16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Parkolási társulást perelt be a mozgássérültek szövetsége

2003.01.22. 17:25
Bírósági keresetet nyújtott be a héten a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége a Fővárosi Közterületi Parkolási Társulás ellen. Hegedűs Lajos, a szervezet elnöke elmondta: jogszerűtlennek tartják azt a társulási eljárást, hogy az érvényes, közokirat-jellegű várakozási igazolványokat figyelmen kívül hagyva, pótdíjat követelnek a mozgássérültektől, s a bírságtól csak akkor tekintenek el, ha az érintettek regisztráltatják magukat. A parkolási társulás szóvivője szerint azt egy új igazolvány sem oldja meg, hogy a mozgássérültek várakozási engedélyét csak az használja, aki erre jogosult.
Hegedűs Lajos emlékeztetett az állampolgári jogok biztosának arra a megállapítására, hogy alkotmánysértő diszkrimináció éri ez ügyben a mozgássérülteket. Hegedűs Lajos szerint a mozgássérülteket megalázó eljárás több szempontból is kifogásolható, s nemhogy az európai uniós szemlélettel, de még a hazai elvárásokkal sincs összhangban. Rámutatott: egyebek közt a személyiségi jogokat, valamint az adatvédelmi törvényt is sérti a társulás azzal, hogy nyilvántartásba veszi a mozgássérülteket. .

A szövetség szerint ésszerűtlen a társaság regisztrációs igénye azért is, mivel e logika alapján a mozgássérültek várakozási engedélyével rendelkezőknek minden olyan településen, kerületben regisztráltatniuk kellene magukat az összes ott működő parkolási cégnél, ahol bármikor megfordulnak az őket szállító autóval. Hegedűs Lajos közölte: annak van értelme, hogy a mozgássérült várakozási engedéllyel rendelkező autóstól a helyszínen elkérjék az igazolványt, s annak valódiságát és érvényességét ellenőrizzék.

Megjegyezte, hogy mindez így működik a bevásárlóközpontok parkolóiban. Tóth József, a Fővárosi Közterületi Parkolási Társulás igazgatója elmondta, hogy a könnyű hamisíthatóság mellett az alapgond abból fakad, hogy a járművek szélvédője mögé helyezett engedélyen nem látszik azok érvényessége. Ezt ugyanis csak az engedély belső oldalai tartalmazzák. Ezért kérik az érintetteket a regisztrációra, amit szerinte náluk már ötezren meg is tettek. A mozgássérültek egy része nem személyesen, hanem meghatalmazottja útján rendezte ezt.

Tóth József emlékeztetett rá, hogy egy tavaly márciusi kormányrendeletnek megfelelően ez év januárjától már be kellett volna vezetni az új típusú, nehezen hamisítható mozgássérülti várakozási igazolványokat. Megjegyezte, úgy tudja, hogy ez várhatóan csak jövő év első felében valósul meg. Az igazgató üdvözölte az egészségügyi tárcának azt a szándékát, hogy újraszabályozzák az engedélyek kiadási rendjét, s csak a ténylegesen rászorulók kapják meg az igazolványt. Tóth József hozzáfűzte, azt egy új igazolvány sem oldja meg, hogy a mozgássérültek várakozási engedélyét csak az használja, aki erre jogosult.  • Hírek
  • Hírek