Antal, Antónia
-3 °C
-1 °C
Index - In English In English Eng

Medgyessy segíti az új kormányt

2004.09.30. 09:45
Medgyessy Péter távozó kormányfő a jövőben nemzetközi ügyekben és gazdasági területen nagyon fontos munkát végez majd - közölte Lendvai Ildikó MSZP-frakcióvezető csütörtök reggel.
"Nem vagyok jártas a diplomáciához szükséges papírokban, én magam azt hiszem, hogy itt nem formális kinevezésről van szó, hanem egy informális, de annál fontosabb munkáról" - mondta a szocialista politikus a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában arra a kérdésre válaszolva, hogy mire kapott megbízást Medgyessy Péter Gyurcsány Ferenctől.

"Szükségünk van arra az államférfira"

Gyurcsány Ferenc szerdán a parlamentben a kormányprogramot ismertető beszédében közölte, felkéri Medgyessy Pétert, hogy "képviselőnkként, ha úgy tetszik, követünkként segítse Magyarország európai érdekeinek érvényesítését". "Magyarországnak most arra van szüksége, hogy ne csak hallják, de értsék is a szavát, értsék szándékait Európában és a világban. Ehhez szükségünk van arra az államférfira, akinek adnak szavára, és akinek odafigyelnek mondanivalójára (...). Miniszterelnök úr, ha felkérésemet elfogadja, engem megtisztel, az országnak pedig sokat használ" - hangsúlyozta az új kormányfő.

"Sok jó kapcsolata van"

Lendvai Ildikó kijelentette, "Medgyessy Pétert a nemzetközi politikában ismerik, Magyarországnak ő az a miniszterelnöke, akinek a kézjegye ott van Magyarország uniós csatlakozási dokumentumán, (...) a nemzetközi gazdasági életben pedig már korábban is, meg miniszterelnökként sok jó és az ország számára hasznosítható kapcsolata van". Nemzetközi tárgyalásokban való részvételre, gazdasági misszióra kéri majd fel a kormány Medgyessy Pétert, mégpedig "sűrűn, rendszeresen, állandó és egyeztetett koncepciók alapján" - közölte az MSZP frakcióvezetője.