Előrehozott választásokra készül az MSZP?

2001.03.23. 17:36
Az MSZP elnöksége vasárnapi ülésén várhatóan dönt arról, hogy előrehozzák-e a párt miniszterelnök-jelöltjének személyéről is döntő kongresszusának időpontját, amelyet eredetileg a jövő év elejére terveztek - adta hírül az MTI. A párt vezető politikusai ugyanis attól tartanak, hogy a Fidesz esetleg előrehozott választásokra készül. Az MSZP sajtóirodáján az Index érdeklődésére megerősítették: valóban szóba került az őszi kongresszus kérdése.
Meggyorsítja választási felkészülését a legnagyobb ellenzéki párt. Az MSZP-ben ugyanis még nem döntöttek a miniszterelnök-jelölt személyéről, míg az eddig - Németh Miklós kiszállása után - biztos befutónak látszó Kovács László mellett felmerült az expénzügyminiszter, Medgyessy Péter neve is.

Jánosi: a Fidesz előrehozott választásokra készül

Az MSZP választmányi elnöke, Jánosi György csütörtökön Egerben úgy fogalmazott, hogy az elnökségnek és a választmánynak végig kell gondolnia, hogy őszre előrehozza azt a kongresszust, amelynek döntenie kell a párt miniszterelnök-jelöltjéről. A politikus szerint ugyanis "egyre több jel mutat arra: a Fidesz előrehozott választásokra készül."

Az előző kongresszus nem jelölt meg időpontot
Az MSZP tavaly novemberi kongresszusának a választási felkészülésről szóló határozata nem határozza meg pontosan, hogy mikor tartsák a kormányfőjelölt személyéről és az országos listáról is döntő kongresszust. A küldöttek csupán annyit rögzítetek, hogy az elnökség és a választmány az alapszabályban meghatározott keretek között gondoskodjon a választási programot elfogadó, a miniszterelnök-jelöltet választó és az országos listát jóváhagyó kongresszus vagy kongresszusok összehívásáról, illetve, hogy az országos lista elfogadása "a választások időpontjának kiírásához kötődően összehívott kongresszuson történik." Februárban az elnökség is elfogadott egy menetrendet a választási felkészüléssel összefüggő konkrét lépésekről, amelyből az derül ki: a kormányfőjelöltről és az országos listáról az a kongresszus dönt, amelyet a választások első fordulóját megelőző néhány hónapon belül tartanak meg.

A legutóbbi elnökségi koordinációs értekezleten épp Jánosi terjesztett elő ilyen javaslatot, amellyel Nagy Sándor frakcióvezető, és az elnökségi tagok is egyetértettek - nyilatkozta az MTI-nek pénteken Kovács László.

"A pártelnök gyorsítaná a felkészülést"

Kovács László szerint a javaslat pontosan arra vonatkozott, hogy egy előrehozott választás lehetőségével is számolva, a szocialistáknak fel kell gyorsítaniuk a választásokra való felkészülést, ami magában foglalja az év végére, a jövő év elejére tervezett kongresszus kora őszi megtartását is. "A döntést az országos elnökségnek, majd a választmánynak kell meghoznia"- tette hozzá Kovács László.

Szeptemberre jelölt kell

A közelmúltban Medgyessy Péter volt pénzügyminiszter - az MSZP egyik lehetséges kormányfőjelöltje - jelezte: szükségszerűnek tartja, hogy a párt szeptemberig megnevezze listavezetőjét.

Bár az előrehozott választások lehetőségéről több szocialista képviselő is beszélt az elmúlt napokban, a jelek szerint az ezzel kapcsolatos vélekedés nem egységes a párton belül.

Gál legyint, nem tartja valószínűnek az előrehozott választásokat

Gál Zoltán, a parlament alkotmányügyi bizottságának MSZP-s alelnöke például pénteki, egri sajtótájékoztatóján érzékeltette: tamáskodva fogadja azokat a feltételezéseket, miszerint a Fidesz előrehozott parlamenti választásokra készül. Gál ugyanakkor kijelentette: az MSZP választási felkészülési menetrendjének felülvizsgálatára szükség lehet, akár egy rendkívüli kongresszus megtartásával is.  • Tippek
  • Hírek