Géza
-11 °C
-4 °C

Medgyessy: Kompország végre kikötni készül

2003.04.12. 23:06
Olyan világba érkezünk, ahol nem kell választani haza és haladás között, nemzet és köztársaság között, gazdagabb, biztonságosabb, nyugodtabb világba, az újraegyesült Európába - mondta Medgyessy Péter miniszterelnök szombat este Budapesten a Roosevelt téren.
- Örömmel jelenthetem, a szavazás európai módon zajlott, európai kulturáltsággal, európai szintű eredménnyel - fogalmazott a kormányfő. Szavai szerint a köztársaság polgárai "jó szülőként" gondoskodtak gyermekeikről, Magyarország jövőjéről.

Teljesítettük legfontosabb feladatunkat

- A rendszerváltás idején nemzeti konszenzussal állítottuk magunk elé azokat a feladatokat, amelyeket teljesíteni akartunk. Ezek közül az egyik legfontosabb szüleink és nagyszüleink álmának teljesítése volt, visszatérni Európába; újraegyesíteni a szétszakadt és töredezett kontinenst, hogy gyermekeink, unokáink hazája Magyarország, otthona pedig az egész Európa legyen - mondta a miniszterelnök.

A kormányfő szólt arról, hogy a választás mindig a demokrácia ünnepe, ekkor mutatkozik meg leginkább "közös csodálatos alkotásunk, a modern, európai Magyar Köztársaság" .

"Kompország végre kikötni készül"

- Az egységes Európában gyógyírt találhatunk régi sebeinkre; a határon túl élő magyarok most ránk, anyaországi magyarokra figyelnek, velünk örülnek, mert a saját jövőjüket látják - fogalmazott Medgyessy Péter. A miniszterelnök a Magyar Tudományos Akadémia székháza előtt felállított színpadon azzal zárta ünnepi beszédét: "Magyarország - ahogy Ady Endre oly találóan nevezte -, kompország végre kikötni készül, közel az esély, hogy révbe érjen; Európa várja Magyarországot".

Még sok a tennivaló

A kormányfő az SZDSZ-nek a szombati EU-népszavazás estéjén, Budapesten tartott rendezvényén a sorsunkat meghatározó eseménynek nevezte a népszavazást, amely szavai szerint európai módon zajlott le. - Egy hosszú menetelés nagyon fontos pontjához értünk, de az uniós belépésig sok még a tennivaló - hangsúlyozta. Medgyessy Péter fontosnak nevezte, hogy azok, akik nem mentek el szavazni, vagy akik nemmel szavaztak, meggyőződhessenek arról, hogy "Európában jobb, mindenkinek jobb".

Kuncze: Medgyessy egy európai ország miniszterelnöke

- Ez misszió, aminek a kormány eleget fog tenni egy jó koalícióval a háta mögött - fűzte hozzá. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke kijelentette: Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz. - Európai polgárok vagytok - fordult a szabad demokrata szimpatizánsok felé, hozzátéve: Medgyessy Péter a Magyar Köztársaság, egy európai ország miniszterelnöke.