Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Van E111-es nyomtatványa?

2004.07.15. 21:13
Az MTV Híradójának értesülései szerint több mint egy órán keresztül nem mentek házhoz a mentők azért a francia lányért, aki rosszul lett Budapesten. A mentők nem kérdezték, hogy mi a baja a lánynak, csak azt, hogy van-e nála E111-es nyomtatvány. A törvény szerint előbb el kell látni a beteget, és csak utána szabad kideríteni, hogy ki fizeti a kezelést.
A mentőket a beteg francia lány magyar származású barátnője hívta. Először a 112-es számon, utána a 104-esen, végül a budai központ számát kapta meg. Ott rögtön azt kérdezték, van-e a francia állampolgár betegnek az ingyenes ellátáshoz szükséges E111-es papírja, állapotáról nem érdeklődtek.

Elmondása szerint a mentők csak több mint egy órás telefonálgatás után vitték volna kórházba, azt is csak 140 euróért. Az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ) szabadságokra hivatkozva a Híradónak senki nem nyilatkozott az ügyről.

Elájult a fájdalomtól

A beteg lányt, aki közben elájult a fájdalomtól, végül taxival vitték a budai János kórházba a barátai, ahol stabilizálták az állapotát és csak utána kérték az E111-es nyomtatványt, amit a lány szülei faxon el is küldtek a kórháznak.

A francia lány magyar barátnője a Híradónak elmondta, "nem kérték, hogy mi a cím vagy a telefonszám vagy a nevem. Úgy éreztem, nem tudnak segíteni, mert nincs ez a papír".

A beteget az egészségügyi törvény értelmében először el kell látni és csak utána kérdezhetik meg, hogy ki fogja a kezelést finanszírozni. Ha az ellátásra szoruló rendelkezik a nyomtatvánnyal, akkor az OEP finanszírozza az ellátást.

Az uniós tagországokban a nyomtatvány felmutatásával ingyenesen vehető igénybe a sürgősségi ellátás azokban a kórházakban, amik szerződtek a helyi tb-vel. Május 1-től a nyomtatvány birtokában nem kell biztosítást, kiegészítő biztosítást kötni sem magyar állampolgároknak a tagországokban, sem uniós állampolgároknak Magyarországon (Bővebben).

Az Index megpróbálta elérni Győrfi Pált, az OMSZ szóvivőjét, de telefonja nem volt bekapcsolva.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!