Sára, Márió
2 °C
6 °C

Hiller már nem akar pártelnök lenni

2006.06.02. 15:31
Az MSZP vezetői közül Hiller István pártelnök, Szekeres Imre elnökhelyettes és Újhelyi István alelnök is kormányzati feladatot kapott. A pártból távozó vezetők feladatait a másik alelnök, Juhász Ferenc veszi át. Hiller az önkormányzati választások után távozik a pártelnöki tisztről.

Az MSZP vezetésével kapcsolatos napi teendőket az őszi önkormányzati választásokig Juhász Ferenc alelnök látja el, jelentette be Hiller István szocialista pártelnök, aki mától hivatalosan is GyurcsányFerenc kormányának miniszterjelöltje. Pártbeli helyettese, Szekeres Imre is miniszteri feladatot kapott, ezért a pártelnökhöz hasonlóan ő is csak félállásban - de teljes jogkörrel - vesz részt az önkormányzati választási kampányban.

A szocialista pártelnök bejelentette azt is, hogy a párt következő tisztújításán nem indul az elnöki posztért, de jelezte, hogy a vezetésben szeretne maradni. Hiller azután döntött arról, hogy nem akar indulni a pártelnöki posztért, hogy elfogadta Gyurcsány Ferenc miniszteri felkérését. Az MSZP vezetésében továbbiakban is részt akar venni, ha arra a kongresszustól megbízást kap, mondta.

Nem létező poszt

A szocialista párt alapszabályában az ügyvezető alelnöki poszt nem szerepel, de Hiller szerint "lényegében erről van szó Juhász Ferenc esetében". Kérdésre válaszolva Hiller István elmondta, a napi ügyek vitele a testületi ülések szervezését, koordinálását, a felmerülő viták rendezését jelenti, és sok időt tölteni "terepen".

Juhász Ferenc, az MSZP alelnöke elmondta, a pártelnökkel és a miniszterelnökkel közös egyeztetés után döntött arról, hogy nem vállal kormányzati funkciót.

Nem Juhász Ferencnek hívják

A pártelnöki ambícióit firtató kérdésre az alelnök azt mondta: "van határozott elképzelésem arra vonatkozóan, hogy kinek kellene a Magyar Szocialista Párt elnökének lenni, és ünnepélyesen bejelentem, hogy azt az embert nem úgy kell, hogy hívják, hogy Juhász Ferenc". Miniszteri munkájáról közölte, egy olyan négyéves időszakon vannak túl, amelynek alatt a haderő átalakítását alapjaiban elvégezték, megszüntették a sorkatonai kötelezettséget. Hozzátette: a következő időszakban strukturális átalakítás nem indokolt.

Juhász Ferenc azt mondta, örül, hogy olyan miniszteri utódja van, aki erős politikusként biztosan sikeres lesz. Az is kiderült, hogy a másik alelnök, Ujhelyi István is kormányzati pozíciót kap, de a pártelnök nem kívánt válaszolni, mi lesz Ujhelyi feladata, "mivel az a miniszterelnök kompetenciája" Szekeres Imre szerint egy nagy feladat van előttük: "az önkormányzati választások megnyerése, és ebben a munkában mindnyájan részt veszünk" - fogalmazott.

A kormányfő pénteken mutatta be új kormányának tagjait. A kormány tagjairól, és a kormányfő hatalmi harcairól bővebben itt olvashat.