százszor überelte jocóka tetteit. Elöbb nyalunk a halyó kapitányának ezerrel, majd kijukasztjuk a hajót és beleugorva az első mentő csónakba, kívülről tovább sülyesztjük??? Hogy is van ez? Azt már meg sem kérdem mennyit keres a torgyán agonizálásán...

- "Jocóka tetteit" nehezen lehet "überelni". De nem is tudtam, hogy az interneten ilyen közkedvelt Jocóka :)

(tegzes): - Ha elfújuk az ön " reformkisgazda " létének burkát, sajnos csupán az látszik jól, hogy új szelet akar fogni politikusi pályájának vitorlájába a régi, elfáradt, no persze ellehetetlenült helyet. Ezt röviden köpönyegforgatásnak hívják. Akárhogy is csűri-csavarja tovább a szót, mi akkor is visszaemlékszünk arra, hogy lelkesen asszisztált a diktátori allűröket produkáló Torgyánnak, s ezzel aktívan hozzájárult az ország politikai kultúrájának mélyrepüléséhez. Ön már hiteltelen közszereplővé vált, aki egyfajta 22-es csapdájában ül nyakig, mert ha csak mostanság ismerte fel a torgyáni anomáliákat, akkor csapnivaló politikus. Ha meg nem így volt, az még rosszabb...

- Nem kötelező sem nekem, sem másnak képviselőként megöregednie. Csak emlékeztetném Önt Torgyán pártjának 29%-os népszerűségére. Akkor aki Őt támogatta, az mind hiteltelen?

(jeno34): - Alig 1 év és választások lesznek. Van már elképzelése arról: hogyan tovább? Újra indul? Ha igen milyen színekben? S mik a tervei arra az esetre, ha nem sikerül? Esetleg íróként folytatja? Más dokumentumok is lapulnak még a tarsolyában, mint amik a könyvben megjelentek? Várom válaszát.

- Köszönöm a kérdést, a Jóisten útjai kifürkészhetetlenek. 17 éves koromban már újságíróskodtam, most képviselő vagyok (még egy évig), aztán lehet, hogy én leszek Rejtő Jenő :)))

(gedeon bácsi): - Mint egy régi ismerősnek úgy írok neked, hátha még elfogadod szavam!
Hát mi lesz veled??? Hát ki fog ezentúl kutyául fogadni téged?? Igaz lassan már nem is kutyának nézel ki, hanem újévi kismalacnak, de hát a jólét senkit sem kímél! Mit fogsz enni jővő nyártól???

- Örülnék, ha nem lenne mit ennem, de megnyugtatásodra közlöm, hogy emiatt nem aggódom. A kismalacra vonatkozó megállapításoddal egyetértek. Ha ismersz, tudod, hogy nem eszem sokat, csak rendszertelenül, és emlékszel biztos arra, hogy akkor ebédeltem egymás után kétszer, amikor Józsi felnyomta az idegemet.

(clairvoyance): - Torgyán József és az FKGP mélyrepülése, azaz a párt haldoklásának realizálása késztette arra a Reformkisgazdákat, hogy egyik napról a másikra - hirtelen és váratlanul, legalábbis látszólag - a pártvezér ellen forduljanak vagy ez már egy régóta érő készülődés eredménye?

- Hogy mennyire hirtelen történt a szakítás, nem tudom. Az biztos, hogy sem Torgyán, sem más kedvéért nem vonulok okirathamisítás miatt börtönbe. Gondolom ezzel Ön is egyetért.

(TRA 395): - A vidék kiáll Torgyán József mellett, a vidék nem hálátlan. Ön nem tudott kibújni Torgyán árnyékából, bosszúból, rosszmájúságból vagy egyszerűen irigységből könyvet ír a pártelnökről, ami úgy hallom gúnyos hangvételű lesz. Az ilyesmit kimondottan gusztustalannak tartom, már elnézést. Szóval az ilyen magatartással, hozzáállással rendelkező embereknek inkább valamely liberálbolsevik pártban lenne a helye. Nekem maga nem szimpatikus, egyszerűen nem fér a fejembe, hogy ha ön összekülönbözött a párt vezetésével, miért próbálkozik a párt szétverésével, lejáratásával. Azt hiszem önnek saját magát már sikerült lejáratnia, arról már lekésett. Torgyán József bízunk benned!

- Köszönöm őszinte sorait. Nem lehetünk egyformák, és ez így van jól. Én nem veszekszem senkivel, senkit nem járatok le, csupán könyvemben mindazt a jót és rosszat vetettem papírra, ami az elmúlt egy évtizedbe belefért. A sárdobálás távol áll tőlem.

(nemo_d): - Könyvedet elkezdtem olvasni! Szerintem nem annyira leleplező és bulvár mint amit gondoltunk. De ez nem baj, mert ettől lesz szerintem hiteles. Arra lennék őszintén kíváncsi, hogy mi késztetett a könyved megírására? Azt elfogadom, hogy egy fiatalt érhet csalódás és nem jól mérte fel a helyzetet, de az igazi okokra lennék kíváncsi. Mitől lett ez a nagy tisztán látás nálatok? Mi lesz most az FKGP-vel? Mi lesz veletek? Mi lesz a Pubival?

- Köszönöm soraid. Könyvemmel egy tartalmas, eseménydús korszakot zártam le. Az igazi okok mindazok, amelyeket Te is, mások is látnak. Az FKGP vagy megújul, vagy elvész. Ez már nem rám tartozik. Az számomra másodlagos, hogy mi lesz velem. "Pubi" pedig valószínűleg nyugdíjba megy.

(myprint): - Kit képvisel Ön? A volt gazdáját nem, az biztos. Saját magát sem képviselheti, mert az nem kifizetődő és nem azért került oda. "Reform" kisgazdák se jöhetnek szóba, mert Önök vannak vagy tízen, annyiért meg nem igazán érdemes feláldozni egy esetleges karriert. Az Igazságot, tiszta észt, dolgos kezeket képviseli? Nem hiszem, a fentiek képviseletét már '98 -ban el kellett volna kezdenie, nem most a választások előtt 1 évvel. Ki hiszi el Önnek és "reformer" társainak, hogy a nyelv mely már fényesre koptatott egy ülepet, nem fog azonnal lecsapni egy másik közepére, megfelelő honorálás fejében? Az én pénzemért kit képvisel Ön, "képviselő" úr?

- Ha figyelemmmel kísérte volna képviselői munkámat, akkor könnyen láthatta volna, hogy az egyik legtöbbet dolgozóm képviselő vagyok. Nem csak parlamenti munkámra gondolok, hanem egyéb karitatív tevékenységeimre is. Pl.: saját pénzen 500 db mikuláscsomagot vásároltam a Szeged környéki rászoruló gyerekeknek, minden évben jótékonysági (ingyenes) koncertet szervezek szülőfalumban, 54 gazdának intéztem el a közelmúltban, hogy a gázolaj útadó-visszetérítését egy év után megkapják, a Szeged környéki településeken 2002-től megindul a csatornaberuházás, igaz, ezt Bartha László szegedi polgármesterrel, képviselőtársammal intéztük... Sorolhatnám hosszasan a sort tovább, ha felhív telefonon, beszámolok munkámról részletesebben is. Mindenesetre köszönöm érdeklődését.

(Cafon): - Felszólalásai tekintetében nem dolgozta agyon magát. Amit a Hitesekkel csinált azt is úgy dugták az orra alá. A kübekházi koncert valljuk be még Dáridónak is rossz volt. Meg hát ugye szerénysége(d) is megcsillogtatta cseppet sem Isten adta tehetségét. A szegedi csatorna-beruházásról és a szegedi polgármester áldásos tevékenységéről épp eleget olvashattunk a MANCS-ban ha jol emléxem. Csak nem bűnrészes? Jobb ha nem sorolja...

- 108 felszólalásom volt, míg Torgyánné Mariskának 8. Az Operettgála sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy azon 8000-en voltak. Ha eljön, szeretettel látom.

(lms): - Ön évekig kitartott egy olyan személy mellett, akiről lerí, hogy viselkedését súlyos személyiségfejlődési, önértékelési zavarok határozzák meg. Most úgy ítéli meg, nem állhat ki többé Torgyán József mellett. Próbálja meg hihetően, meggyőzően elmagyarázni: Miért tartsam Önt, Önöket erkölcsileg jobbnak, mint azokat maszopos haszonlesőket, akik egészen addig kitartóan támogatták a kádárista diktatúrát, amíg abból személyes hasznuk származott, majd a megfelelő -- Önöknél sokkal jobb érzékkel megválasztott -- pillanatban hirtelen demokrata, reformer álarcba bújtak?

- Változnak az idők. TJ-vel '98-tól kezdtek problémák lenni az általa körbevett talpnyalók miatt. Ha talpnyaló lettem volna, akkor megregulázás céljából nem hívtak volna '99-ben vissza az Országgyűlés külügyi bizottságából.

(kabala): - Nam tartja-e gyomorfordítónak azt a pálfordulást amit ön is végrehajtott? Már többen megkérdezték ,de én is megteszem: Hol fogja folytatni "pályafutását" 2002-es választások után? Az ön volt pártjával eddíg is szoros kapcsolatban lévő (tehát önnel is!) ,antiszemita ,rasszista stb Miépben?

- Nem gondolkodom - egyelőre - azon, hogy miképp alakul majd a "karrierem". A MIÉP számomra nem az elfogadott pártok táborát jelenti.

(András): - Maga maradt olyan gerinctelen amilyen volt. Nem sokra becsülöm Torgyán Józsefet, de az ilyen árulókat még kevesebbre. Nem kellene inkább úgy vezekelnie, hogy bocsánatot kér azért amit csinált, visszaadja amit ellopott (mert miért pont maga ne lopott volna), és eltűnik a közéletből?

- Köszönöm észrevételeit. Sajnálattal kell tájékoztatnom, hogy nem tartozom a "lopós" képviselők közé. Ha Önnek annyira tetszik TJ, akkor kérheti felvételét az FKGP-be. (1056, Budapest, Belgrád rakpart 24.) Sok sikert kívánok!

(Mijo): - Kedves Róbert, ma reggel a tévében érdekes hírt idézett egyik francia lapból, mely szerint Párizs polgármesterévé, egy önmagát homoszexuálisnak valló, baloldali gondolkodású, szocialista pártállású férfit választottak meg. Szerinted a mai magyar politikai életet milyen mélységében jellemzi - pontosabban: jellemzi-e egyáltalán - a homokosság, és ennek bensőségei, azon belül esetenkénti nézetkülönbségei, torzsalkodásai, féltékenykedései révén, kihatással lehet-e a közéletre, a mi életünkre ? Szerinted Tímár György, az örök kebelbarát, vajon milyen oknál fogva állt odébb, vált a gazda egyik legkeményebb bírálójává ?

- Köszönöm kérdésedet. Nem tudok arra igazából válaszolni, mert senki arcára nincs ráírva - legalább is én nem látom -, hogy ki a homoszexuális és ki nem az. Bizonyára féltékenység nem jó tanácsadó, mint ahogy a torzsalkodás sem vezet jó eredményre. Mint látod, nem csak én, hanem Tímár Gyuri is, valamint sok mindenki más is hátat fordított "Jóska bácsinak". Ugye, Te sem és remélem, mások sem gondolják azt, hogy én vagyok társaimmal az a gazember, aki az ártatlan elnököt bántja. Mára úgy látszik, hogy több eszkimó, mint a fóka...

(tegzes): - A kérdéseket végigolvasva egyértelmű, hogy az ön személyével és tevékenységének megítélésével kapcsolatban jelentős összhangban vagyunk. Nem érdemes magát azzal ámítani, hogy ezek a vélemények csak az Indexen jellemzőek. A mi kis társadalmunknak bizony elege van magukból, magából. Nem kéne már levonni a tanulságot és más hivatás után nézni?

- Köszönöm őszinte véleményét. Igaz, kicsi, de annál nagyobb ez az ország, hogy csak az Önéhez hasonló vélemények kapjanak teret. Szerencsére demokrácia van, így csak köszönöm őszinteségét.

(Kukac): - Egyetértek bubis hozzászólásával, maga tényleg gerinctelen, ráadásul még büszke is rá. Most nagyon jól alakulhatnak a dolgok Ön körül, hiszen, a hazug, liberális kereskedelmi adók megváltóként tisztelik Önt és áruló társait, akik felveszik a harcot a "ROSSZ" ellen. Most Maguk a hősök! Maga soha nem nézett ki úgy, mint egy politikus, de ami meg rosszabb: soha nem is viselkedett úgy! Emlékszik meg a fogadásra, amit Schmuck Andorral kötött? Magának ennyit ér a szava.

- A Magyar Hírlap egyik - számomra nagyrabecsült - liberális publicistája azt írta rólam: "Molnár Róbert fenomenális tehetség". Természetesen én ilyet magamról akkor sem állítanék, ha az lennék. Csupán ezzel azt akartam érzékeltetni, hogy a liberális körökben sem egyforma a vélekedés rólam. A Schmuckkal kapcsolatban: egyik tévétársaság kért fel fogyiversenyre bennünket. Innen az ismerettség. Számomra mindegy, hogy ki jobbos, ki balos, az a fontos, hogy jó ember legyen.

(GlobálBéla): - Hajrá Robi! Elsősorban szeretnék gratulálni a könyvedhez! Érdekelne, hogy igazából mi volt a célod a könyved megírásával? Szerinted mi újat lehet még megtudni belőle? Azt láthatóan már sikerült, hogy a HIT-es atyafiak azonos húron pendüljenek Józsibácsi talpasaiva. :))) Kedves FIJJÚK most éppen milyen irányból fúj a szentlélek?

- Köszönöm soraidat. Amatőr íróként azt mondják nem is olyan rossz a könyv. Én még nem olvastam, csak a kéziratot és a korrektúrát, de azt legalább nyolcszor. Nem sárdobálás szándékával ragadtam tollat, csupán a rendszerváltó évtized egyik politikaformáló pártjának jó és kevésbé jó oldalát akartam - tanulságul - megmutatni. Hogy "merről fúj a Szenlélek", nem tudom. Talán mindannyiunkban van belőle egy kicsi, ami viharok ellenére is bennünk marad.

(Fs): - Véleménye szerint mikor tűnik el Torgyán a közéletből? Lehet-e akkora csapást mérni rá, hogy befejezze dicstelen pályafutását?

- Jó a kérdés. Szerintem Torgyántól megválni nem lehet. Ezért döntöttem úgy, hogy én távozom.

(nobodybuilder): - Én ahhoz a csökött fajtához tartozom, amelyiknek vannak elvei, amelyik tartja magát bizonyos (főleg belső) normákhoz. Barátaim is többnyire ilyenek. Mit remél? Az FKGP népszerűsége a béka segge alá kúszott, ha úgy tetszik: Torgyeanu leküzdötte odáig. Őszintén reméli, hogy lesz ez még egyszer 29%? Gondolkodott már azon, hogy átlép fideszelni?

- Én is ilyen csökött vagyok. Barátaim is ilyenek. Ők helyeselték döntésemet. Nem hiszek a 29%-ban, még az 5-ben sem. Egyelőre nem fideszelek, habár a "fides"-t magamra nézve kötelezőnek tartom.

(Kergekoros): - Mind az ún. reformkisgazdák, mind a megcsontosodott (torgyánista, konzervatív, félve írom le: ortodox) kisgazdák retorikájának fontos eleme a 'kisgazda' értékrend, a 'kisgazda' méltóság, a 'kisgazda' tisztesség stb. Én sajnos nem tudom tartalmilag értelmezni ezeket a jelzős kifejezéseket. A 'méltóság' és a 'tisztesség' önmagában áll csak meg, bármilyen jelzővel értelmetlen. Azt meg nem tudtam meg az elmúlt 10 év során, hogy a sokat emlegetett 'kisgazda' értékrend milyen elemekből áll és ezek hogyan kapcsolódnak egymáshoz, ill. miben térnek el bármely más jó értelemben vett konzervatív párt/csoport értékrendjétől, és a 'kisgazda' életérzés mit is jelent pontosan. Kérem, definiálja a fenti fogalmakat, itt és most a Tasztal olvasói számára!

- A múlt értékeibe támaszkodó olyan konzervativizmus, amely nem utasítja el a haladó gondolatokat.

(Sinz): - Nem szeretném pocskondiázni mert itt NEM AZ A LÉNYEG , de hogy változhat meg egy politikus nézete pár hónap alatt? Szerintem le kell vonni a konzekvenciát és más foglalkozás után nézni, mert lehet hogy politikai berkekben elfogadják de a "köz" előtt már sosem lesz hiteles !! Erről mi a véleménye?

- Köszönöm az észrevételeket. Feltételezhetően nem ismert engem mondjuk 5 évvel ezelőtt. Ehhez képest most arról beszél, hogy megváltoztam. A kérdés számomra az, hogy honnan tudja, ha még soha nem találkoztunk, hogy milyen voltam 5, 3 vagy akár 1 évvel ezelőtt is?

(Nobodybuilder): - Apropó, stílus. Torgyánnak megvan az a képessége, hogy a legegyszerűbb beszélgetést is nemtelen diskurzussá aljasítsa, hogy szinte fizikai fájdalmat jelentsen hallgatni. Ez átgondolt dolog vagy von haus aus?

- Torgyánról sok mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy amatőr lenne. Szerintem profi, és nem szabad őt lebecsülni. Más kérdés az, hogy habitusa nem az én kedvemre való, s nem is volt az soha. Rendkívül ügyesen tudta "manipulálni" hallgatóságát.

(bubis): - Ha jobban figyelnél, mi a köpönyegforgatást és árulást nem csípjük, és teljesen mindegy, hogy történetesen Torgyán József ennek az áldozata, akinek minden bizonnyal bőven van takargatnivalója. Ez nem menti fel Molnár Róbertet, aki évekig a (bocsánat!) seggnyalója volt, most meg játsza az igazság bajnokát.

- Hogy ki volt seggnyaló, és ki nem, arról meg lehet kérdezni azokat, akikkel együtt dolgoztam. 22 évesen én voltam az, aki "rácsapta az ajtót" az Elnökre, és megmondta neki, hogy befejezte együttműködését. A többiek lapítottak, és megdöbbentek bátor kiállásomért. Ha Ön a munkahelyén dolgozik, és van egy idióta főnöke, akit mindenki hülyének néz, akkor ezáltal Ön is hülye lesz?

(hester): - Én most elöször látok ilyen interjút,eddig nem volt internet hozzáférésem. Erőt és kitartást kívánok Önnek/Önnöknek, bár a magam részéről soha nem fogok a kisgazdapárt semelyik "vonulatára" szavazni....azért talán Önnök mégis jobbak. Gondolom sok olyan egyszerű vidéki ember van, aki MINDENKÉPPEN valamilyen kisgazda eszmeiséget szeretne a parlamentben látni és talán, ha nem csak egyből lehet választani.

- Gratulálok az internethozzáféréséhez! Teljes mértékben egyetértek azzal, hogy embereknek lehetnek - szocializációjuk révén - más értékítéletük. Ezzel csak gazdagabb lehet a társadalom. Ilyen réteg az egyszerű, jóravaló vidéki földművelő réteg. Bár én joghallgató vagyok, de ez a mentalitás ez az értékítélet nem áll távol tőlem. Én azt szeretném, ha olyan Magyarországot teremthetnénk, ahol bármi fajta munkának meglenne az értéke. Ezért számomra pozitív diszkriminációt élvez a vidék.

(James Bond): - Mi a véleménye a hétvégén a Vasárnapi Hírekben megjelent pszichiátriai véleményekről, amelyek Torgyán doktor "beszűküléséről", azaz egyre kevésbe beszámíthatóságáról tanúskodnak?

- Magam is olvastam, ha azok igazak, akkor szomorúsággal töltenek el.

(De fan): - Igaz, hogy Önt úgymond Torgyán futtatta be, emelte fel azzal hogy elhozta vidékről, beiskoláztatta, tanítatta, amivel Ön hálával tartozik neki?

- Sok igazság van soraiban. Torgyán mellől a tehetségtelenek sorra kihullottak. Ha buta és tehetségtelen lettem volna, bizonyára az én talpamra is útilaput kötött volna. Ha a könyvet elolvassa, rájön arra, hogy nem hálátlanok soraim.

(szilárdmagyar): - Adjálnekik Robi! Szerinted le lehet váltani a patakvérJózsit? Bejut a parlamentbe a kisgazdapárt 2002-ben? Ugye, hogy nem Bartus Laci írta a könyvedet?

- Mindhárom kérdésedre a válaszom: Nem.

(szilárdmagyar): - Tényleg teljesen más a Józsi az életben mint a képernyőn? Nem is olyan rég a Xavér azt mondta róla, hogy az ország legnagyobb színésze. Szerinted is?

- Minden politikusnak van színészi vénája. Józsinál ez hatványozottabban jelentkezik, ami nem baj, ha azzal él és nem visszaél az ember.

(kappad): - Önt nagyra becsülöm. Ha esetleg emlékszik rá, néhány héttel ezelőtt a Városligeti fasor-ban egy autóba szállt be, és a piros lámpánál várakozó kocsisorból sok sikert, és erőt kívántam önnek. A kérdésem az: Nem gondolja-e, hogy az a sok szereplés Józsi oldalán Önt is vele együtt a süllyesztőbe teszi ?

- Igen, emlékszem. Nem szerepelek olyan sokat, mint Józsi. Távol tartom magam az üzengetésektől és a sárdobálástól. Ha számomra az van elrendelve, hogy megyek a süllyesztőbe, akkor kénytelen vagyok azt tudomásul venni.

(papabear): - Igazán csak az nyújtana elégtételt (és ez nem bosszú-, hanem igazságvágy), ha ToJó rács mögé kerülne gigantikus disznóságai miatt.

- Nem ToJó-nak, hanem azoknak kell rács mögé kerülniük, akik belevitték a sok hülyeségbe.

(eck): - Hogyan lett egy - az akkori eseményekre emlékezve könnyen belátható, hogy nem véletlenül - mozgalmas napjából showműsor a televízióban. Utólag hogyan látja, jó döntés volt? Megérte? Ha igen, kinek, mennyire?

- Felhívott a TV2 Napló című műsorának szerkesztője. Végigkísérték egy napomat. Szerintem semmi show nem volt benne. Végig kell csinálni, és rájön, hogy fárasztó.

****************
Kedves topiklakók, most sajnos el kell búcsúznom Tőletek. Remélem, hogy megtiszteltek kérdéseitekkel akkor is, ha legközelebb eljövök. Sok sikert, további jó internetezést kívánok mindannyitoknak! Ja, és jó olvasását! :)))